EKONOMSKI POBJEDNICI

Hrvatska i Malta ostvarile najznačajniji rast BDP-a u EU na kraju 2023. godine

Prema najnovijim izračunima Europskog statističkog ureda, Eurostat, Hrvatska i Malta su se istaknule kao zvijezde rasta gospodarstva u četvrtom tromjesečju 2023. godine, dok je većina Europske unije bila suočena s stagnacijom.

Eurostat je objavio da je BDP eurozone porastao za skromnih 0.1 posto u razdoblju od listopada do prosinca u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, zadržavajući isti tempo kao i u prethodnom tromjesečju. U EU, gospodarska aktivnost porasla je nešto brže, za 0.2 posto na godišnjoj razini, nakon rasta od 0.1 posto u prethodnom tromjesečju.

No, iznenađenje su bile Hrvatska i Malta, koje su zabilježile daleko najjači rast aktivnosti. Njihov BDP porastao je za impresivnih 4.3 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, označavajući značajan napredak u gospodarskom rastu. Hrvatska je posebno istaknuta, pokazujući rast BDP-a od 3.0 posto već u trećem tromjesečju, prije nego što je dodatno ubrzala u četvrtom tromjesečju. Malta je također bila u prvim redovima, dijeleći vrh s Hrvatskom.

Među vodećim gospodarstvima EU-a, Španjolska je zabilježila najznačajniji rast od 2.0 posto, dok su Francuska i Italija pokazale umjereniji rast od 0.7, odnosno 0.6 posto. S druge strane, njemački BDP smanjio se za 0.2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

No, nisu svi imali razloga za slavlje. Irska je pretrpjela najveći pad aktivnosti od 9.1 posto, što sugerira izazove koji su se pojavili u tom razdoblju.

Što se tiče zaposlenosti, broj zaposlenih u eurozoni i EU porastao je, ali samo umjereno, za 0.3 odnosno 0.2 posto u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca. U Hrvatskoj je broj zaposlenih porastao za 0.5 posto u četvrtom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazujući stabilan rast u sektoru zapošljavanja.

Ukupno gledano, iako su izazovi i dalje prisutni u nekim dijelovima EU-a, Hrvatska i Malta svijetle kao primjeri uspješnog gospodarskog rasta i stabilnosti, pružajući nadu u bolje sutra za cijelu Uniju.

POSLJEDNJE DODANO: