NEDOSTATAK RADNE SNAGE

Izgleda da će turističku sezonu spašavati Slovenci

Svake godine, hrvatski turizam i ugostiteljstvo sve više ovise o stranim radnicima, a ove godine situacija postaje kritična. Procjenjuje se da će biti potrebno čak 100 tisuća radnih dozvola za strane radnike, dok je prošle godine izdano oko 46 tisuća. Konobari, kuhari i recepcionari su najtraženiji, no domaći radnici su sve teže dostupni.

U ovom trenutku, čak i susjedne zemlje poput Slovenije postaju ključne u spašavanju sezone. Primjerice, Tamara iz Slovenije za N1, koja već treću sezonu radi kao konobarica u Dalmaciji, ističe zadovoljstvo uvjetima rada i života u Hrvatskoj, iako su plaće za tu poziciju u Hrvatskoj nešto niže nego u Sloveniji.

– Volim Dalmaciju, volim sve što je priroda, volim Marjan i baš smo odlučili dečko i ja da ćemo ovaj put doći tu odraditi sezonu i onda smo nekako ostali – rekla je Tamara.

Njena odluka može zvučati bizarno, pogotovo uzmemo li u obzir da je, prema podacima za prošlu godinu, prosječna mjesečna bruto plaća konobara u Hrvatskoj bila gotovo tisuću i 200 eura, a u Sloveniji nešto veća od tisuću i 400 eura mjesečno. No, Tamara je uvjetima u Hrvatskoj zadovoljna.

Uzeli smo svoj stan, preko agencije prvo, a sad smo preko vlasnika tako da je super. Stan je isto super, zadovoljni smo, nije nam puno, najam nam nije skup. S uvjetima na radu, na poslu sam isto zadovoljna, tako da mi je sve OK – objasnila je konobarica.

Ugostitelji diljem obale, od Splita do Rijeke, pokušavaju pronaći rješenja za nedostatak radne snage, ali se suočavaju s problemom nedostatka kvalificiranih domaćih radnika. Mladi se teško odlučuju za karijeru u ovom sektoru, a očekivanja glede primanja su često nerealna. Mnogi smatraju da su plaće u turizmu i ugostiteljstvu nedostatne s obzirom na troškove života.

Dodatni izazov predstavlja i nedavna odluka o ograničenju radnog vremena objekata u staroj gradskoj jezgri Splita do ponoći, što dodatno frustrira ugostitelje, posebice u jeku turističke sezone.

Ukupno gledajući, situacija u hrvatskom ugostiteljstvu je izazovna, a sve veća ovisnost o stranim radnicima, uključujući i susjedne zemlje poput Slovenije, postaje sve očitija.

POSLJEDNJE DODANO: