KREATIVNO PREPOZNAVANJE

Dioklecijanovi podrumi domaćin Državnog prvenstva cvjećara HOK-a

Državno prvenstvo cvjećara Hrvatske obrtničke komore održat će se u Dioklecijanovim podrumima u Splitu 19. ožujka 2024. godine. Ovo natjecanje će biti odlučujuće za odabir predstavnika Hrvatske na Europskom prvenstvu cvjećara, koje će se održati od 26. do 31. kolovoza 2025. godine u Haagu, Nizozemska.

Nakon samog prvenstva, sljedećeg dana na istom mjestu održat će se Forum cvjećara. Forum će obuhvatiti radionice stranih stručnjaka iz Francuske, Poljske i Slovačke, koje će voditi Simon Ogrizek, predsjednik Florinta. Također, bit će održana panel rasprava koja će uključivati iskustva i poslovni put priznatih hrvatskih cvjećara. Za edukaciju je već prijavljeno više od 70 sudionika.

Suorganizator događanja je Udruženje obrtnika grada Splita, a sve se odvija u okviru 47. Praznika cvijeća. Važno je napomenuti da pravo nastupa na Državnom natjecanju imaju isključivo obrtnici, a pobjednik će biti odabran temeljem kriterija ideje, boje, kompozicije i tehnike.

Edita Merćep, predsjednica Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore, naglašava važnost ovog natjecanja za promociju struke i vještina obrtnika. Ističe da je ovo prilika za cvjećare da pokažu svoje umijeće i majstorsko umijeće te da je manifestacija od iznimne važnosti za promociju struke novim generacijama. Naglašava i važnost tradicionalnih manifestacija u promicanju lijepog, vrijednog i obrtničkog rada.

Ovo natjecanje pruža jedinstvenu priliku cvjećarima da istaknu svoje umijeće i pokažu što znaju. Dioklecijanovi podrumi prigodna su kulisa za predstavljanje majstorskog umijeća i vrijednih radova zlatnih ruku. Sigurna sam da će najbolji među njima pobijediti, ponosno nas predstavljajući na Europskom prvenstvu cvjećara u Nizozemskoj. Također, sigurna sam da su ovakva događanja od neizmjerne važnosti za promociju struke novim naraštajima, ali i promociju rada i vještina naših obrtnika njihovim sugrađanima te ćemo i u narednim godinama nastaviti inzistirati na održavanju ovih tradicionalnih manifestacija koje promiču lijepo, vrijedno i obrtničko. Važno je to za 568 aktivnih obrta koji trenutačno rade s cvijećem – istaknula je Merćep.

Od početka polaganja ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje cvjećar – aranžer, ispit je položilo 2.305 osoba, što svjedoči o interesu i angažmanu u ovoj struci. Svi radovi i eksponati natjecatelja bit će izloženi u Dioklecijanovim podrumima nekoliko dana nakon natjecanja, pružajući priliku da se javnost upozna s umijećem i kreativnošću ovih obrtnika.

POSLJEDNJE DODANO: