G7 upozorava Rusiju na daljnje sankcije ako situacija eskalira

Američki predsjednik Barack Obama i najveće industrijske sile upozorile su u ponedjeljak u Den Haagu Rusiju da će se suočiti s novim sankcijama koje će jako naštetiti njezinu gospodarstvu ako predsjednik Vladimir Putin poduzme daljnje akcije kako bi destabilizirao Ukrajinu, nakon što je već pripojio Krim.

Ruska intervencija u istočnu ili južnu Ukrajinu bila bi najjasniji okidač za dodatne sankcije, kao i izbijanje nasilja na Krimu, rekao je jedan američki izvor koji je želio ostati neimenovan, nakon sastanka G7. “Najjasniji okidač za te sankcije bila bi (intervencija) u istočnoj i južnoj Ukrajini”, rekao je.

“Spremni smo intenzivirati akcije uključujući koordinirane sektorske sankcije koje će imati snažan dodatni utjecaj na rusku ekonomiju, ako Rusija nastavi biti uzrokom daljnje eskalacije stanja”, kazao je G7.

Američki je dužnosnik kazao da se radi o energetskom sektoru, bankovnom sektoru i financijama, te naoružanju, dodajući da bi sankcije u tim sektorima utjecale na čitavo rusko gospodarstvo.

Bijela kuća izrazila je ranije u ponedjeljak, prije summita G7, veliku zabrinutost zbog opasnosti od eskalacije zbog prisutnosti ruskih trupa na ukrajinskoj granici, rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame, Ben Rhodes. “Vrlo smo zabrinuti potencijalnom eskalacijom na istoku i na jugu Ukrajine”, zbog prisutnosti ruskih vojnika. Washington pomno prati stanje, kazao je Rhodes na konferenciji za novinare održanoj u Den Haagu na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti.

Vođe G7, na sastanku bez Rusije, složili su se da će ove godine održati vlastiti summit a ne sudjelovati na predviđenom G8 u Sočiju, te su suspendirali sudjelovanje Rusije u G8 dok Rusija ne promijeni politiku.

Vođe SAD-a, Njemačke, Francuske, Britanije, Italije, Japana i Kanade osudili su “ilegalni ruski pokušaj da anektira Krim, što je u suprotnosti s međunarodnim pravom”.

Također su se složili da će zajedno djelovati kako bi smanjili ovisnost o ruskoj nafti i plinu.

POSLJEDNJE DODANO: