Snijeg na Mosoru, u Zagori temperature pale na 0°C! (FOTO, VIDEO)

Drugi je dan utjecaja ciklone Tonči na vrijeme u Hrvatskoj. Iako je ciklonalni centar već daleko na istoku, u pozadini ciklone nad Jadranom je kružila velika količina nestabilnog zraka, a koji je donio nestabilan ponedjeljak velikom dijelu Hrvatske.

Nakon što su u nedjelju sjeverni Jadran i Gorski kotari bili najkišovitiji dio zemlje, primat je u ponedjeljak preuzela Dalmacija. Tijekom 24 sata, do ponoći, najviše oborine je palo na postaji Dubrovnik Mandaljena, čak 51 litru po kvadratnom metru. Slijede Gruda 49, Drniš 29, Vid i Opuzen 28, Lovreć 27, Komin 25, Metković 24, Hrvace 19 itd.

Rijetko gdje nije palo barem malo oborine diljem zemlje. Osim kiše, jak vertikalni razvoj oblaka donio je lokalno izraženije grmljavinske pljuskove i tuču. Grmljavine je osim na Jadranu bilo i u unutrašnjosti zemlje, uglavnom u Posavini zapadne Slavonije. Nemoguće je nabrojati sva mjesta gdje je tijekom ponedjeljka pala izraženije tuča, no svakako se ističu dva područja gdje je tuča bila intenzivnije nego drugdje. Iako su oba područja nepokrivena meteorološkim radarima, Crometeo članovi su snimili veliku tuču koja je oko 16 sati pala na drniškom području. Drniš je prekrio čak 15 centimetara sloj leda, pa je napravljena značajna materijalna šteta. U večernjim satima, iza 22 sata, grmljavinsko nevrijeme zahvatili je dijelove južne Dalmacije, a 5 centimetara leda prekrilo je Konavle, gdje vatrogasci na terenu čiste lokalne prometnice.

Vijest dana je i snijeg u planinama. 3 centimetara snijega izmjereno je navečer u Pargu, a još više ga je palo na Platku u zaleđu Rijeke. Tijekom večeri snježna se granice u Gorskom kotaru ponegdje spustila sve do autoceste, uključujući područje Plitvičkih jezera. Snijeg je pao i na planinama zaobalja. Tako su se zabijelili Učka, Mosor i Biokovo. Na Velebitu je snježna granica bila oko 900 metara nadmorske visine. Na Dinari i Kamešnici snijeg je padao do oko 600 metara nadmorske visine, a granica snježnog pokrivača bila je nekoliko stotina metara viša. Svakako valja spomenuti da se snijeg vrlo nisko spustio u dijelovima južne BiH. Dok su zadnjih dana ta područja mjerila preko 20°C, popodne i navečer u Livnu i Tomislavgradu pao je snijeg, ponegdje deblji od 10 centimetara!

Točka na i nestabilnog dana bila je pojava pijavica između 17 i 18 sati na području otoka Korčule.

Osjetno je zahladilo u cijeloj zemlji. Najviše dnevne temperature u većem dijelu zemlje bile su od 8 do 15°c, toplije je samo sredinom dana bilo u obalnom području Dalmacije, ali je i tamo u drugom dijelu dana osjetno zahladilo. Navečer su temperature zraka u unutrašnjosti Dalmacije i Istre ponegdje pale na samo 2°C, što znači da bi do jutra moglo biti i mraza. Čak su i na većem dijelu obale temperature navečer bile jednoznamenkaste. Primjerice, već u 20 sati u Splitu je temperatura pala na 7°C, što je najniža temperatura izmjerena u dosadašnjem tijeku ožujka. Još je nevjerojatniji podatak da je Split nakon iznimno duga 53 dana u nizu zabilježio jedan dan hladniji od klimatološkog prosjeka! Zadnji put se to dogodilo 29. siječnja. Ispod 0°C bilo je samo u višem gorju, tako je na Platku izmjereno -1, a na Svetom Juri na Biokovu i na Zavižnu -3°C. Sredinom noći na Kupresu je, u susjednoj BiH izmjereno zimskih -5°C. U noći na utorak temperature su u Zagori ponegdje pale na 0°C.

HAK je sredinom noći javio da su mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a snijeg otežava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između tunela Tuhobić i Čardak, te na cestama u Lici na području Plitvičkih jezera, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 23 sata.
Zbog tuče vozi se usporeno na autocesti A1 između čvorova Prgomet i Ploče.

Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

POSLJEDNJE DODANO: