LJUBAV I RASTANCI NA SCENI

“Rastanci” Mani Gotovac i drama Ivora Martinića u izvedbi argentinskog teatra sedmog dana 34. Marulićevih dana

Dramu Ivora Martinića „Bilo bi šteta da biljke krepaju“, u izvedbi argentinskog kazališta Apacheta Sala/Estudio, bit će izvedena u Gradskom kazalištu lutaka Split s početkom u 18 sati. Drama je to o prekidu dugogodišnje ljubavne veze. Kada se jedan iz para ne uspijeva prisjetiti najvažnijeg događaja u ljubavnoj vezi za onoga drugoga nastaje kriza koja aktivira niz egzistencijalnih pitanja i dvojbi. Kroz brojne susrete sada bivši ljubavni par pokušava doći o zajedničke istine kako bi mogli krenuti dalje.

Ivor Martinić jedan je od najuspješnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara čije su drame višekratno izvođene i nagrađivane na Marulićevim danima. Među najizvođenijm i najprevođenijim je hrvatskim dramatičarima u inozemstvu. Njegove su drame s velikim uspjehom izvođene i u Argentini odakle dolazi i „Bilo bi šteta da biljke krepaju“ gdje ju je, u Apacheta Sala/Estudio, postavio ugledni argentinski redatelj Guillermo Cacace. Uloge ljubavnog para tumače argentinski glumci Denisse Van Der Ploeg i Esteban Kukuriczka uz koje igraju Fernando Contigiani Garcia i Romina Padoan. Kukuriczka i Contigiani Garcia su veliku popularnost u Argentini stekli ulogama u filmu „Snježno bratstvo“ koji je ove godine bio nominiran za filmsku nagradu Oscar u dvije kategorije. Dramu je na španjolski prevela Nikolina Židek a izvedba će biti titlovana na hrvatski.

„Rastanci“, dramatizirani roman Mani Gotovac, dolazi u izvedbi riječkog HNK Ivana pl. Zajca a izvodi se u HNK Split s početkom u 20 sati. Redateljica Anastasija Jankovska režirala je, a Elvis Bošnjak dramatizirao priču o cjeloživotnoj ljubavi, priču o strasti, žudnji i rastancima Mani Gotovac koja je svoju devetu knjigu, priču o cjeloživotnoj ljubavi, priču o strasti, žudnji i rastancima posvetila svom drugom suprugu Željku Senečiću, slikaru, scenografu, piscu i redatelju. Iako je autorica često isticala kako je riječ o fikciji gdje su samo neka imena uzeta iz stvarnosti, mnogi su u likovima Luz i Luva prepoznavali upravu nju i Seneku te njihovu priču. U glavnim su ulogama Tanja Smoje kao Luz i Janko Popović Volarić kao Luv. U ostalim su ulogama Jelena Lopatić, Damir Orlić, Leonora Surian Popov, Denis Brižić, Romina Tonković, Deni Sanković, Jasmin Mekić, Anamarija Brđanović, Mario Jovev i Ivna Bruck. Uz Jankovsku i Bošnjaka, autorsku ekipu predstave čine scenografkinja i kostimografkinja Marita Ćopo, koreograf Pravdan Devlahović, autor glazbe Grisha Levchenko, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić i autor video projekcija Martin Šatović.

U popratnom programu održat će se 26. izdanje pjesničke smotre mladih “Ča, more, judi” u Nečujmu na Šolti, književni susreti i radionice za osnovne škole, festival dječjih pisaca “Zvonjava” u središnjici Gradske knjižnice Marko Marulić s početkom u 8 sati, besplatna edukativna šetnja po jezgri splita uz stručno vođenje “Moj brat Marko” (polazak u 11h na Voćnom trgu), a u foyeru HNK Split s početkom u 18h bit će predstavljen roman Srećka Jurišića “Gajandra”.

POSLJEDNJE DODANO: