GUŽVE PROŠLOSTI

Dubrovnik je spreman dočekati gotovo 600 tisuća posjetitelja s kruzera ove godine

Svaki drugi kruzer koji uplovi u naše more pristaje u Dubrovniku, no zahvaljujući dobroj organizaciji, velike gužve postaju prošlost. Ove godine, očekuje se dolazak gotovo 600 tisuća gostiju s kruzera u jug Hrvatske, ali uz nova pravila dolaska, čini se da će svi moći uživati u ljepotama Dubrovnika, prenosi HRT.

Čak i u veljači, tradicionalno mjesecu odmora za većinu Dubrovčana, posjetitelji otkrivaju čari grada. Sezona dolazaka velikih kruzera započinje već krajem sljedećeg mjeseca, a Dubrovnik je ključna destinacija za svaki drugi kruzer koji pristaje u Hrvatsku.

Ključni faktor u rješavanju problema gužvi je raspored dolazaka kruzera. Prema riječima Blaža Paza, ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik, sezona će biti raspoređena ravnomjerno od svibnja do listopada, umjesto koncentrirano u srpnju i kolovozu kao prije.

Dodatno, dulje vrijeme boravka kruzera u Dubrovniku, gotovo cijeli dan, omogućuje disperziju posjetitelja po gradu, što rezultira smanjenjem gužvi u ključnim turističkim područjima. Direktor TZ Dubrovnik, Miro Drašković, ističe da ovo produljenje boravka doprinosi ravnomjernijem rasporedu posjetitelja te smanjuje pritisak na gradske infrastrukture.

Gradonačelnik Mato Franković najavljuje nove mjere kako bi se očuvala kvaliteta iskustva posjetitelja. Projekt “Poštujmo Grad” već je dao rezultate, a u planu je i uvođenje probnih mjera poput rezervacija termina za posjet muzejima i zidinama, što bi trebalo postati praksa u budućnosti.

Ukratko, s očekivanim dolaskom gotovo 600 tisuća gostiju na kruzere ove godine, uz dobru organizaciju, Dubrovnik postaje destinacija u kojoj će svi moći uživati u ljepotama grada.

POSLJEDNJE DODANO: