HULIGANSTVO U SPLITU

Zamjenik glavnog ravnatelja policije o neredima: “Izuzetno visoka razina vandalizma i agresije”

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić gostovao je u Dnevniku HTV-a. Govorio je o sinoćnjim neredima u Splitu nakon utakmice Hajduka i Dinama. Istaknuo je kako je policija intervenirala odlučno, odmjereno i pravovremeno.

Ozlijeđeno je 14 policajaca u navijačkim neredima u Splitu. Privedeno je više od 50 huligana.

Barić je rekao da su za Ravnateljstvo policije i PU splitsko-dalmatinsku u proteklih pet dana bile dvije utakmice visokog rizika.

Obje utakmice između Dinama i Hajduka bile su u Splitu. Samu pripremu smo započeli sukladno protokolu o osiguranju visoko rizičnih utakmica. Petnaest dana prije odigravanja proglasili visoko rizičnom i krenuli u niz mjera i radnji kako bi se kvalitetno pripremili za osiguranje. Prikupljali smo informacije, radili sigurnosne procjene, komunicirali s organizatorima, klubovima i HNS-om, radili smo sigurnosne sastanke. U tom procesu smo analizirali niz situacija koje se mogu dogoditi. Rezultat toga mogli ste vidjeti na jučerašnjoj utakmici gdje je hrvatska policija postupala odlučno i zakonito – rekao je.

Kad se završilo s osiguranjem, počelo je kriminalističko istraživanje s ciljem kako bi svi počinitelji prekršajnih kaznenih djela bili sankcionirani.

Svi koji su privedeni za prekršaje već su danas pušteni na slobodu – dodao je. 

Visoka razina vandalizma i agresije

Smatra kako je policija intervenirala odlučno, odmjereno i pravovremeno.

Na drugoj strani imali smo visoku razinu vandalizma i agresije. Rezultat toga je 14 ozlijeđenih policajaca, od toga jedan teško. Jutros je operiran i ima frakturu kuka. Želim mu brz oporavak kao i drugim kolegama. Samo jedan navijač zatražio je liječničku pomoć, radi se o lakšim tjelesnim ozljedama – rekao je Barić.

Dodao je kako policija nije jedina zadužena za sigurnost prilikom osiguranja.

U prvom redu to su organizatori same utakmice, koji su zaduženi za angažiranje redarske službe koja je zadužena za sigurnosni pregled prilikom ulaska. Policija radi sve ostale radnje kako bi se preveniralo narušavanje javnog reda i mira. Ovdje je jako bitna prevencija i edukacija – rekao je Barić.

Naglasio je kako je zakon zadovoljavajuć.

Uvijek su moguće dorade i izmjene. Zakon ima svoju svrhu. Novčane kazne nisu male. Zakon predviđa kazne zatvora od 30 do 60 dana, predviđa zaštitne mjere i mjere zabrane – zaključio je. 

POSLJEDNJE DODANO: