"POPADALI" ŠVERCERI

Brojni bogati Hrvati kupovali luksuzne aute od kriminalaca, neće im biti oduzeti

Punih godinu dana istražitelji su tajno nadzirali dvije skupine prekupaca automobila koji su u današnjoj akciji uhićeni. Pratili su ih i prisluškivali te su uvjereni da protiv njih imaju dovoljno dokaza za zlouporabe kojima je država oštećena za gotovo milijun eura, piše N1.

Naime, preko lanca tzv. nestajućih trgovaca prikazivali su da su sva davanja na uvoz automobila iz Njemačke plaćena iako, kako USKOK sumnja, nisu bila, već su novac izvlačili preko svojih tvrtki.

Prvoosumnjičeni u jednoj skupini poznati je autopoduzetnik koji je unazad par godina bio na meti atentatora, a jednom mu je zapaljen i automobil. Na početku poslovne karijere bio je također uhvaćen u malverzacijama povezanima s trgovinom automobilima. Za to je bio osuđen uvjetno.

Sumnja se da je sada njegova skupina u godinu i pol dana državu oštetila za oko 320 tisuća eura.

I drugu skupinu, koja je također na isti način varala državu na porezu i carini na uvoz automobila iz Njemačke, predvodio je, sumnja USKOK, drugi poznati preprodavač vozila. On je poslovao preko nekoliko svojih firmi, ali i preko tzv. nestajućih trgovaca. Ni oni nisu plaćali porez na uvoz automobila te su oštetili državu za još oko 600 tisuća eura.

Iskorištavali su mogućnost koju nudi EU da se porez ne plati prilikom kupovine, već kod prodaje vozila, a oni su malverzacijama, kako se sumnja, to u oba slučaja izbjegli.

Brojni poznati kupci

N1 piše da su među kupcima bili brojni poznati Hrvati – od poduzetnika, odvjetnika do sportaša.

Tako je bilo i u nekim ranijim slučajevima u kojima su bile raskrinkane malverzacije prilikom uvoza i prodaje luksuznih automobila.

Zanimljivo je da kupci automobila nikada ne odgovaraju za kupovinu prošvercanih vozila jer se smatra da su prilikom kupovine bili pošteni. Zato je izvjesno da im, ako ovi prekupci budu proglašeni krivima, automobili neće biti oduzeti.

POSLJEDNJE DODANO: