OHRABRUJUĆI POKAZATELJI

Je li kraj divljanju cijena hrane u Hrvatskoj napokon na vidiku?

U svjetlu konstantnih izazova na tržištu hrane, čini se da bi potrošači u Hrvatskoj konačno mogli doživjeti olakšanje. Nedavni pregled trendova ukazuje na potencijalno smirivanje rasta cijena hrane, što bi moglo donijeti olakšanje nakon razdoblja nestabilnosti. Prema službenim podacima, veleprodajne cijene ključnih namirnica poput mlijeka, jaja i mesa bilježe pad u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Dnevnik.hr.

Primjerice, veleprodajna cijena kilograma pilećeg zabatka danas je gotovo 20 posto niža nego prije godinu dana, što ukazuje na potencijalno povoljan trend. Ovaj pad cijena primjećuje se i kod drugih važnih namirnica poput sira, teletine, žitarica i jaja.

Konzultantica za prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić, ističe da je trend usporavanja rasta cijena hrane prisutan već neko vrijeme, što se jasno primjećuje već nekoliko mjeseci unazad. Ovakve pozitivne trendove dijeli i optimizam guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, koji očekuje daljnji pad inflacije tijekom ove godine.

Unatoč optimizmu, trgovci upozoravaju da je pad cijena na policama malo vjerojatan, s obzirom na rast plaća i ostalih troškova. Cijene hrane i bezalkoholnih pića su u prva tri mjeseca ove godine stagnirale u odnosu na prethodnu godinu, ali su ipak zabilježile rast od oko 0,9 posto.

Postoji i zabrinutost zbog nadolazeće turističke sezone, koja tradicionalno rezultira porastom cijena. Napominje se da je posebno primjetan rast cijena voća i povrća u odnosu na prethodni mjesec.

Unatoč optimističnim prognozama, neki ekonomski stručnjaci smatraju da se ekstremni rast cijena kao u prethodnim godinama neće ponoviti. Iako se čini da postoji naznaka stabilnosti na tržištu hrane u Hrvatskoj, budućnost cijena ostaje pitanje koje zahtijeva daljnje promatranje i analizu.

POSLJEDNJE DODANO: