Article

//www.dalmacijanews.hr/files/64043eab5d7965c23a8b4575/80
Foto: Roman Avdagić

Stotinu Šumoboraca pošumljavalo Makarsku u prvoj akciji nove sezone projekta Co2mpensating by planting

Do sada su posadili više od 75,000 novih sadnica

Preko stotinu Šumoboraca ove je sunčane subote marljivo sadilo sadnice novih stabala na području makarske Osejave. Ovo je prva akcija Šumoboraca u ovoj godini i novoj sezoni projekta CO2mpensating by planting kojega organiziraju Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija Hearth u suradnji s brojnim partnerima. Do sada je od početka projekta, u zadnjih godinu i pol dana, u 42 akcije pošumljavanja sudjelovalo čak 3850 Šumoboraca, kako se simbolično nazivaju volonteri koji sudjeluju u akcijama sadnje. Do sada su posadili više od 75,000 novih sadnica. Ovo je ujedno i prvi puta da je akcija Šumoboraca organizirana u Makarskoj, a posebno je organizatore ugodno iznenadio veliki odaziv volontera.

Tako su u akciji sudjelovali volonteri Gradskog društva Crvenog križa Makarska, učenici 5. gimnazije „Vladimir Nazor“ iz Splita, izviđači Splitskog skautskog zbora i Saveza izviđača Hrvatske,  zaposlenici Komunalca Makarska te ostali volonteri. Volonterima su u sadnji pomagali šumari Hrvatskih šuma iz šumarije Makarska, a opremu i alat za sadnju osiguralo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Akciji pošumljavanja pridružila se i zamjenica gradonačelnika Makarske, Antonia Radić Brkan sa suradnicima.

-Briga o prirodi je u fokusu našeg djelovanja, stoga bezrezervno podržavamo svaku akciju koja pomaže u očuvanju naših šuma i veselimo se svakoj sadnici koja će izrasti u lijepo novo stablo na makarskom području. Aktivno radimo i na urbanom ozelenjavanju kroz projekt „zazeleni Makarsku – 100 stabala u 365 dana“ te sadnjom velikih stabala u svim makarskim kvartovima osiguravamo novu, zelenu vizuru i lijep hlad već ovo proljeće, čim stabla prolistaju, izjavila je tom prigodom gospođa Radić Brkan, koja je i osobno pomogla u sadnji sadnica čempresa na Osejavi.

Valamar je jedan od partnera projekta pa su se ovoj akciji rado pridružili i zaposlenici Valamarovih hotela s područja Makarske.

-Kroz društveno odgovorne projekte i ulaganja u zaštitu okoliša nastojimo biti bolji te doprinijeti boljem i sigurnijem sutra. U svojim destinacijama Valamar već brine o 80.000 stabala i kao jedan od europskih klimatskih lidera posebnu pozornost posvećujemo zaštiti prirodnih resursa i razvijanju kvalitete destinacije. Posebno nam je drago na takvim projektima surađivati s lokalnim zajednicama i našim gostima, izjavila je Tea Pestotnik Prebeg, direktorica sektora kvalitete i održivosti u Valamar Rivieri.

Podsjetimo, CO2mpensating by planting prvi je hrvatski i regionalni program simbolične i neposredne nadoknade emisija CO2 koji firmama, institucijama i svim ostalim zainteresiranima omogućuje da sadnjom stabala kompenziraju dio proizvedenog ugljičnog dioksida i tako smanje negativan utjecaj na klimu. Sadnja stabala nije jedini cilj akcije već je to i edukacija djece i mladih kroz edukativni program Šumoborci te je kroz edukativne aktivnosti o klimatskoj krizi i učincima klimatskih promjena održano već 50 radionica u 24 osnovne i srednje škole. Šumoborci neumorno nastavljaju s akcijama pošumljavanja, kojih će tokom ožujka i travnja širom Hrvatske biti 15-ak dok se nastavak akcija pošumljavanja planira ponovo u jesenskom razdoblju.

 

 

hr Sun Mar 05 2023 08:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642451d85d7965309b8b45a9/80

J.R. August ovaj petak u Koncertnoj dvorani Hrvatski dom Split

Ovim koncertom će predstaviti najnovije materijale na kojima radi s novom postavom benda

U petak, 31. ožujka u Koncertnoj dvorani Hrvatski dom Split nagrađivani kantautor J.R. August održat će prvi koncert u Splitu nakon 2019. godine.

Tim će koncertom ujedno premijerno predstaviti najnovije materijale na kojima radi s novom postavom benda. J.R. August višestruki je dobitnik Porina, uključujući onaj za album godine, novog izvođača i najbolji album alternativne glazbe, dok je 2021. njegov album „Live at Hrvatski glazbeni zavod” dobio Porin za koncertni album godine.

Nakon intimnog, klavirskog zvuka hvaljenog albuma „Dangerous Waters” i konceptualnog popa „Still Waters”, u najnovijem izdanju J.R. August se okreće slojevitom, suvremenom bendovskom zvuku.

U Hrvatskom domu, J.R. August će tako gostovati s osmočlanim pratećim sastavom, otvarajući novu stranicu u svojoj karijeri u jednoj od najljepših koncertnih dvorana u državi.

hr Wed Mar 29 2023 16:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/64243d255d79652f9b8b45bb/80
Foto: Toni Mijač

Zadržite dah i uronite u more Sine Jakelića u potrazi za "Morskim korijenom"

"Svaki putnik nekad mora doma doć", govore njegovi stihovi pa se tako i on vratio bar glazbom kući, svom glazbenom Moru

Sina Jakelić višestruko je nagrađvani tekstopisac koji je još u pjesmi "Dite", kao najistureniji član Libra, počeo kao motiv razrađivati bezuvjetno predavanje. Na tom je putu nastavio sam u novom poglavlju svoje karijere, prvo u "Polarnoj", a sada i u "Morskom korijenu".

-Jedan jednostavan telefonski poziv i ničim provocirana dobra namjera Josipa Radića rodila je jednu novu suradnju, a mene ponovo pokrenula i podmazala zupčanike, poručio je Sina koji se nakon "Polarne" koja je izašla prije 5 godine vratio s novom pjesmom "Morski korijen".

Za one koji odluče poslušati "Morski korijen" Sina napominje da je novo djelo potpuno autobiografsko, iako na kriptičan način. U stihove je sažeo, kako kaže, "povratak iz inozemstva u rodni kraj i potrebu Dalmatinca da bude uz svoje More." Josip Radić čiji je poziv pokrenuo sve, poznatiji kao dio Valentina Boškovića i frontmen benda Kensington Lima, uglazbio je Sinine stihove, a cijelu je priču zaokružio i spot na kojem je radio Toni Mijač.

Spot je snimljen u  maslinicima, šumama i na divljim liticama južne strane Sininog rodnog otoka Šolte, bez akcenta na turističke atrakcije - birane su intimnije i manje poznate lokacije koje će možda tek lokalci prepoznati. Kadrovi su savršeno saželi poruku pjesme. "Namjera je bila prikazati Šoltu kao generalni simbol svih dalmatinskih otoka čime je još jednom načeta tema nerazdvojne cjeline Dalmatinca i Mora - vječna tema toliko puta opjevana, ali nikad izlizana", pojasnio je Sina koji trenutno živi u Norveškoj, ali mu daljina nije umanjila ljubav prema Dalmaciji i "njegovom" moru.

Sina priznaje da njegove pjesme nisu za svakoga. "Moja lirika nastaje isključivo iz autentičnih situacija u mom životu, i za ispravan doživljaj zahtijeva uranjanje i slušanje u specifičnom terminu: od početka do kraja. Publika s kratkim fokusom pažnje će teško pronaći hranu za svoju dušu na mojoj valnoj duljini", poručio je i dodao: "Ali onima koji su voljni navući odijelo za ronjenje i skočit u moje 'More', želim dobrodošlicu!" U planu mu je još mnogo pjesmama, mnoge strpljivo čekaju u svojoj demo verziji. No, prvo će priču o gradnji novog iz srušenog privesti kraju, i to u "Srpnju".

hr Wed Mar 29 2023 15:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642420f65d7965319b8b4585/80

Premijera filma "Da li ste vidjeli ovu ženu?" u Kinoteci Zlatna vrata

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku
U četvrtak, 30.3.2023. u 20:00 u Kinoteci Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split premijerno se prikazuje film "Da li ste vidjeli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića, sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi.

Radi se o nadrealističnoj psihodrami fokusiranoj na temu identiteta, prezicnije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje, tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože, slijedi i filmska forma, i sama se preoblikujući. (Human Rights Festival 2022)

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku.

Na premijeri će nam se pridružiti glavna glumica, Ksenija Marinković.

Ulaz je besplatan, no broj mjesta je ograničen. Ulaznice se mogu preuzeti od 16:00.
hr Wed Mar 29 2023 13:29:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5eb902486f2ab8161e8b4601/80
Foto: Pixabay

Promotivni tjedan u Nacionalnom parku Plitvička jezera u povodu 74. rođendana

“Vode, jezera, slapova i šuma ima i drugdje, a ipak su Plitvička jezera na čitavom svijetu samo jedna.“ Akademik Ivo Pevalek

Sa zadovoljstvom najavljujemo da ćemo od 1. do 9. travnja 2023. godine održati tradicionalni rođendanski promotivni tjedan Nacionalnog parka Plitvička jezera!

Kao predjel naročite prirodne ljepote” Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. Upravo taj datum obilježavamo kao rođendan našeg Parka. Jedinstvene vrijednosti ovoga područja prepoznate su od Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (engl. UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) koja je trideset godina kasnije Nacionalni park Plitvička jezera uvrstila na svoj Popis svjetske baštine.

Kako bismo proslavili svoj 74. rođendan, pripremili smo za vas posebne cijene ulaznica u rođendanskom tjednu:

Period 1.4. – 9.4.2023.
Cijena:
- Odrasli 10,00 € (75,35kn)
- Odrasli – grupe 10,00 € (75,35kn)
- Studenti 6,50 € (48,97 kn)
- Studenti – grupe 6,50 € (48,97 kn)
- Djeca 7-18 godina 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca 7-18 godina – grupe 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca do 7 godina i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50% - GRATIS

S održavanjem promotivnog tjedna otvaramo i Gornja jezera stoga ćete imati priliku doživjeti svih 16 smaragdnih jezera po promotivnim cijenama. Kako biste svoj posjet što bolje isplanirali, preporučamo da unaprijed odaberete jedan od programa posjete ili preuzmete našu aplikaciju.

hr Wed Mar 29 2023 12:34:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .