TROFEJ NIJE UTJEHA

Hajduk nikada nije osvojio hrvatski Kup tri godine zaredom, može li u srijedu ustati iz knockdowna?

Ako ste polizali rane od subote i barem se donekle oporavili, možemo li se okrenuti prema srijedi i utakmici polufinala Kupa u kojem nas očekuje još jedan najveći derbi hrvatskog nogometa? Mnogi su navijači Hajduka nakon razočaranja u subotu i oproštaja od utrke za naslov prvaka u stanju zanemariti srijedu i polufinale kao nešto nevažno. Ne žele se zamarati borbom za utješnu titulu, iako je i to titula, trofej u riznici. Srijeda je važna, izuzetno važna i nema veće utakmice od nje do kraja sezone. A ako se izbori finale, koje će se igrati na dvije utakmice, onda imamo još dvije velike, najveće utakmice. Nije važno je li protiv Rijeke ili Lokomotive.

Hajduk je, jasno, u knockdownu nakon što je pogodak Bruna Petkovića ugasio snove o naslovu prvaka, a ozljeda Marka Livaje i još jedna stanka za njega, znače da će Bijeli biti oslabljeni u srijedu bez svoga najboljeg igrača. I što sada? Baciti koplje u trnje i dignuti ruke od svega? Niti slučajno, to se ne smije dogoditi. Ako su igrači u depresiji i s manjkom samopouzdanja, onda ne može biti bolje stvari od novoga derbija s Dinamom.

Mantra da je Hajduk posljednje dvije sezone osvajao Kup i da bi treći odlazak do kraja bio premalo za ambicije s kojima se ušlo u sezonu, jednostavno ne pije vodu. Zašto? Na primjer, zato što Hajduk nikada nije osvojio hrvatski Kup tri godine zaredom. Jest onaj jugoslavenski i to pet godina zaredom u 70-im, kao nitko prije i poslije njega. Hrvatski kup niti moćna Croatia i moćni Dinamo (isti klub, jer mu je tako dopušteno) nije osvajao pet puta u nizu. Pa niti četiri puta zaredom. Croatia je imala niz od 1996. do 1998. godine, a Dinamo od 2007. do 2009. godine. Više od toga niti njima nije uspjelo.

Hajduk je u prilici izjednačiti taj niz, vjerojatno najtežom mogućom stazom. Ako izbaci Dinamo u srijedu, u finalu ga može čekati Rijeka i to kao domaćin u uzvratu. Utjeha? Ima li slađe od toga da na putu do trofeja pobijediš dva najveća rivala?

„South will rise again“, pisalo je na transparentu Torcide u subotu. Zašto taj uspon ne bi počeo već od srijede?

POSLJEDNJE DODANO: