IZBORNIK ZLATKO DALIĆ

“Očekujem da će u gradovima u kojima igramo biti 100.000 Hrvata!”

Nogometna reprezentacija Hrvatske danas se počela okupljati u Zagrebu na početku priprema za Europsko prvenstvo u Njemačkoj. U Zagrebu je samo okupljanje, jer će produžiti u Rijeku, tamo će biti baza i tamo će odigrati prvu od dvije pripremne utakmice protiv Sjeverne Makedonije (3. lipnja). Druga je protiv Portugala u Lisabonu 8. lipnja, odakle se produžava u kamp u Neuruppinu.

Do 3. lipnja bismo trebali biti svi na okupu. Obaveze u klubu imaju Modrić, Brozović i Pašalić. Nadam se da će sve biti zdravi. Imat ćemo za sada 10 do 12 igrača na treningu, što je malo specifična situacija – rekao je izbornik Zlatko Dalić.

Iako je situacija specifična nije razmišljao o proširivanju popisa, jer smatra da bi to bilo negativno.

– Pozvati igrača, pa ga vratiti kući kod nas uvijek izaziva traume.

Dva igrača su imala problem s ozljedama, najprije Ante Budimir, pa Nikola Vlašić. Kakvo je njihovo stanje?

– Budimir se oporavio, u subotu je bio i strijelac. Vlašićev oporavak ide jako dobro. Za njega sam već rekao, 1. lipnja mora biti spreman za napore koji slijede. Ne bude li tako, zvat ćemo nekog drugog.

Koliko će biti vremena za uigravanje?

Protiv Sjeverne Makedonije nećemo biti kompletni. Nakon te utakmice imat ćemo dva, tri zajednička treninga prije Portugala. Ta će utakmica biti veliki test za nas. Između te utakmice i otvaranja Europskog prvenstva sa Španjolskom imat ćemo pet, šest dana. Imat ćemo vremena korigirati neke stvari, u eksperimente nećemo ulaziti. Nemamo ni potrebu ni želju za tim, jer naš se stil zna. Šest godina igramo isto i napravili smo velike rezultate.

Danas reprezentacija ima prijem kod predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, a 5. lipnja će posjetiti i papu Franju.

– Naš fokus je na Europsko prvenstvo, u ostale stvari nećemo ulagati previše energije. Znam da su očekivanja od nas velika, uvjeren sam da će u gradovima u kojima ćemo igrati biti barem 100.000 Hrvata. Sjetite se kako je bilo na završnici Lige nacija u Rotterdamu.

Hoće li Joško Gvardiol igrati na lijevom beku kao što igra u Manchester Cityju?

– Iza Joška je sjajna sezona na lijevom beku. Kad je debitirao za Hrvatsku na Europskom prvenstvu 2021. godine igrao je lijevog beka, pa je oko toga bilo puno buke. Kad je stoper, onda njegova energija i brzina ne dolaze toliko do izražaja. Španjolska ima Yamala i mi ga moramo zaustaviti. Ćorluka je bio u Manchesteru prije tri tjedna i upoznao Joška s našom idejom.

POSLJEDNJE DODANO: