OSTALE MU JOŠ DVIJE GODINE

Horvatinčić zatražio uvjetno puštanje na slobodu, Županijski sud mu odgovorio

Nakon malo više od pola odslužene zatvorske kazne zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je smrtno stradao talijanski bračni par Salpietro, Tomislav Horvatinčić je od Županijskoga suda u Puli zatražio uvjetno puštanje na slobodu, što mu je odbijeno.

Premda je kaznionica u kojoj trenutno služi kaznu od četiri godine i deset mjeseci zatvora navodno dala pozitivno mišljenje o Horvatinčićevu zahtjevu, tročlano vijeće Županijskog suda zaključilo je da je, s obzirom na kazneno djelo koje je počinio, još prerano za puštanje na slobodu, javio je Jutarnji.

Horvatinčiću je do kraja odsluženja zatvorske kazne preostalo malo više od dvije godine, a na ovu odluku suda u Puli može se žaliti Visokom kaznenom sudu (VKS).

Nakon trećeg ponovljenog suđenja, Horvatinčić je u rujnu 2019. pravomoćno osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora, a prvo upućivanje u Remetinec zakazano je za 30. ožujka 2020. Uslijedile su četiri odgode odlaska u zatvor zbog zdravstvenih problema, a kaznu je počeo izdržavati 14. srpnja 2021. kad je primljen na dijagnostički odjel u Remetincu.

Međutim, ubrzo nakon početka izdržavanja kazne, Horvatinčić je dobio nekoliko prekida zbog zdravstvenih problema i počeo koristiti pogodnosti kao što su vikend izlasci. Ključno za ostvarivanje ovih pogodnosti bilo je njegovo premještanje prvo u kaznionicu poluotvorenog, a zatim u zatvor otvorenog tipa u Valturi, gdje se trenutno nalazi.

Za poluotvoreni i otvoreni tip zatvora, gdje se obično šalju počinitelji prometnih prekršaja, upravitelj zatvora ima pravo diskrecije u odobravanju izlazaka osuđeniku, pa je tako Horvatinčić znao biti snimljen kako slobodno šeće Zagrebom, Samoborom, Pulom…

Index je već pisao o pogodnostima koje Horvatinčić ima i koristi za vrijeme odsluživanja kazne. Neke od tih pogodnosti su češći i dulji posjeti, telefoniranje bez nadzora, boravak s bračnim drugom u posebnoj prostoriji, izlazak s posjetiteljem, izlazak bez posjetitelja, izlazak u prebivalište ili boravište, izlazak radi izvršavanja posebnog programa u zajednici, korištenje godišnjeg odmora u mjestu prebivališta ili boravišta i slično.

Horvatinčić je tako lani u kolovozu viđen u Samoboru na kavi i objedu u restoranu, a Ministarstvo pravosuđa tada nije ponudilo informacije o pogodnostima koje Horvatinčić koristi, opravdavajući se profesionalnom tajnom. Početkom ove godine viđen je u Puli, u posjetu jednoj konobi. 

POSLJEDNJE DODANO: