ZABRINJAVAJUĆI IZOSTANAK

Gdje su nestale marčane bure?

U meteorološkom svijetu, poznata tradicija marčanih bura, čije su snažne i hladne struje bile gotovo neizbježne u rano proljeće, doživjela je neočekivan preokret ove godine. Umjesto očekivane bure, na prijelazu zime u proljeće, regiju je zadesilo jugo. Ova iznenađujuća promjena vremenskih uzoraka pobudila je pitanja i zabrinutost među lokalnim stanovništvom, koje se pita je li ovo samo privremena anomalija ili pokazatelj dubljih klimatskih promjena.

Zadarski meteorolog Duško Kraljev je za HRT objasnio da su marčane bure obično rezultat hladnog zraka koji se spušta s Ličke strane preko planinskih lanaca prema moru. Međutim, ove godine, ta pojava nije bila prisutna u ožujku, ostavljajući mnoge da se zapitaju o uzrocima ove promjene.

Iako su mnogi izrazili nezadovoljstvo nedostatkom bure, ističući njezinu važnost za čišćenje okoliša i osvježavanje zraka, postavlja se pitanje kako će ovakve promjene utjecati na lokalni ekosustav i životnu sredinu.

Zadarski geograf Robert Lončarić ističe da su klimatske promjene globalnog značaja, koje mogu utjecati na lokalne meteorološke uvjete poput raspodjele tlaka zraka i vjetrova. No, naglašava se da bi potvrda povezanosti nedostatka bure u ožujku s klimatskim promjenama zahtijevala detaljnu analizu i praćenje vremenskih uzoraka tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

POSLJEDNJE DODANO: