SEIZMOLOZI OBJAŠNJAVAJU

Zašto potresi danima drmaju ‘Jadransku mikroploču’ ?

Područje Dubrovnika i šire dubrovačko područje suočava se s nizom umjereno jakih potresa tijekom ovog tjedna. Posljednji u nizu potresa, dogodio se jučer u blizini otoka Mljeta, dosegnuvši jačinu od 4,9 stupnjeva po Richteru. Prije toga, podaci Europskog seizmološkog centra (ESMC) bilježe tri potresa na području Pelješca i Neuma, najjači među njima bio je 3,8 stupnjeva, te još jedan potres koji je pogodio okolicu albanskog grada Elbasana, piše Jutarnji.hr.

Seizmolozi su upoznati s tektonikom Jadranske mikroploče i njenim aktivnim rubovima, s posebnim naglaskom na područje Dubrovnika koje leži na granici nekadašnje Adria ploče. Prema riječima zagrebačke seizmologinje Ines Ivančić, ova aktivnost nije neuobičajena za područje Jadranskog mora te nema indikacija buđenja Jadranske mikroploče. Naglašava da su potresi u ovom području uobičajeni, a budući da su epicentri često duboko u moru, osjete se samo na obali.

Seizmologinja Ivančić ističe važnost kontinuiranog nadzora nad seizmičkom aktivnošću, istaknuvši potrebu opreza s obzirom na nedavne potrese u Petrinji. Podsjeća na povijesne primjere snažnih potresa, poput dubrovačkog potresa iz 1667. godine i stonskog potresa iz 1996. godine, oba jačine preko 5 stupnjeva po Richteru.

Seizmologinja naglašava da je teško predvidjeti intenzitet potresa, ali ističe potrebu za stalnim praćenjem i pripremom za potencijalne događaje. Ovaj niz potresa služi kao podsjetnik na seizmičku aktivnost ovog područja te potrebu za sustavnom pripremom i reakcijom na takve događaje.

POSLJEDNJE DODANO: