Joca Amsterdam oslobođen optužbe za ubojstvo Pukanića

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, oslobođen je danas na Specijalnom sudu u Beogradu krivnje za ubojstvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića u Zagrebu 23. listopada 2008. godine.

Jocić će nastaviti služiti kaznu od 15 godina zatvora zbog naručivanja ubojstva Gorana Marjanovića 1995. godine, javlja Blic. 

Željko Milovanović, neposredni izvršitelj ubojstva Pukanića i Franića, proglašen je krivim, kao i Milenko Kuzmanović, koji se tereti za pomaganje u ubojstvu.

Željko Milovanović kao neposredni izvršitelj osuđen je na 40 godina zatvora, a Milenko Kuzmanović na pet godina. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunat će im se u kaznu zatvora.

Tužiteljstvo i obrana mogu se žaliti na presudu. 

Jocić je od početka procesa negirao krivnju i bilo kakvu vezu s Pukanićevim ubojstvom, a u završnoj riječi tražio je od suda da ga oslobodi optužbi, podsjeća B92.

Tužiteljstvo je predložilo sudu da Jocića osudi na 40 godina zatvora zbog organiziranja ubojstva, a istu je kaznu tražilo i Željka Milovanovića. Za Milenka Kuzmanovića koji je, prema stavu tužiteljstva, bio zadužen za logističku podršku Jocićevoj bandi, zatražena je kazna ‘ne manja od 15 godina zatvora’.

Sud je utvrdio da je Jocićev kum Slobodan Đurović s nepoznatom osobom dogovorio da Pukanić bude likvidiran za 1,5 milijun eura. Đurović je osuđen u Hrvatskoj na 22 godine zatvora. 

POSLJEDNJE DODANO: