USPOREDBA STANDARDA

Hrvatica u Njemačkoj zarađuje 1.800 eura, no u Hrvatskoj smatraju da je slabo plaćena

Hrvatica koja živi i radi u Njemačkoj izrazila je svoje nezadovoljstvo na društvenim mrežama zbog percepcije pojedinaca u njenoj domovini da je slabo plaćena, iako mjesečno zarađuje između 1.700 i 1.800 eura, što, kako ističe, osigurava dobru situaciju bez dugova.

Ova Hrvatica je u Njemačkoj od 2017. godine i nikad nije bila nezaposlena. Tokom tog perioda obavljala je različite poslove kao što su čišćenje, pomoć u kućanstvu i skrb o starijim osobama. Ističe da je zadovoljna svojom financijskom situacijom te da uspješno upravlja novcem.

Kritizirajući “mentalitet” u domovini, naglašava da je u Njemačkoj norma da se zahtijeva plaća od 2.500 eura bez obzira na vrstu posla, zbog visoke razine plaćanja u toj zemlji.

Osim toga, ističe da je nedavno opet bila u raspravi o plaćama u sustavu njege, što je potaknulo pitanje: “Zar zarađujem premalo ili je problem u našem mentalitetu?”

Njezina objava brzo je privukla pažnju i niz komentara. Većina komentatora smatra da je njena zarada prilično dobra s obzirom na to da radi na nepuno radno vrijeme. Također, javilo se i nekoliko stranaca koji su potvrdili slična iskustva sa svojim sunarodnjacima.

Uz to, par Hrvata je potvrdilo da su se i oni susreli sa sličnim situacijama, što ukazuje na širi problem percepcije plaća i radnih uvjeta, kako unutar Hrvatske, tako i izvan nje, prenosi Fenix magazin.

POSLJEDNJE DODANO: