VEČERAS DRUGA UTAKMICA FINALA

Danijel Jusup se nada da će njegovi igrači pokazati želju, Slaven Rimac se ne zavarava vodstvom

Split ne samo da je „pokazao zube“ Zadru u prvoj utakmici finala prvenstva Hrvatske u košarci, nego mu je oteo prednost domaćeg terena pobjedom 83:75, te natjerao aktualnog prvaka da se ozbiljno zamisli što i kako dalje. „Žuti“ su nadigrali prvaka u mnogim elementima, prije svega se to vidjelo u napadačkim skokovima (16-10) i ukradenim loptama (13), što je dovelo do puno drugih napada i laganih poena.

Još i više, Split je dobio Zadar u igri pod obručima, poentirao je čak 27 puta (11 više) za dva koša i to sa 60 posto, što je neobično s obzirom da je to jaka strana domaćina s dvometarskom petorkom i brojnim snažnim tijelima u reketu. Split se nije uplašio kao da je bio svjestan da Zadar zapravo nije bolji, koliko god međusobne utakmice kroz sezonu upućivale na to. To smo i napisali u najavi prve utakmice. Finale je nešto sasvim drugo, završnica sezone kad znaš da imaš samo jednog suparnika i za njega se detaljno pripremaš. Slaven Rimac je izvukao iz svojih igrača puno toga, pritom je rotirao igrače samo da bi povremeno odmarao udarnu petorku (Kalajžić, Perković, Shorter, Tišma, Sullivan). Možda bi drugačije izgledalo da netko od njih nije imao „svoj dan“, ali imala su ga sva petorica, pogotovo Boris Tišma, koji je „ugušio“ Luku Božića. Toliko da ga je učinio nervoznim, a zadarski MVP je u završnici pokušao igrati „jedan na pet“ i potpuno propao.

Večeras od 20 sati igra se druga utakmica, opet u Višnjiku, a Zadar je pred zidom. Ne pobijedi li, zbogom naslov prvaka, radovat će se Split i to nakon punih dvadeset godina od posljednjeg trofeja osvojenog u Kupu Krešimira Ćosića u – Jazinama. Prvakom je Split u Hrvatskoj bio samo jednom, 2003. godine. Dakle, veliki je ulog u igri. Napravi li Split i drugi break, definitivno će se tražiti ulaznica više za srijedu na Gripama, gdje ne može stati više od 2000 ljudi. I Zadar se tada ne bi osjećao ugodno, makar su Gripe Tornadu drugi dom, ali ovo bi ipak bile drugačije okolnosti. Znate koliko malo Splitu kao gradu fali da bi se zapalio.

Moramo zaustaviti njihov napadački skok i smanjiti broj izgubljenih lopti. Dobro smo branili šut za tri poena, ali sve što su promašili, uhvatili bi i poentirali. Teško mi je reći kako će utakmica izgledati, no ako oni budu više željeli pobjedu, teško ćemo tu nešto promijeniti. Razgovarat ćemo i pokušati promijeniti neke stvari. Nadam se da ćemo uspjeti u tome – rekao je trener Zadra Danijel Jusup.

Dovoljno sam iskusan da znam da je ovo prvi korak. Ove prve utakmice znaju zavarati, očekujem da će Zadar napraviti jedan korak više u svim segmentima igre jer to može, ima kvalitetu i međusobnu povezanost za to. Očekujem bolji i hrabriji Zadar, mi moramo odgovoriti na to – podvukao je Slaven Rimac, trener Splita.

U četvrtom međusobnom finalu (2008, 2021, 2023), ovo je prvi put da je Split poveo, dakle, Zadar je na neistraženom teritoriju. A koliko god Rimac s pravom očekuje da će Zadar biti bolji, tako sigurno vjeruje da i njegova momčad ima prostora za iskorak. Prije svega u šutu za tri poena (pogodili su tek pet od 22 pokušaja), ali i s crte za slobodna bacanja (16 od 23). Ovo potonje moglo ih je koštati, jer su u završnici imali tri „skupa“ promašaja, no obrana je sve pokrila.

POSLJEDNJE DODANO: