PODIZANJE SVIJESTI

Danas obilježavamo Svjetski dan oboljelih od tumora na mozgu

Svjetski dan oboljelih od tumora na mozgu obilježava se svake godine 8. lipnja još od 2000. godine, na inicijativu Njemačke organizacije za tumore na mozgu s ciljem podizanja svjesnosti i educiranja javnosti o samoj bolesti.

Simbol obilježavanja je vrpca sive boje.

Tumor na mozgu, abnormalna je masa tkiva u mozgu u kojoj stanice nekontrolirano rastu i razmnožavaju se.

Tumore na mozgu možemo podijeliti na primarne i sekundarne (metastatske). Primarni tumori nastaju od moždanog parenhima ili drugih tvorbi u lubanjskoj šupljini (krvne žile, limfne žile), a sekundarni su tumori metastatski (najčešće tumori dojke i pluća).

Primarni tumori mozga raznolika su skupina bolesti, a nastaju kad se stanice u mozgu počnu nekontrolirano dijeliti. Mogu biti benigni ili neodređene prirode, u tom slučaju rastu sporo i nakon uklanjanja su manje šanse za povratak bolesti. Međutim, problem može predstavljati njihov smještaj i otežano uklanjanje. Zloćudni tumori mozga rastu brže i češće se šire na druge dijelove mozga, a najčešći zloćudni tumor mozga je glioblastom, koji je ujedno i jedan od tumora s najlošijom prognozom.

Tumori mozga najčešće nemaju poznati uzrok, a samim time ne postoji ni mogućnost prevencije.

U Hrvatskoj je u 2021. godini dijagnosticirano 396 zloćudnih tumora mozga, od čega je 206 muškaraca, a 190 žena. Umrlih od zloćudnih tumora na mozgu u 2022. godini u Hrvatskoj je 370 osoba od kojih je 201 muškaraca, a 169 žena.

Simptomi tumora na mozgu ovise o mjestu i veličini tumora.

Oni mogu biti: glavobolje, epileptički napadaji, vrtoglavice ili gubitak svijesti, problemi s vidom, zbunjenost ili promjene u ponašanju.

Također se mogu pojaviti slabost ili paraliza jednog dijela tijela, gubitak njuha ili sluha, poteškoće pamćenja, govora, čitanja ili pisanja.

Ako se pojave simptomi, u dogovoru s liječnikom potrebno je obaviti detaljni neurološki pregled uz dijagnostičke slikovne pretrage gdje se najčešće upotrebljavaju kompjutorska tomografija (CT), magnetska rezonanca (MR) i angiografija. Precizno dijagnosticiranje se također provodi uzimanjem uzoraka za patohistološku analizu, ako je tumor dostupan.

U liječenju se koriste različite metode, ovisno o vrsti i lokalizaciji tumora: operacija, zračenje ili kombinacija navedenih metoda.

POSLJEDNJE DODANO: