HARMONIJA TALENTA

[FOTO] Pogledajte kako su mladi glazbenici osvojili Split

Jučer, 25. travnja, Hrvatski dom mladih u Splitu postao je pozornica na kojoj su mladi glazbenici zasjali u punom sjaju na V. Smotri dječjeg glazbenog stvaralaštva. Ovaj događaj, koji je privukao mnoge ljubitelje glazbe i kreativnosti, bio je pravi festivalski doživljaj.

Splitsko-dalmatinska županija ponosno je organizirala ovu smotru, okupivši 19 glazbenih skupina iz 14 obrazovnih ustanova, što je rezultiralo rekordnim brojem prijava. Čak 376 mladih glazbenika predstavilo je svoje odabrane kompozicije, ostavljajući publiku bez daha svojim talentom i entuzijazmom.


Uz iznimnu zahvalu dosadašnjem suorganizatoru OŠ Majstora Radovana iz Trogira i ravnateljici Zorani Bakula, prof., na svom naporu kojeg su do sada nesebično uložili u organizaciju ove vrijedne manifestacije (bilo da je riječ o angažmanu vrijednog nastavničkog kadra ili financijskim sredstvima koja su za istu izdvojili), od ove godine, organizaciju manifestacije V. smotre dječjeg glazbenog stvaralaštva Splitsko-dalmatinske županije „To su djeca“, nastavno iznimnom povjerenju Splitsko-dalmatinske županije, preuzeo je Savez kulturno-umjetničkih društava Splitsko-dalmatinske županije, kako bi ista u narednom periodu, pored obrazovne, postala kulturna manifestacija šireg značaja.

Dana 25.04.2024. godine u organizaciji Županijskog stručnog vijeća učitelja Glazbene kulture Splitsko-dalmatinske županije i Saveza kulturno-umjetničkih društava Splitsko-dalmatinske županije, te uz generalno pokroviteljstvo Županije Splitsko-dalmatinske, u koncertnoj dvorani Ive Tijardovića u Hrvatskom domu održana je V. smotra dječjeg glazbenog stvaralaštva Splitsko-dalmatinske županije. Na dvosatnom predstavljanju okupilo se 380 učenika (djece i mladih) i njihovih mentora (učitelja Glazbene kulture) koji se u svojim matičnim školama bave izvannastavnim glazbenim aktivnostima poput: zborskog pjevanja, klapskog pjevanja, pjevanja u malim vokalnim sastavima ili sviranja u instrumentalnim sastavima. Sveukupno 13 školskih zborova bez pratnje ili u pratnji instrumentalnih sastava te 3 dječje klape iz 14 osnovnih i srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije (od Prološca, preko Omiša, Splita, Kaštela, Trogira do Okruga) izveli su gotovo 30-tak kompozicija različitih glazbenih žanrova (klasičnih, pop, tradicijskih). Nastup svih glazbenih skupina afirmativnim stručnim komentarom popratio je dr.sc. Goran Sučić. Smotru je svečano otvorio dožupan splitsko-dalmatinske Stipe Čogelja, a podržala ju je i Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske.

Ovom manifestacijom nastojalo se svim djeci i mladima pružiti priliku javnog scenskog nastupa, kako bi pokazali svoju kreativnost, talente, stečena glazbena znanja i vještine te istim podijelili glazbenu radost s publikom u pravom koncertnom okruženju. Nekima od njih ovo je bio ne samo prvi nastup, već i dolazak u jednu koncertnu ustanovu, na čemu su svi mali izvođači i njihovi nastavnici zahvalni upravi i djelatnicima Hrvatskog doma u Splitu, koji su im isto nesebično omogućili. Smotra nije bila natjecateljskog karaktera već je pružila mogućnost svim učenicima i učiteljima pokazati javnosti svoj cjelogodišnji rad. Ona je prilika za javni nastup i onim zborovima koji će svoje umijeće pokazati na pravom natjecanju zborova Glazbene svečanosti hrvatske mladeži, ove godine u Varaždinu.

Možemo zaključiti da ova smotra nije samo bila prilika za pokazivanje glazbenog talenta, već i slavljenje kreativnosti i upornosti mladih. A kako je sve to proteklo, pogledajte u našoj fotogaleriji u nastavku…

Čestitke svim sudionicima na njihovom nevjerojatnom trudu i izvanrednim nastupima!

POSLJEDNJE DODANO: