RAZNE RADIONICE, AKTIVNOSTI I PREDAVANJA

Zajednice tehničke kulture grada Splita sudjeluje na ovogodišnjem Festivalu znanosti!

Ovaj tjedan (od 22. do 27. travnja 2024.), diljem RH,  posvećen je Festivalu znanosti 2024., u sklopu kojega se održava mnoštvo zanimljivih radionica, predavanja i aktivnosti posvećenih znanosti i umjetnosti, na temu „Inteligencija“. Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Tijekom šest dana održavanja, na različitim lokacijama u gradu Splitu i okolnim mjestima, odvijat će se veliki broj različitih aktivnosti, poput predavanja, radionica, prezentacija, izložbi, pokusa, tribina, okruglih stolova…

U navedeni Festival uključila se i Zajednica tehničke kulture grada Splita te je u suradnji s Osnovnom školom „Spinut“ za učenike navedene škole organizirala radionice modeliranja 3D olovkom i robotike.

Na radionici modeliranja 3D olovkom učenici su upoznali tehnologiju za 3D modeliranje, mogućnosti primjene i postupke pri korištenju iste te su pomoću 2D predložaka oblikovali 3D modele i tako razvijali maštu, kreativnost, inovativnost i tehničke kompetencije! Modelirali su obične naočale, naočale s krunom, pandu, helikopter, zrakoplov, držač za ubruse i leptira. Na radionici je sudjelovalo 19 učenika četvrtih razreda.

Sljedeća održana radionica je radionica robotike, u kojoj su učenici programirali u mBlocku i na taj način pokretali robote mBot2. Osim osnova programiranja blokovima, naučili su programirati i robotski senzor za izbjegavanje prepreka. Na radionici robotike sudjelovala su 24 učenika petih razreda.

Sve prisutne su pozdravili tajnik ZTK grada Splita, Tomislav Nikolić i pedagoginja škole domaćina, Fadila Zoranić, a radionice je održala Lucija Andrea Skočić, stručna suradnica ZTK grada Splita uz asistenciju Zorana Kneza, astronoma-animatora Zvjezdanog sela Mosor.

POSLJEDNJE DODANO: