NEDOSTATAK INFORMACIJA

Zašto strani radnici pristaju na plaću ispod minimalne u Hrvatskoj?

Na tržištu rada Hrvatske posljednjih godina dogodile su se značajne promjene. S nedostatkom domaće radne snage, poslodavci su se okrenuli stranim radnicima, što je rezultiralo rastućim brojem prijava za izdavanje radnih dozvola. Umjesto sustava kvota, sada je uveden test tržišta rada, olakšavajući postupak zahtjeva za dozvole.

Strani radnici, bez obzira na porijeklo, suočavaju se s zlostavljanjem i iskorištavanjem zbog nedostatka poznavanja lokalnih propisa. Prošle godine, 172.499 dozvola izdano je strancima, među kojima su najbrojniji bili državljani BiH, Srbije, Nepala, Indije i Sjeverne Makedonije. Međutim, u tom broju nalaze se i oni koji su postali žrtve mobbinga na radnom mjestu, prenosi Poslovni dnevnik.

Udruga Mobbing bilježi porast pritužbi, osobito od žena koje čine oko 70 posto ukupnih prijava. Primjeri iskorištavanja su brojni, uključujući neisplatu plaća, rad bez prekovremenih nadnica te seksualno uznemiravanje. Dodatno, strani radnici često nisu upoznati s pravima koja im pripadaju, što otvara prostor za manipulaciju poslodavaca.

Tomislav Kiš, glavni tajnik Novih Sindikata, ističe da mnogi strani radnici rade za iznose ispod minimalca jer nisu svjesni da minimalac postoji kao kategorija u Hrvatskoj. Osim toga, kulturološke razlike i jezične barijere otežavaju stranim radnicima da traže pomoć ili se sindikalno organiziraju.

Puno rade i za iznose ispod minimalca, a na to pristaju jer ne znaju da minimalac kao kategorija u Hrvatskoj postoji. Ja sam čak doživio da me strani radnik pitao: ‘Kako da se ja upišem u sindikat kad su nama rekli da se po hrvatskim zakonima sindikati tretiraju kao terorističke organizacije?’ Kad čovjek prođe takvu manipulaciju, teško se ikome obraća – objašnjava Kiš.

Ured pučke pravobraniteljice također bilježi povećan broj pritužbi stranih radnika, osobito onih iz Azije i Afrike. Liberalizacija uvoza radne snage u Hrvatskoj, prema nekima, može biti plodno tlo za iskorištavanje radnika.

Nadležni uredi najavljuju izmjene zakona kako bi se unaprijedila zaštita stranih radnika. No, potrebno je sustavno djelovanje kako bi se spriječila daljnja iskorištavanja i osigurala prava svim radnicima, bez obzira na njihovo porijeklo.

POSLJEDNJE DODANO: