Narodni nazivi : crni bor, alepski bor, bijeli bor
Vrsta : Pinus nigra, Pinus halepensis, Pinus silvestris
Borovi spadaju u porodicu Pinaceae i gotovo svi u svom sastavu imaju eterična ulja koja djeluju povoljno na respiratorni sustav.
U tu svrhu koriste se iglice, smola, češeri i kora drveta. Borove iglice, to jest njegovi listovi bogati su vitaminom C. Boravak i šetnja borovom šumom pomažu osobama koje imaju problema s dišnim organima i štitnjačom. Zato je dobro u borovoj šumi duboko disati i izventilirati svoja pluća.
Čaj od borovih iglica vrlo je ugodnog mirisa i okusa, a samo jedna do dvije šalice dnevno dovoljna je za izlučivanje nakupljene sluzi u dišnim organima. Ponekad je dovoljno udisati paru od borovih iglica kako bi se ublažila prehlada i razbila sluz u plućima.
Smola bora služi za liječenje rana, kožnih oboljenja i reumatizma. Skuplja se nožićem na mjestu oštećenja kore gdje se smola luči. Vrlo je ljepljiva pa se s nožića skida najlakše uljem u kojem se i otapa. Nikad se ne smije skinuti svu smolu s jednog mjesta.
Smola je puna vitamina A, D, K, E, bakra, kalcija, cinka, mangana, kobalta, željeza, joda. Terpentin, sastojak iz smole bora ima umirujuća svojstva te liječi nesanicu. Melemom od borove smole liječi se upala pluća. Mazati 2 do 3 puta dnevno.
Ovaj melem liječi bol u koljenima i mišićima jer ubrzava cirkulaciju i time smanjuje bol.
Poznati pripravak bora je sirup od mladih borovih iglica koji liječi kašalj, bronhitis, prehladu. Pušačima pomaže kod iskašljavanja. Najbolji sirup radi se od mladih pupoljaka koji su u stvari mlade šišarke. Liječe najuporniji kašalj, bronhitis, akutni katar ždrijela.
PRIPREMA SIRUPA
Za sirup su nam potrebni svježi, mladi izdanci bora, smeđi šećer i domaći, neprskani limun. U steriliziranu teglu stavljamo red borovih izdanaka, red šećera, zatim red sjeckanog limuna. Postupak ponavljamo dok napunimo teglu do vrha. Ako nemamo limuna, sirup radimo bez njega. Staklenku zatvorimo, držimo na suncu 40 dana dok se šećer ne otopi. Procijedimo i čuvamo u hladnjaku. Uzimaju se dvije žlice dnevno.
ČAJ OD BOROVIH IGLICA
U pola litre vode stavimo 20 -ak borovih iglica. Kad voda s iglicama prokuha ostavimo poklopljeno pola sata. Nakon toga procijedimo i po potrebi zasladimo medom. Mladi izdanci beru se od ožujka do lipnja.
