I maloljetni kockari se sve više zadužuju kod kamatara!

Zadnje desetljeće svjedoci smo naglog povećanja prometa igara na sreću. Broj uplatnih mjesta kladionica raste kao gljive na kiši (blizu 2300 uplatnih mjesta).

Iz godine u godinu raste broj hrvatsjkih građana koji imaju problem sa kockanjem (barata se sa brojem od oko 50 000 ljudi).

Unatoč ovom broju, a riječ je o ekspanziji problema za osobu i cijelu obitelj, hrvatsko društvo i zdravstvo ne uspijevaju ponuditi ni uspostaviti smišljeni model tretmana problema u vidu Nacionalne strategije za suzbijanje ovisnosti o kocki.

Djeca ih dovela u enormne dugove
Nacionalna strategija bi trebala sadržavati edukaciju društva o načinima tzv. ”odgovornog” kockanja, primarnu prevenciju te ranije prepoznavanje i intervencije kod problemskog kockanja, posebno maldih.

Što je to s mladima da ne mogu odoljeti ovom porivu i to mladima čiji jedan od roditelja nije u broju od 50.000?

Što je s roditeljima čija su ih djeca dovela u enormne dugove, tko im može pomoći u ovom trenutku kad su dospjeli na rub psihičke izdržljivosti jer je takvo dijete u začaranom krugu, a zbog srama se ne usuđuju govoriti?

Sve je počelo u aktualno prisutnom sustavu vrijednosti: IMATI NOVAC, NA BRZINU ZARADITI NOVAC, počelo je sa deset kuna na dan, a kasnije došlo do većih iznosa gubitaka po danu. Ti mladi su imali u mislima samo kako se na brzinu domoći velike zarade.
Kocka je danas postala navika
Otkad god je čovjeka, kocka je bila samo igra, dok danas je postala navika, bolest jer je prioritet u mislima kako se na brzinu može zaraditi novac, gotovo je na samom vrhu liste najvažnijih stvari svjetkog potrošačkog društva.

Svjedoci smo afera namještanja rezultata u utakmicama diljem svijeta. S druge strane državna televizija reklamira loto, bingo i druge igre na sreću i to sve mladi čovjek u ovoj krizi upija i u tim stvarima vidi izlaz iz mraka besparice ne misleći da je to veća pošast nego ovisnost o alkoholu i drogi.

Laka dostupnost i raznolikost načina ”igranja na sreću” kojima su djeca i mladi izloženi utječe na to da se veliki broj mladih upušta u ovu pošast. Krene od početka kao stil život, postane za malo vremena socijalni poremećaj i brzi je put do moralnog poniranja. Ima i maloljetnih kockara koji se regrutiraju iz obitelji u kojima se po cijeli dan vrti teletekst i priča samo o rezultatima i koeficijentima.

Kod većine ljudi koji imaju problem s kockanjem mozak je preplavljen memoriranim osjećajem sreće nakon povremeno većeg dobitka, ali i ugodnog uzbuđenja u vrijeme same igre i očekivanju dobitaka, pa takve osobe teže odolijevaju unutrašnjem pritisku ponovnih pokušaja. I kad nema, takve osobe na bilo koji način dođu do novca te nastavljaju igrati. Zaduživanje kod kamatara i metode koje koriste utjerivači dugova uzrok su neopisivih tragedija, a da ne govorimo o zlostavljanju koje proživljavaju roditelji djece koja su ”uvaljeni” u taj problem.
Hrvatsku trese prava epidemija
U Hrvatskoj je prava epidemija problema povezanih s kockanjem. Zar nije poražavajući podatak kad se broj 50.000 pomnoži s brojem članova obitelji, znači oko 200.000 Hrvata pati zbog problema ovisnosti o kocki.

Što je s uništenim obiteljima, razorenim brakovima, djeci koja rastu u strahu i razočaranju, a za utjehu kao kap u moru liječi se 100 ovisnika o kocki, i to u Zagrebu?

Izostao je svaki mehanizam kontrole kao i javne rasprave o posljedicama ove pošasti koja će u Hrvatskoj poprimiti još veće razmjere koje će se teško moći kasnije zaustaviti.

POSLJEDNJE DODANO: