DAN NAKON ŠPANJOLSKE

Zlatko Dalić: “Petković nije trebao pucati penal, postoji hijerarhija u momčadi…”

Dan nakon teškog poraza od Španjolske, izbornik Zlatko Dalić odlučio je podijeliti svoje dojmove s medijima na press konferencije u hrvatskoj bazi u Neuruppinu, gdje su se igrači i stožer vratili jučer navečer iz Berlina.

Na pitanje zašto je Petković pucao penal i kako izbornik vidi cijelu tu situaciju.

Penale pucaju Kramarić i Modrić, a oni nisu bili u igri. Petković nije trebao pucati, jer je pravilo da igrač koji je iznudio penal ne puca. Ako već mi s klupe nismo uspjeli riješiti, postoji hijerarhija u momčadi i on nije trebao pucati penal. Nema tu uzimanja odgovornosti i to ću ja riješiti. Trebao je pucaju Perišić ili Majer, rekao je Dalić.

Kako je izborniku izgledala situacija prije penala:

Kad sam pogledao snimku, morao je zabiti gol. Imao je sve otvoreno, bez golmana… Opet, možda ga je taj kontakt izbacio iz ritma, ali bio je prazan gol i trebao je pokušati napraviti sve da ga zabije. Takav je moj dojam. Sve je bilo prazno, jedan još dodatni napor da se zabije gol, izjavio je Dalić.

Na pitanje za Perišića:

Rekao sam i prije koliko se trudio i koliko se želi vratiti u reprezentaciju, to je fantastično. Samo njegov pristup nam puno znači. Upitno je u kakvom je stanju koliko god se vraća kroz ove treninge. Zato smo ga stavili tih 35 minuta da ga vratimo za to što nam treba. Vidjet ćemo, poručio je izbornik.

Zašto je mijenjao Modrića:

Bili smo svjesni da nakon sat vremena ne uspijevamo ništa okrenuti i shvatili smo da se moramo okrenuti utakmici s Albanijom, da moramo odmoriti Modrića i Kovačića. Zato sam ih izvadio, a ne zato jer su bili slabi, kazao je Dalić.

Jesu li utakmice protiv Portugala i Makedonije stvorile preveliku Euforiju:

Ja sam nakon Portugala rekao da će drukčije biti na Euru. Je li to bio loš dan, ne znam. Loše smo otvorili utakmicu, nismo bili dovoljno agresivni, bili smo predaleko od igrača i prvih 15-ak minuta je bilo doista loše. Kasnije smo uspostavili kontrolu, držimo je i primimo gol iz situacije koja nije za nas baš uobičajeno. Ne mogu se oteti dojmu da smo sva tri gola primili prejeftino, praktički je svaki šut završio u golu. Nisu me zavarale utakmice s Makedonijom i Portugalom, ali su nam davale razloga za optimizam. Bili smo dobri u tim utakmicama, ali jučer to nije bilo dobro. Protivnik je bio predobar za nas, zaključio je.

Kakva je bila atmosfera nakon i što će mijenjati za Albaniju:

Naravno da nije bilo lako nakon onako visokog i zasluženog poraza. Statistika je bila na našoj strani, ali to nije realno. Poraz smo zaslužili i nije nimalo ugodno. Do sad smo imali uglavnom lijepe situacije na natjecanjima, ali moramo se sad znati nositi i s ovim situacijama, rekao je Dalić.

Danas ćemo analizirati nas i Albaniju, pokušat ćemo nešto drukčije u toj utakmici, a ona nam jako puno znači. U biti, moramo pobijediti i tako se moramo spremati i raditi promjene. Ne mogu sad o detaljima još, ali moramo promijeniti neke stvari u pristupu, koji nije bio dobar, nastavio je.

Na pitanje je li pogledao utakmicu Albanije protiv Italije:

Gledao sam cijelu snimku. Albanija je povela, bila je ravnopravan protivnik i na kraju su imali i šansu za 2:2. Ne smijemo ih podcijeniti, imaju sjajnu energiju i nisu bili puno lošiji od Talijana. Bili su kvalitetni, pokušavali su i ne smijemo ih podcijeniti. No, to je na nama, kako ćemo mi igrati i kako ćemo pristupiti. Imat ćemo dominaciju i morat ćemo znati riješiti tu utakmicu, završio je Dalić.

POSLJEDNJE DODANO: