VEČERAS PADA ODLUKA

Zadar ili Split, tko će biti prvak Hrvatske?

Višnjik će biti pun kao šipak, Zadar je izgleda prodao sve ulaznice za večerašnju majstoricu (20 sati), petu utakmicu finala prvenstva Hrvatske u košarci protiv Splita. Podsjetnik, Split je poveo u seriji s 85:78, napravio „break“, na što je Zadar moćno odgovorio s 92:71. Na Gripama je, pak, momčad Slavena Rimca slavila u trećoj utakmici s 87:77 došavši na jednu pobjedu od titule, koja se čeka od 2003. godine. Zadar nije ustuknuo, te je Splitu pokvario feštu u petak s još jednom dominacijom od 84:55. Ukupno, momčad Danijela Jusupa u finalu ima plus 33, ali ne igra se na koš-razliku, nego do tri pobjede.

– Moramo igrati svaku obranu, svaki skok, svaku osvojenu loptu, a isto tako i navijači s nama. Ne dolazimo sutra svi u dvoranu „pivati“. Prvo moramo svi zajedno, igrači i publika, boriti se za svaki posjed i svaku loptu. Igrači, mi na klupi i publika moraju biti ratnici, pa ćemo na kraju, ako sve bude kako treba, i pjevati – rekao je trener Zadra u najavi.

– Moramo se okrenuti sebi, pokušati odigrati što bolje. Nadam se da je opet red na nama, tako je bilo do sada u seriji. Naša pobjeda, pa njihova, naša pobjeda, pa njihova… Već smo jednom pobijedili u Zadru, zašto ne bismo opet – upitao se trener Splita Rimac.

Što će, dakle, biti večeras? Jedna je utakmica, 40 minuta, povijest nas uči da je u tom slučaju sve moguće. Čak i da Split odnese pobjedu u Zadru u majstorici što do sada nije uspio. U petoj utakmici finala je glatko poražen u dva navrata protiv Zadra, 2008. godine i 2021. godine, a i lani je doslovno „pometen“ za završetak finala s 3:0.

Je li Split u četvrtoj utakmici „pukao“ pod pritiskom ili je Zadar jednostavno bolja momčad? Bolja za 29 poena definitivno nije, a toliko je stajalo na semaforu nakon epskog raspada Žutih u posljednjoj četvrtini. Naime, na ulasku u posljednjih deset minuta (9.33 do kraja) Tišma je ubacio za 52:63, navijači Splita su još živjeli u nadi u preokret, ali nakon toga je domaćin ostao bez koša više od sedam minuta! Tek na 1.56 do kraja Kalajžić je pogodio jedno slobodno bacanje za 53:84. Dakle, Zadar je napravio seriju 21:0, a Split je ostao na jednom ubačaju iz igre cijelu posljednju četvrtinu.

Kad ostaneš na 55 poena, jasno je da je statistika užasna i takva je bila kod svih igrača Splita. Najbolji postotak šuta imao je Shorter (38 posto). Ostali? Funderburk i Tišma 33, Kučić i Sullivan 28, Perković 27 i Kalajžić 20. Nije sve do obrane Zadra u tim brojkama. Ukupni šut 29 posto, za dva 37 posto, za tri 17 posto, slobodna bacanja 60 posto. To je jednostavno – užas. I vjerojatno se neće ponoviti večeras.

Zadar je bio najjači tamo gdje se to očekivalo, u unutrašnjoj igri gdje su štetu napravili Božić i Mazalin. Prvi je ubacio 25 poena, imao 10 skokova i 11 asistencija za triple-double, dok je drugi utrpao 20 (šut 7-9). Božić je većinu svojih poena ostvario ispod obruča (6-9) i s crte slobodnih bacanja (10-11), dok je za tricu bio izrazito loš – 1-7.

Za Split je ključno limitirati Božića, spriječiti da ga u obrani mora preuzeti netko drugi, osim Tišme, te ga se nikako ne smije udvajati. Ako u tome uspiju, onda se mogu nadati nečemu. U suprotnom, kad Božić igra kao što je igrao na Gripama, Zadar će slaviti. Vjerojatno prilično uvjerljivo.

Dakle, Zadar peti put ili Split drugi put? Saznat ćemo večeras oko 22 sata.

POSLJEDNJE DODANO: