STOLJEĆE OČUVANJA

Danas Prirodoslovni muzej Split slavi stoti rođendan

Prirodoslovni muzej Split slavio je svoj stoti rođendan danas u Staroj gradskoj vijećnici, obilježavajući važan jubilej – 100 godina od osnivanja. Na svečanosti su prisustvovali današnji i bivši djelatnici muzeja, uz brojne uzvanike među kojima su bili gradonačelnik Ivica Puljak, zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, predstavnici Županije splitsko-dalmatinske, te predstavnici gradskih i državnih ustanova i institucija u kulturi.

Gradonačelnik Puljak, čestitajući ovu važnu obljetnicu, izrazio je zahvalnost svima koji su uložili svoje stručno znanje i najbolje godine života u razvoj Prirodoslovnog muzeja. Istaknuo je važnost njegovanja i prezentacije prirodoslovne baštine, posebno u današnjem vremenu kada je ključno pronaći ravnotežu između prirode i tehnologije. Također, izrazio je nezadovoljstvo trenutnim prostorima muzeja te najavio akciju kako bi se to promijenilo.

Nezadovoljstvo ćemo pretvoriti u – akciju. U sklopu velikog investicijskog i razvojnog ciklusa našeg grada, imamo namjeru, zajedno sa Županijskom lučkom upravom, na prostoru od plaže za osobe sa invaliditetom na Žnjanu prema hotelu Duilovo smjestiti akvarij, Pomorski muzej i Prirodoslovni muzej. Želimo da to bude reprezentativna i prepoznatljiva zgrada koji bi se vidjela s mora. Prvo ćemo definirati izgled tog objekta te potom krenuti u realizaciju – najavio je gradonačelnik.

Sve prisutne pozdravila je i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja, Sanja Bašić, podsjećajući na osnivanje muzeja 19. ožujka 1924. godine, kada su ga zajedno osnovali tadašnji gradonačelnik Ivo Tartaglia i gimnazijski profesor, poznati popularizator prirodoslovne kulture Umberto Girometta.

Ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Tatjana Vlahović, također se pridružila čestitkama istaknuvši važnost splitskog muzeja u očuvanju vrijedne prirodoslovne građe i zbirke koja svjedoči o četiri i pol milijarde godina života na Zemlji.

Stotinu godina vrijednog rada vrijedno je svakog poštovanja – naglasila je ravnateljica Vlahović.

Stoti rođendan Prirodoslovnog muzeja u Splitu nije samo prilika za slavlje već i podsjetnik na važnost njegove uloge u očuvanju prirodne baštine. Kroz stoljeće rada, muzej je postao neizostavan dio kulturnog identiteta grada, svjedočeći o bogatstvu prirodnog svijeta kroz vrijeme. Ovaj jubilej potiče na daljnje ulaganje u istraživanje i prezentaciju prirodnih fenomena te potvrđuje važnost suradnje između lokalnih i nacionalnih institucija u promicanju znanja i svijesti o prirodi. Najava gradonačelnika o budućoj reprezentativnoj zgradi za muzej dodatno obećava svijetlu budućnost za Prirodoslovni muzej Split, čineći ga ne samo vidljivim s mora, već i kao središnje mjesto koje potiče očuvanje i istraživanje prirodnog svijeta.

POSLJEDNJE DODANO: