Article

//www.dalmacijanews.hr/files/602d3cf86f52df03d68b45cb/80

Pri kraju radovi na lukobranu na Lokvicama i na pristupnoj cesti i parkiralištu na Brigima

Do ljeta će započeti radovi na izgradnji šetnice od autobusnog kolodvora do nove sportske lučice na Lokvicama, a potom će se nastaviti od lučice do Pantana.

U tijeku su intenzivni radovi na izgradnji lukobrana na Lokvicama te na izgradnji pristupne ceste i parkirališta na Brigima, a stanje na terenu u srijedu ujutro došli su pogledati gradonačelnik Ante Bilić te Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije koja je partner Gradu na ovom kapitalnom projektu, a koji se financira u suradnji Županije, Grada i sportske udruge „Lokvice“.

Projekt obuhvaća izgradnju lukobrana i sportske lučice na Lokvicama, nakon čega slijedi izgradnja šetnice s raznim rekreacijsko-relaksacijskim sadržajima od Lokvica do novog mosta, paralelno s kojom će se graditi oko 500 metara biciklističke staze, a treća, posljednja faza uključuje uređenje šetnice do Pantana. Trenutno je tijeku i pred samim završetkom uređenje ceste i parkirališta ispred novog pastoralnog centra, a što je dio sveobuhvatnog projekta. Grad Trogir protekle je dvije godine ishodio potrebnu dokumentaciju za navedeno i tek prije nekoliko mjeseci osigurani su svi preduvjeti za početak uređenja.


- Sa zadovoljstvom mogu reći da su pri kraju dvije velike i važne investicije. Cesta i parkiralište vrijedni su 1,2 milijuna kuna od kojih je pola milijuna kuna sufinancirala Županija, a Grad ostatak iznosa. Važno je za napomenuti da smo morali ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu za projekt, riješili smo imovinsko pravne-odnose i proveli postupak javne nabave. U vrlo kratkom smo roku, bez da smo imali ijedan dokument spreman, pripremili svu papirologiju i uspjeli dovesti projekt do samog kraja. Sljedeći tjedan bit će asfaltiranje i u vrlo kratkom roku pristupna cesta i parkiralište bit će u funkciji - rekao je gradonačelnik Ante Bilić i dodao:

- Što se tiče izgradnje lukobrana, sportske lučice i šetnice na Lokvicama, radi se o 6 milijuna kuna vrijednoj investiciji od čega pola financira Županija, a ostatak iznosa Grad i sportska udruga. To je prva faza velikog projekta uređenja cijelog pojasa Brigi – Lokvice. Drago mi je što mogu reći da smo prije 15-ak dana ishodili građevinsku dozvolu za izgradnju šetnice od lukobrana do Pantana. Prethodno smo osigurali 3,5 milijuna kuna kroz projekt Aglomeracije za uređenje šetnice od autobusnog kolodvora do sportske lučice. Bit će to šetnica široka 6 metara. Trenutno pripremamo dokumentaciju za nabavu izvođača radova, a uskoro očekujemo i ugovaranje te početak radova do ljeta - istaknuo je gradonačelnik.

Suradnju s Gradom pohvalio je i nadležni županijski pročelnik Stipe Čogelja.

- U tijeku je izgradnja vrijednog i važnog sadržaja za građane Trogira, a i županije. Sretni smo što možemo sudjelovati u projektu. Prijatelji iz sportske udruge izvijestili su nas da je lukobran pri kraju i da bi se završni radovi trebali odvijati kroz mjesec dana. Ukupno smo za oba projekta, lukobran i pristupnu cestu i parkiralište koji su pri samom kraju, izdvojili oko četiri milijuna kuna. Ovo je jedna hvalevrijedna suradnja i sinergija koja treba biti smjerokaz kako se lokalna i regionalna samouprava trebaju ponašati po pitanju pomorskog dobra koje je naš vrijedan resurs koji treba zaštiti. Bit će ovdje jedna lijepa zelena šetnica i oaza, mjesto za opuštanje i razbibrigu - rekao je pročelnik Čogelja.


hr Wed Feb 17 2021 16:59:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603ce7616f52dfdfec8b4646/80

Zaželi sretniju starost 2: Raspisan natječaj za 57 teže zapošljivih žena koje će skrbiti o starijim i potrebitim sugrađanima

Projekt je na korak do realizacije.

Uoči početka provedbe projekta „Zaželi sretniju starost 2“ koji se u cjelokupnom iznosu od 4.999.999,80 kuna financira iz Europskog socijalnog fonda, danas su na konferenciji za medije pročelnica UO za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo i predstojnica Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jelena Gogić govorile o postavljenim ciljevima koji se u narednom razdoblju nalaze ispred Grada Splita, splitskog Zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalnu skrb Split kao projektnih partnera.

Nakon što je u veljači proveden Javni poziv za iskaz interesa za korištenje potpore i podrške osobama starije životne dobi i osobama u nepovoljnom položaju, danas je raspisan natječaj za 60 zaposlenja – 57 žena i projektni tim koji će brinuti o korisnicima, njih ukupno 342.

Pročelnica Vrvilo zahvalila je Službi za međunarodne i EU projekte na čelu s Radojkom Tomašević koja je napravila projektnu prijavu, kao i svim kolegama uključenima u pripremu, razvoj i provedbu projekta te projektnim partnerima.

Podsjetimo, u ovom projektu o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaj, osobama s invaliditetom, kroničnim bolesnicima i slično, brinut će teže zapošljive žene u vidu pomoći u nabavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pružanju pomoći u pripremi obroka, u održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanju u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala, naručivanje i pratnja kod liječnika i sl.) i pružanju podrške kroz razgovore i druženje.

Centar za socijalnu skrb Split i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Split kao projektni partneri sudjeluju u odabiru krajnjih korisnika, odnosno odabiru žena koje će biti zaposlene u sklopu projekta. Inače, Grad Split je drugi po visini povučenih bespovratnih sredstava (4.999.999,80 kuna) u ovom projektu u Hrvatskoj i među četiri projekta koji su veći od četiri milijuna kuna, a sveukupno je riječ o 84 projekta.

Predstojnica Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jelena Gogić, koji je obavezni partner zajedno sa Centrom za socijalnu skrb, najavila je današnju objavu natječaja za zapošljavanje te rekla kako HZZ sudjeluje u odabiru teže zapošljivih žena u svojoj evidenciji. Dodala je kako je kroz fazu jedan na razini čitave Splitsko-dalmatinske županije povučeno ukupno 107 milijuna kuna za 30 projekata i zaposlene su 643 žene.

Iskustvo iz prvog provedenog projekta „Zaželi sretniju starost“ kojeg je Grad Split s partnerima provodio od svibnja 2018. do listopada 2020. godine, u kojem je o 229 korisnika brinulo 50 žena, a ukupna vrijednost projekta bila je 8,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava poslužit će za još uspješniju realizaciju ove socijalne usluge.


hr Mon Mar 01 2021 14:09:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efcf766daf72d2d1d8b45d7/80
Foto: DalmacijaNews

Splitsko-dalmatinska županija: 10 novooboljelih, 88 testiranih

Na bolničkom liječenju nalaze se 62 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 88 obrađenih  testova danas je 10 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 1, Kaštela 1, Omiša 1, Sinja 1, Solina 2, Supetra 1, Trilja 1, Muća  i Sućurja 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih 6 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. 
Ukupno 1388 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 62 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.    
 
hr Mon Mar 01 2021 13:47:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603cdd2b6f52df91ec8b4651/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro zaboravio ime svog kandidata: Stigao u Solin pa Šimundića preimenovao u Šimičevića!

Kasnije ga je zamolio za ispriku govoreći 'kako on nije jedan od onih koji ne znaju reći da su pogriješili'.
Miroslav Škoro danas je stigao u Solin kako bi dao podršku Mati Šimundiću koji će, u ime Domovinskog pokreta, ići u utrku za splitsko-dalmatinskog župana. Ipak, nije sve išlo za rukom pjevaču pa je, na otvaranju konferencije za medije, promašio prezime svog kandidata.

- Cijenjeni pripadnici medija i svi okupljeni, dobar vam dan i hvala vam lijepa što ste došli. Na ovaj sunčani dan u Solinu Domovinski pokret s ponosom okreće jednu novu stranicu u politici ovog dijela Hrvatske i s ponosom predstavlja budućeg župana splitsko-dalmatinske županije, čovjeka profesora, intelektrualca, vrijednog supruga i oca petero djece. Mislim da Splitsko-dalmatinska županija, svi birači i svi građani mogu biti ponosni da će gospodin Mate Šimičević biti njihov novi župan - rekao je Miroslav Škoro.

Iako je riječ o Šimundiću, kasnije ga je Škoro zamolio za ispriku govoreći 'kako on nije jedan od onih koji ne znaju reći da su pogriješili'.


hr Mon Mar 01 2021 13:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff453ec6f52df20958b456f/80
Foto: DalmacijaNews

Županija će obiteljima s troje i više djece na redovnom školovanju osigurati mjesečne potpore!

Planiraju da će se na natječaj prijaviti nešto više od tisuću obitelji što će značiti oko 7,3 milijuna kuna izdavajanja za jednu školsku godinu.
Splitsko-dalmatinska županija projektom 'Budi tu', za kojeg natječe izlazi sutra, dodijelit će sredstva obiteljima sa Zagore i otoka koji imaju troje ili više djece na redovnom školovanju. Potpore za prvo tromjesječje ove godine bit će isplaćene u travnju. 

Obitelj s troje djece imat će potporu od 500 kuna mjesečno, s četvero 600, dok će s obitelj s pet ili više djece imati 700

- Uz bitne infrastrukturne projekte na području naše županije, primarno nam je da stanovništvo Dalmatinske zagore i otoka ostavimo što je više moguće na ognjištu. Moramo ugraditi svoj kamenčić u mozaik i doprinijeti demografskoj obnovi jer za određeno vrijeme, uz te projekte, neće imati tko raditi - kazao je na konferenciji povodom predstavljanja ovog programa splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Iako ovaj program obuhvaća razdoblje od kraja ove nastavne godine, planira se, ustvrdio je Boban, isto napraviti i u ovoj školskoj godini.

Planiraju da će se na natječaj prijaviti nešto više od tisuću obitelji što će značiti oko 7,3 milijuna kuna izdavajanja za jednu školsku godinu.hr Mon Mar 01 2021 13:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .