PRVI SMRTNI SLUČAJEVI

Zombi droga na granici Hrvatske: Susjedne zemlje bilježe prve slučajeve predoziranja

Uznemirujuće vijesti stižu iz Slovenije dok se Hrvatska suočava s opasnošću od fentanila, poznatog kao “zombi droga”, koja se približila njezinim granicama. Prema izvješćima, u Sloveniji su zabilježeni slučajevi predoziranja ovim izuzetno jakim opijatom, s fatalnim ishodom. Fentanil je postao predmetom straha diljem Europe zbog svoje smrtonosne moći, a u Sjedinjenim Američkim Državama već odnosi živote tisuća ovisnika svake godine, prenosi HRT.

Ovaj opasan opijat, koji je čak sto puta jači od morfija, prvotno se koristio u medicini za ublažavanje bolova kod pacijenata s teškim bolestima. Međutim, dospijevši na crno tržište, postao je sredstvo ovisnosti za mnoge heroinske ovisnike. Ono što čini fentanil posebno opasnim jest činjenica da je i mala količina dovoljna da izazove ovisnost ili čak smrt, naglašavaju stručnjaci.

Uznemirujuće je što se fentanil može proizvesti u improviziranim laboratorijima, što ga čini atraktivnijim za dilere od heroina. Kako bi izbjegli nadzor, dilere često koriste poštanske usluge za slanje fentanila svojim mušterijama. Unatoč tome što Hrvatska do sada nije zabilježila slučajeve nabave, proizvodnje ili predoziranja fentanilom, treba uzeti ozbiljno upozorenje stručnjaka i vlasti.

U borbi protiv ove globalne prijetnje, Hrvatska je postala dio globalne koalicije borbe protiv sintetičkih droga od srpnja 2023. godine. Suradnja s američkom saveznom agencijom za borbu protiv droga (DEA) pokazuje odlučnost hrvatskih vlasti u suzbijanju širenja fentanila. Policija je provela brojna istraživanja usmjerena prema međunarodnom krijumčarenju droga putem poštanskog prometa, koristeći kripto valute za plaćanje. Ova iskustva su od vitalne važnosti u borbi protiv fentanila i drugih opasnih droga.

Dok Europa stoji na oprezu zbog rastuće prijetnje “zombi droge”, zajednički napor vlasti i međunarodnih agencija ključan je u zaštiti javnog zdravlja i suzbijanju trgovine opasnim drogama poput fentanila.

POSLJEDNJE DODANO: