DAVOR MATIJEVIĆ

“Spomenik herojima umjesto Skejinog falsificiranja povijesti!”

Predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević na svom Facebook profilu komentirao je spomenik HOS-a na Split 3 i kako njega vidi Marko Skejo. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

-Kad se spomene spomenik HOS-a na Splitu 3 prvo što vam padne na pamet je Marko Skejo i redovno postrojavanje svakog 10.travnja. I niste pogriješili, jer to je jedina asocijacija na taj spomenik iako je stvarna namjera bila da se spomenikom oda pijetet poginulim pripadnicima bojne HOS-a.

Umjesto spomenika poginulim borcima koji su dali najvrjednije što se može dati za domovinu, a to je svoj život, mi smo dobili spomenik živućem i živahnom Marku Skeji.

Kad se otvarao spomenik svima su bila puna usta poginulih branitelja, ali o njima danas nema ni riječi. Podatke o njima ne možete pronaći ni na bespućima interneta te sam jedva pronašao podatak da ih je 46 poginulo u ratu dok imena i prezimena tih ljudi je nemoguće i pronaći.

Čak ni sama bojna nije osnovana 10.travnja niti je nosila ime Rafael vitez Boban već je bojna osnovana 21.lipnja 1991.godine pod imenom 9.bojna HOS-a. Sve što se događa 10.travnja kraj tog spomenika je samo povijesni revizionizam, ali i falsificiranje povijesti same postrojbe.

Kako bi ispravili nepravdu prema poginulim braniteljima i kako bi očuvali povijesnu istinitost predlažem, a svoj zahtjev ću poslati i na Komisiju za imena ulica, trgova i za spomenike te na Gradsko vijeće da se na spomenik doda slijedeći tekst:

„21.lipnja 1991. osnovana je 9.Bojna HOS-a. U spomen na poginule pripadnike koji su dali svoje živote za stvaranje domovine:

Popisat imena i prezimena svih poginulih pripadnika“

Jedino na ovaj način ovaj spomenik će ispuniti svoju namjenu, a to je da bude vječni spomen na heroje koji su dali svoj život za stvaranje Hrvatske, a dat ćemo i priliku onima koji se rado prisjećaju NDH da to rade bez ikakve krinke. Kad budu stajali svakog 10.travnja sa zastavama svima će bit jasno da to ne rade zbog poginulih branitelja nego zbog sebe.

POSLJEDNJE DODANO: