OBJASNILA METEOROLOGINJA

Atmosfera je jako zamućena nad cijelom Hrvatskom: Radi se o saharskom pijesku

Uskrsni vikend obilježile su iznadprosječne temperature za ovo doba godine te vrlo vjetrovito vrijeme. Uz to, atmosfera je vrlo zamućena, a građani su na svojim automobilima primijetili blatne mrlje. O tome je HRT razgovarao s meteorologinjom Dunjom Plačko-Vršnak.

Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak pojasnila je kako dolazi do pojave saharskog pijeska: 

-Iznadprosječna toplina kao posljedica pritjecanja osjetno toplijeg zraka u jugozapadnoj struji. Ta struja seže iz Afrike i već danima traje, radi se o saharskom pijesku u atmosferi, rekla je.

-Atmosfera je zamućena zbog povećane koncentracije saharskog pijeska, nastavila je i dodala da je vidljivost zbog toga loša – svega nekoliko kilometara – te da je tako u većem dijelu zemlje.

-Tako nije samo na zagrebačkom području, nego i na većem dijelu Jadrana. Isto tako, u većem dijelu unutrašnjosti. Naši motritelji kodiraju one visoke oblake, međutim između njih je zamućena atmosfera, dodala je.

Plačko-Vršnak je naglasila kako ova pojava nije neuobičajena, ali da je njena učestalost posljednjih mjeseci sve veća.

-Nije neuobičajeno, ali možda je malo češće u zadnje vrijeme. Radi se o jednoj prostranoj cikloni koja zahvaća gotovo cijeli kontinent. Mi smo na prednjoj strani te ciklone u nekakvoj jugozapadnoj struji, a po visini, u baričkom sustavu – radi se o jednoj dubokoj dolini na čijoj prednjoj strani pritječe taj topao i vlažan zrak, rekla je.

-Ta dolina se proteže duboko do Afrike, ona je najčešće u nekakvim normalnim situacijama do Sredozemlja. Međutim, sada se ta os produbila. To strujanje traje već danima, dodala je.

Govoreći o saharskom pijesku, rekla je kako bi do pročišćavanja atmosfere trebalo doći danas u poslijepodnevnim satima.

-S prolazom frontalnog poremećaja, što očekujemo danas poslijepodne, uz moguće burne procese u atmosferi – doći će nakratko do pritjecanja hladnijeg zraka – onda bi se atmosfera trebala pročistiti, kazala je.

Kako kaže, prozori i automobili će se u većem dijelu primorja oprati, a u Zagrebu ostati uprljani.

-Na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i unutrašnjosti Dalmacije hoće, ovdje kod nas će ostati uprljani, dodala je.

Upitana gdje će najkasnije doći do promjene vremena, naglasila je kako se to očekuje na jugu u drugom dijelu noći:

-Izdan je meteoalarm za cijelu Hrvatsku. Prvo će to naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatiti sjeverni Jadran, gorske krajeve, zapadne i sjeverozapadne krajeve, rekla je.

-Najkasnije će to doći na istok i jug. Tamo je upozorenje tek za noć i drugi dio noći, dodala je.

Meteorologinja se osvrnula i na ožujak, mjesec iza nas, te rekla kako je prema neslužbenim informacijama ožujak bio – natprosječno topao.

-U nekim krajevima, kao nikad dosad, otkad postoje mjerenja, rekla je i dodala:

-U tom trendu se i nastavlja ovaj travanj, a što će biti dalje po dugoročnim prognozama, to ćemo vidjeti, dodala je.

POSLJEDNJE DODANO: