Brač u znaku maslina: Održava se 3. svjetsko prvenstvo u branju maslina

U organizaciji općine Postira, Turističke zajednice i Poljoprivredne zadruge Postira na Braču će se od 10. do 13. listopada održati Svjetsko prvenstvo u branju maslina s ciljem promidžbe maslinarstva i svime što se veže uz njega. Sudionici će biti mediteranske zemlje s tradicijom u proizvodnji maslinovog ulja, ali i ostale koje nemaju niti jedno stablo masline, no imaju poveznicu s maslinama i maslinovim uljem.

Apsolutni pobjednik prethodnog 2. Svjetskog prvenstva u branju maslina bila je reprezentacija Hrvatske s ubranih 67 kilograma. I ove godine reprezentacijski timovi zemalja sudionica broje četiri člana (dva ženska člana i dva muška člana), a kategorije u kojima će odmjeravati snage su tradicionalno ručno branje ‘na sakete’ i moderno branje (tresačima i grabljicama). Osim natjecateljskog dijela, organizirat će se radionice, degustacije, izleti i zabavne večeri, kako bi se na najbolji način doživjela Postira, etno eko selo Dol, ali i sam otok Brač.

Ove godine su se prijavile ekipe iz čak trinaest zemalja – Poljske,Njemačke, BiH, Velike Britanije, Slovenije, Švedske, Tunisa, Francuske, Belgije, Južnoafričke republike, SAD-a, Slovačke i Hrvatske. Događaj promovira Postira kao maslinarsku destinaciju koja proizvodi u potpunosti prirodno, zdravo i visokokvalitetno maslinovo ulje poštujući stoljetnu tradiciju i visoke standarde kvalitete, osiguravajući time autentičan doživljaj posjetitelja i kvalitetan život mještana.

POSLJEDNJE DODANO: