STAVOVI I OČEKIVANJA GRAĐANA

HDZ ponovno na vrhu: Predstavljeni rezultati Crobarometra za travanj

Objavljen je Crobarometar za travanj.

Reporter Dnevnik Nove TV Hrvoje Krešić predstavio je rezultate istraživanja Crobarometar za travanj.

HDZ je i ovog mjeseca bio prva i najpopularnija stranka s podrškom 28,5 posto ispitanih. SDP je drugi uz 22,2 posto podrške, na trećem je mjestu platforma Možemo! koja uživa 12,3 posto podrške ispitanika.

Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TVCrobarometar: Popularnost stranaka, Foto: DNEVNIK.hr

Četvrti je Domovinski pokret, koji je na 10,1 posto podrške, a peti je Most s 8,3 posto. Sve ostale stranke su pojedinačno na ispod 2,5 posto podrške, a neodlučnih je relativno niskih 6,7 posto.

Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TVCrobarometar: Popularnost stranaka, Foto: DNEVNIK.hr

Krešić je istaknuo da nije mjerena popularnost koalicija, već pojedinih stranaka, a koalicije u pravilu ostvaruju bolji rezultat od stranaka. Dodao je da se dio mobilizacijskog momentuma odmah nakon izbora malo i ispuhao, ali istraživanje odgovara rezultatu izbora jer su stranke desnice i desnog centra osvojile manje mandata i manji postotak glasova nego 2020., a stranke ljevice i lijevog centra više.

Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TVCrobarometar: Popularnost stranaka, Foto: DNEVNIK.hr

Najpozitivniji i najnegativniji političari

Političar na kojeg su ispitanici najpozitivnije reagirali ovog mjeseca je Božo Petrov, koji je za 55 posto ispitanih pozitivac. Ivan Penava izaziva pozitivnu reakciju 53 posto ispitanih, Dalija Orešković kod njih 51 posto, a treći je Tomislav Tomašević kojeg polovica ispitanih vidi kao pozitivca. Top pet zatvara Zoran Milanović koji je na 49 posto.

Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TVCrobarometar: Pozitivan dojam o političarima, Foto: DNEVNIK.hr

Najčešće je negativne reakcije među ispitanicima izazivao Andrej Plenković – kod 49 posto njih. Gordan Jandroković Peđa Grbin dijele drugo mjesto po negativnosti jer na njih loše reagira 45 posto ispitanih. Anka Mrak Taritaš je četvrta s 44 posto, a i ovdje top pet najnegativnijih zatvara Zoran Milanović s 42 posto.

Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TVCrobarometar: Negativan dojam o političarima, Foto: DNEVNIK.hr

Gledamo li neto dojam kao kriterij, na prvom je mjestu Matija Posavec , na drugom Božo Petrov. Treći je Ivan Penava, četvrta Dalija Orešković, a peti bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TVCrobarometar: Dojam o političarima, Foto: Dnevnik Nove TV

Ide li država u dobrom smjeru?

U odnosu na brojne prethodne mjesece, snažno je pao broj ispitanih koji vjeruje da država ide u pogrešnom smjeru i iznosi 58 posto. Da država ide pak u dobrom smjeru vjeruje više od trećine ispitanih, njih 34 posto, a stav nema njih 8 posto.

Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TVCrobarometar: Dojam o smjeru u kojem se zemlja kreće,Foto: Dnevnik Nove TV

Što se tiče očekivanja od Vlade, 8 posto kaže da će biti znatno bolja, a 21 posto nešto bolja. Četrdesetak posto ispitanih misli da će sve ostati isto, a po osam posto kaže da će biti nešto lošija ili znatno lošija. Gotovo 14 posto ne zna, ali zanimljivo je uočiti da je građana koji od nove Vlade imaju pozitivna očekivanja ipak više od onih koji imaju negativna.

Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TVCrobarometar: Očekivanja od nove Vlade, Foto: Dnevnik Nove TV

Istraživanje Crobarometar provela je agencija Ipsos između 19. i 23. travnja, na uzorku od 1000 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

POSLJEDNJE DODANO: