USUSRET KOŠARKAŠKOM FINALU

Zadar u serijama za titulu ne gubi od Splita, može li se ovoga puta nešto promijeniti?

Treći put u posljednje četiri godine košarkaško finale u Hrvatskoj bit će između Zadra i Splita, što jasno ukazuje na promjenu pejzaža u ovom sportu u našoj državi. Naime, od 1992. do 2020. godine to se dogodilo samo jednom. Više je razloga zašto je sada učestalo, ali dva su razloga najvažnija. Jedan je odlazak Cedevite iz Zagreba i Hrvatske, a drugi je Cibona, koja se već godinama nalazi pred – kolapsom.

Cibona je dugo bila apsolutni vladar hrvatske košarke s 11 titula u nizu (1992-2002), što je prekinuo Split svojim jedinim naslovom (2003) na pogon prije svega Dina Rađe. Zagrepčani će dodati još devet kruna, posljednju 2022. godine, prije nego će krenuti slobodan pad, ali u međuvremenu se pojavila nova sila – Cedevita. Na pogon novaca Emila Tedeschija zavladala je hrvatskim prostorom (četiri vezane titule), igrala bitnu ulogu u ABA ligi, pa čak je i u Europi znala bljesnuti. Nakon što je hametice potučena od Cibone 2019. godine, Cedevita je preselila u Ljubljanu, a njen odlazak je najbolje iskoristio Zadar. Dvije od svoje četiri titule prvaka košarkaški je grad slavio 2021. i prošle godine, a sada je u prilici ugrabiti još jednu, jer u finalnu seriju ulazi kao ogroman favorit protiv Splita. Zanimljivo jest da je Zadar, dakle, tri od četiri naslova osvojio u finalu protiv Žutih (2008, 2021, 2023), a ovo će mu biti ukupno 17. finale (čak 12 puta je gubio od Cibone). Splitu će biti jubilarno deseto. Osim tri puta od Zadra, klub s Gripa je još u pet navrata gubio od Cibone. I to uglavnom kroz devedesete godine prošlog stoljeća.

Evo kratkog podsjetnika kako su do sada izgledala finala Zadra i Splita.

2008 ZADAR – SPLIT 3:2

Momčad koju je vodio Slobodan Subotić najveću je uslugu napravila Zadru kad je u polufinalu eliminirala Cibonu. Iako se finale odužilo na maksimalnih pet utakmica, prave drame gotovo da nije bilo. Domaćini su, naime, uvjerljivo pobjeđivali na svom parketu, a tako je bilo i u majstorici kojom su Jazine ispraćene u povijest. Titulu je kao trener potpisao – Aco Petrović.

Za Zadar su igrali Corey Brewer, Todor Gečevski, Juby Johnson, Andrej Štimac… S druge strane naslovne uloge imali su Marlon Garnett, Dejan Ivanov, Hrvoje Perić… Par mjeseci kasnije sva ta spomenuta tri igrača Splita preselila su u Zadar!

2021 ZADAR – SPLIT 3:2

Još jedna serija koja se otegla do pete utakmice, a pamtit će se prije svega po provali navijača u Višnjik u majstorici unatoč korona zabranama. U takvoj atmosferi Split nije imao nikakvih izgleda poremetiti planove domaćina. Inače, i u ovom finalu je prednost domaćeg terena bila presudna. Zadar je poveo 2:0, Split izjednačio na 2:2, ali tek nakon što su se u trećoj vratili iz ponora s minus 16. Pritom je briljirao Roko Leni Ukić, povratnik na Gripe nakon dugih šesnaest godina.

Zadar su nosili Justin Carter, Chinanu Onuaku, Dominik Mavra, Antonio Jordano, a s druge strane su uz Ukića bili Toni Perković, Marin Marić, Luka Babić, Marko Luković…

2023 ZADAR – SPLIT 3:0

Ove se serije vjerojatno sjećate, prošla je samo godina dana. Za razliku od prve dvije, Split je kroz sezonu osigurao prednost domaćeg terena i kroz sezonu je uglavnom pobjeđivao Zadar. Zato su na Gripama vjerovali da je došao trenutak da nakon devetnaest godina prekinu trofejnu sušu. No, nije se dogodilo, Split je zakazao u ključnom trenutku, izgubio dvije tijesne utakmice na Gripama, a u trećoj u Zadru nije se ni pojavio. Momci Danijela Jusupa imali su i 40 poena viška u pojedinim trenucima.

Trener Srđan Subotić je u četvorici igrača imao najveći oslonac (Dominik Mavra, Shannon Shorter, Lewis Sullivan, Tyrell Nelson), a problem je bio što je doprinos s klupe bio upitan. Pogotovo u ovom finalu, u kojem tri stranca nisu mogla biti istovremeno na parketu. Finale je obilježio Luka Božić, najbolje pomagače imao je u Dariju Drežnjaku, Karlu Žganecu, Marku Ramljaku, Arijanu Lakiću… Uglavnom, igračima koji su i ove sezone u naslovnim rolama.

POSLJEDNJE DODANO: