NAJTOPLIJA VELJAČA

Zabilježena nikad veća temperatura površine mora

Prema najnovijem izvješću agencije Europske unije za klimatske promjene Copernicus svjetski su oceani dosegnuli rekordne temperature u veljači. Bila je to i najtoplija veljača zabilježena na globalnoj razini.

Za znanstvenike koji pokušavaju spasiti oceanska staništa i vrste diljem svijeta Copernicusovo izvješće nije iznenađenje, prenosi HRT.

Meteorološki sustav El Niño koji je održavao visoke temperature sada počinje slabiti u ekvatorijalnom Pacifiku, ali klimatolozi kažu da temperature morskog zraka općenito ostaju neuobičajeno visoke.

Prosječna temperatura površine mora na globalnoj razini u veljači je iznosila 21,06 stupnjeva Celzija, što je više od prethodnog rekorda iz kolovoza 2023. od 20,09 Celzija.

Prema Copernicusu, krajem veljače prosječne dnevne temperature površine mora dosegle su ‘apsolutni maksimum’ od 21,09 stupnjeva Celzija.

Ništa bolje nije bilo ni na kopnu.

Copernicus izvještava da je veljača dosegnula rekordne temperature.

Prosječna temperatura zraka iznosila je 13,54 stupnja, što je za 0,12 stupnjeva više od prethodne najtoplije veljače 2016. godine.

Dr. Akshay Deoras iz Nacionalnog centra za atmosferske znanosti Sveučilišta Reading kaže da najnovija izvješća pokazuju da temperature rastu na kopnu i u vodi bez obzira na vremenski sustav El Nino.

Izvješće pokazuje da se ne zagrijava samo Pacifik, već i drugi oceani poput Indijskog i Atlantika, što bi moglo imati razorne dugoročne posljedice za njihove ekosustave.

Deoras vjeruje da su temperature jasno povezane s globalnim zagrijavanjem uzrokovanim povećanjem emisija stakleničkih plinova.

Prema Copernicusu, prosječni porast temperature od 1,56 stupnjeva u proteklih 12 mjeseci pokazuje da svijet već probija svoj pokušaj da ograniči zagrijavanje na 1,5 Celzija iznad razine predindustrijske klime.

POSLJEDNJE DODANO: