ŽUTI ALARM

DHMZ izdao upozorenja: Hrvatskoj se približava veliko nevrijeme, pomorcima se savjetuje oprez

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za građane Hrvatske, najavljujući veliku promjenu vremena nakon pretežno sunčanog i toplog drugog dana svibnja. Prema podacima DHMZ-a, gotovo sve regije su pod žutim upozorenjem zbog potencijalno opasnih vremenskih prilika.

Jedino područje koje se ne nalazi pod upozorenjem je Gospićka regija. U Zagrebačkoj i Osječkoj regiji, vjerojatnost grmljavine prelazi 70 posto, a očekuju se lokalno izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, obilnijom kišom te čak i tučom.

Na području Jadrana prijete udari jakog juga, jugozapadnog i zapadnog vjetra brzine od 65 do 75 kilometara na sat. DHMZ posebno upozorava pomorce na potencijalno opasne brzine vjetra koje mogu uzrokovati valove rizične za manja plovila. Preporučuje se izbjegavanje plovidbe, pogotovo manjim brodovima, te pažljivo praćenje pomorske prognoze.

Građane koji planiraju aktivnosti na otvorenom DHMZ također upozorava na moguća jača grmljavinska nevremena. Posebna opreznost se preporučuje u izloženim područjima poput planina, šuma i livada. Prekidi u aktivnostima na otvorenom su mogući.

POSLJEDNJE DODANO: