TURISTIČKI VODIČ

Zašto turisti u Hrvatskoj troše gotovo četiri puta manje nego u Francuskoj ?

Hrvatski turizam suočava se s ograničenjima daljnjeg rasta, ističu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Analiza pokazuje da Hrvatska ima znatno manji udio hotelskog smještaja u ukupnom smještaju u usporedbi s drugim mediteranskim destinacijama poput Grčke, Italije i Španjolske. Dok u tim zemljama hoteli čine većinu kapaciteta, u Hrvatskoj tek 15 posto smještaja dolazi u hotelskom obliku, što direktno utječe na potrošnju turista. Dok gosti u Italiji i Španjolskoj prosječno troše oko 250 eura dnevno, u Hrvatskoj je ta brojka oko 150 eura. No, najveća razlika primjećuje se u odnosu na Francusku, gdje turisti dnevno troše čak više od 550 eura, prenosi N1.

Problem niskih prihoda dodatno naglašava Hrvatska udruga poslodavaca, ističući da postojeći tempo rasta turističkih prihoda nije održiv. Za podizanje dodane vrijednosti u turizmu, naglašava se potreba za usmjeravanjem investicija prema organiziranom smještaju. No, unatoč povoljnim trendovima iz prethodnih godina, profitabilnost domaćih hotelskih grupa izlistanih na Zagrebačkoj burzi znatno je smanjena. S obzirom na povišene cijene energenata i repromaterijala, te povećanje minimalne plaće, pritisak na profitabilnost turističkog sektora dodatno raste.

Iako se očekuje nastavak pozitivnih trendova u turizmu, s rastom noćenja i prihoda od turizma, izazovi poput nedostatka radne snage i dalje predstavljaju veliki problem. U HUP-u ističu potrebu za daljnjom liberalizacijom zakonodavnog okvira tržišta rada te ubrzanjem procesa ishođenja radnih dozvola za strane radnike, kako bi se ublažio nedostatak radne snage. Lani je u turizmu izdano 46 tisuća radnih dozvola strancima, a ove godine se očekuje daljnji porast na 50 do 55 tisuća.

POSLJEDNJE DODANO: