MALI VAKULA

“Za manje od 48 sati svjedočit ćemo povijesnom meteorološkom trenutku!”

Ivan Šolić zvani mali Vakula, dalmatinski amaterski meteorolog, podijelio je zanimljive podatke o nadolazećim vremenskim promjenama.

-U najavi nadolazeće promjene za istaknuo sam kako zimski uvjeti i snijeg nisu nešto što nije uobičajeno u ranoj fazi travnja, naročito u gorju, ali ono čemu ćemo svjedočiti za manje od 48 h, ne samo da nije uobičajeno, već je riječ o povijesnom meteorološkom trenutku, padu temperatura zraka, koje će u odnosu na današnje (kada je inače oboren i temperaturni rekord stariji od 5 desetljeća), biti ponegdje i do nevjerojatnih (i neshvatljivih) 25-30 C niže od današnjih.

Prognozu sam počeo intezivno pratiti još kao osnovnoškolac, nastavio preko gimnazije sve do današnjih dana i ovako nešto zaista ne pamtim. Danas obaramo temperaturne rekorde iz 1968. godine, a već u utorak bi mogli onaj s najvećim padom temperature zraka u povijesti. Ekstrem za ekstremom; neobična pojavnost “afričkih anticiklona” u srcu zime, učestao transport pustinjskog pijeska na naše područje, najtoplija veljača, najtopliji ožujak, godina…činjenica je da se preko naše generacije, očito, lome “meteorološka koplja” i da smo živi svjedoci destrukcije atmosfere i sve fatalnijih posljedica po ekosustav i kvalitetu naših života.

Po struci sam magistar šumarstva, nisam doktor, pa zdravstvenim djelatnicima ostavljam na komentar, kako promjena temperature od 25- 30 C u kratkom vremenskom periodu djeluje na zdravlje kroničnih bolesnika. Također, zbog utjecaja mora kao termoregulatora, uz obalu i na otocima promjena temperature neće biti toliko ekstremna kao u unutrašnjosti koja je danas bilježila srpanjske vrijednosti temperature zraka.

U priloženim prognostičkim kartama s meteorološkog portala meteoadriatic.net usporedite današnje vrijednosti temperatura zraka u odnosu na temperature zraka u utorak navečer i ukupan snijeg pa sami procjenite koliko je to normalno (ili nije)…

POSLJEDNJE DODANO: