Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6075c4336f52df7b308b45a1/80

[INTERVJU] Tajnik Domovinskog pokreta Split: 'Ne možemo riješiti naše probleme, ako uvijek biramo isto!'

"Udaljite se od Palače i zađite u splitske kotareve – grad sve više nalikuje brazilskoj faveli."

U svibnju nas očekuju lokalni izbori, a utrka za novog gradonačelnika i članove Gradskog vijeća grada Splita postaje sve neizvjesnija. To je povod za razgovor s Davorom Stipanom, tajnikom splitskog ogranka Domovinskog pokreta.

Davor Stipan je rođen u Splitu 1983. godine, gdje završava osnovnu i srednju školu, da bi potom diplomirao povijest umjetnosti i geografiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru. Trenutno je doktorand na Odjelu za povijest umjetnosti splitskog Sveučilišta te je autor više desetaka znanstvenih i stručnih radova iz područja likovne umjetnosti, arhitekture i očuvanja kulturne baštine u domaćim i stranim publikacijama. Dobitnik je nekolicine nagrada za kratku prozu i poeziju, a uskoro će izdati i svoju prvu zbirku pjesama. Zadnjih deset godina je zaposlen kao nastavnik geografije u I. gimnaziji u Splitu, dok povremeno radi kao turistički pratitelj u inozemstvu. 

Što vas je potaknulo na angažman u Domovinskom pokretu?

- Prije svega želja za općim dobrom, a potom i vjera da se stvari u društvu mogu i moraju mijenjati nabolje. Nisam sposoban biti tek puki promatrač svega negativnog što se događa našem narodu u cjelini, pa tako i građanima Splita. U hrvatskom društvu, zavičaju, gradu ne postoji demografska, ekonomska ni kulturološka vrjednota koju bi istaknuo kao hvale vrijednu. Netko je za to odgovoran! Netko je isprepleo sve slojeve društva i institucija u mračnu mrežu klijentelizma, nepotizma, uhljebništva, omalovažavanja i općekulturološkog srozavanja. Velim – ne želim to samo promatrati kao da me nije briga. Želim biti odgovoran prema sebi, društvu, Splitu i Domovini te pokušati, makar sitnim intervencijama i nastojanjima, svoj zavičaj i okruženje učiniti boljim mjestom za život. 

Sadašnja garnitura gradske vlasti Split je srozala do te mjere da sve više poprima konture provincijske zabiti. U Domovinskom pokretu sam prepoznao iskrenu želju za boljitkom i jedinu političku opciju koja je kompetentna Split ponovno učiniti ‘Cvitom Mediterana’. Okružio sam se obrazovanim, kulturnim i časnim ljudima. Siguran sam da smo na dobrom putu.

Po čemu zaključujete da sadašnja gradska vlast ne radi dobro svoj posao?

- Nacionalni duopol koji zatire i truje hrvatsko društvo jače od ijednog virusa, u Splitu se preslikao na lokalnu sredinu. Sve boljke državne uprave reflektiraju se u trulom i besramnom tandemu Keruma i HDZ-a. Od javnog diskursa i političke kulture, preko strašnog mehanizma ortačkog zapošljavanja, pa do infrastrukturnih i komunalnih problema. Najlakše je nabiti bijeli šešir na glavu i svečano proglasiti (postojeću!) dionicu željezničke pruge – splitskim metroom! Ili bajkosloviti o infrastrukturnim megalomanskim planovima gradnje podvodnih tunela, dok si istovremeno dužan više od milijardu kuna! 

Udaljite se od Palače i zađite u splitske kotareve – grad sve više nalikuje brazilskoj faveli u kojoj nezaposlenost buja, kultura života i življenja je nepoznat pojam, prometni kolapsi, nedostatak osmišljenih infrastrukturnih projekata koji će čovjeku život učiniti ugodnijim, obećanja se redaju – naročito ona neispunjena. Sve to, i mnogo toga drugog, ljude čini ogorčenim, tjeskobnim i nezadovoljnim. Uslijed tolike nebrige za čovjeka, ne čude me grozni depopulacijski trendovi koji potvrđuju sve navedeno.

Zašto mislite da je Domovinski pokret rješenje navedenih problema?

- Osim svjetonazorskih podudaranja, držim da Domovinski pokret jedini može učiniti nešto dobro za naš grad. Ne računajući poraznu i nesposobnu HDZ-Kerumovsku koaliciju, ne pronalazim nikoga kome vjerujem, s kime se mogu identificirati i koga smatram kompetentnim u sveukupnosti javnog djelovanja. 

Često se može čuti da smo mi iz stranke – blago govoreći – krezubi, nepismeni nitkovi. Vidite, koliko ja znam, svi imamo zube, poprilično smo pismeni, a bome nam je i stupanj obrazovanja na zavidnoj razini. To govore neostvareni i iskompleksirani osobenjaci iza lažnih profila te plaćeni poslušnici ili kriminalnih ili opskurnih stranačkih tijela. S druge strane, nekim našim članovima se spori nekadašnja pripadnost nekim drugim političkim opcijama. Je l’ to znači ako sam ja, primjerice, nekoć vjerovao u iskrene domoljubne vrijednosti HDZ-a, a u međuvremenu se razočarao te ostao prevaren i izdan, da se ne bi trebao priključiti nekom novom pokretu, a da me se ne osuđuje? Ponekad su golemi ljudska pakost, neznanje i isključivost. 

A ja vam garantiram, stojeći iza svojih riječi: Domovinski pokret je građen od kulturnih, obrazovanih, poštenih, vrijednih i odgovornih ljudi koji su se dokazali u poduzetništvu, turizmu, kulturi, školstvu, ICT sektoru i nizu drugih djelatnosti. Ako se, pak, nekome ne sviđa naš svjetonazor, katoličko opredjeljenje ili program na kojem radimo – Bogu hvala! Ima i drugih mogućnosti, barem na ovim izborima.

Što bi ste izdvojili iz programa Domovinskog pokreta kao ključno za grad Split?

- Stava sam da se treba okrenuti čovjeku, a ne velebnim građevinskim pothvatima. Naravno da su infrastrukturne stvari bitne, no one osnovne koje poboljšavaju uvjete života i olakšavaju svakodnevicu ljudima: ulazi u grad, križanje u Stobreču, ulaz kod Malla, izlaz iz trajektne luke preko mostića pored glavnog gradskog kupališta, reguliranje Kopilice, revitalizacija Turske kule kao eko-sportsko-rekreacijske zone itd. Unutar našeg programa veliku važnost ćemo dati demografskim i obrazovnim problemima poput provođenja pronatalitetne populacijske politike i osiguravanja cjelodnevnog boravka svim našim osnovnoškolcima, a što bi olakšalo život i djeci i roditeljima. 

Kotarska problematika zahtijeva promptno djelovanje – svugdje je beton, beton i samo beton. Katastrofa, urbanistička, ekološka i kvalitativna. Valja staviti naglasak na igrališta, uređene parkove, vježbališta na otvorenom, eventualno manje polifunkcionalne sportske dvorane i slično. Također, zalagat ćemo se za potpunu zabranu gradnje na Marjanu, izgradnju POS-ovih stanova na mjestu sadašnje Prometove garaže po principu urbanističkog bonusa, hitno završiti žnjanski plato kojeg su Kerum i HDZ uništili, pokrenuti javne rasprave na temu izmještanja trajektne luke u Duilovo te uređenja Lovrinačke ulice čime bi se štošta toga riješilo, poput prometnih gužvi po centru…puno je toga, a malo vremena da sve navedem.

Na koncu, imate li neku poruku za vaše potencijalne birače?

- Vrlo kratko – ne možemo riješiti naše probleme, ako uvijek biramo isto! Svjestan sam da za promjenu treba hrabrosti. No hrabrost je vrlina i uvijek se isplati. Stoga, hrabri budite. 


hr Mon Apr 19 2021 19:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f40185bdaf72d2f748b4717/80
Foto: Unsplash

Na "probnoj svadbi" u Zagrebu 130 uzvanika bez maski i distance

Organizatori se nadaju da će sve proći dobro i da je i ovo 'put povratka' na slično onome prije pandemije.
S oko 130 uzvanika koji se bez maski i distance zabavljaju, jedu, piju i plešu uz živu glazbu, u subotu navečer u jednom zagrebačkom restoranu održana je 'probna svadba', kako bi se utvrdilo je li takva događanja  šire zarazu, što će se znati za sedam dana kada će svi uzvanici biti testirani.

Svadbu u restoranu Golf klubu Riverside, kao i poslovni domjenak-večeru dva dana ranije, organizirala je Nezavisna udruga ugostitelja, uz podršku Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ-a kao pilot projekt, kojim se pokušava i otvoriti mogućnost za otvaranje ugostiteljstva i ostalih industrija, uz poštivanje određenih uvjeta koje će definirati Stožer CZ.

Za razliku od domjenka prije dva dana, čiji su sudionici bili ranije cijepljeni protiv covida s dvije doze, na večerašnjoj 'probnoj svadbi' su bili uzvanici (poznanici organizatora, ugostitelji i drugi) iz različitih skupina tj. oni koji su dva puta cijepljeni, oni koji su testirani dan ranije PCR testom te oni koji su unutar šest mjeseci preboljeli covid.

"Očekujemo kako će testovi za sedam dana pokazati da nema prijenosa zaraze i da rezultate testiranja objavi Stožer civilne zaštite, a ako će sve biti u redu vjerujemo da bi se i mjere za ugostiteljstvo, event i glazbenu industriju mogle popustiti", kazala je predsjednica Nezavisne uduge ugostitelja Žakline Troskot.

Goste na svadbi zabavljao je bend Prava stvar, koji po riječima frontmena Dalibora Medvedca, postoji i svira 20 godina, a sada nisu nastupali od rujna 2020., i otkazano im je u oko godinu i više dana pandemije oko 50 svadbenih i drugih događanja. Zbog toga su im prihodi pali za oko 80 posto, i u pitanje došla egzistencija njihovih obitelji jer neki od njih i nemaju druge poslove.

Organizatori se nadaju da će sve proći dobro i da je i ovo 'put povratka' na slično onome prije pandemije.

Gosti su rekli da su uzbuđeni i sretni što su na tom događanju i što se mogu zabaviti nakon dugo vremena na takvom mjestu.
hr Sat May 15 2021 21:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e82cce529111cc7b88b4571/80
Foto: Twitter Vlade RH

Markotić: Vjerujem da će doći do ublažavanja mjera

Na pitanje prijeti li nam na jesen četvrti val epidemije, procjenjuje kako je to moguće.
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" rekla je u subotu kako vjeruje da će doći do ublažavanja epidemioloških mjera i da će se vjerojatno ići na mogućnost okupljanja većeg broja ljudi, istaknuvši pritom važnost cjepljenja što većeg broja ljudi.

Broj novozaraženih ovaj tjedan pada po stopi od gotovo 40 posto, počeo je padati i broj hospitaliziranih i najtežih slučajeva na respiratoru, ali kliničke slike oboljelih su još dosta teške, rekla je dr. Markotić gostujući u večerašnjem Dnevniku Hrvatske televizije (HTV).

Vjeruje da će doći do ublažavanja mjera, kazala je, dodavši da će se vjerojatno ići na mogućnost okupljanja većeg broja ljudi.

"Trebamo biti oprezni da ne pokvarimo ovaj dobar trend, ali vjerujem da ćemo polako ići s popuštanjem", istaknula je Markotić.

Rekla je i kako je četvrti val epidemije na jesen moguć, napomenuvši da, nažalost, u bolnici završavaju još uvijek i oni mlađe i srednje dobi, između 50 i 60 godina.

Upitana očekuje li da će Hrvatska uspjeti ostvariti plan od 55 posto cijepljenih do kraja lipnja,  Markotić ocjenjuje da je izvrstan trend i u cijepljenju i u padu. "Svi se iskreno nadamo da ćemo uspjeti taj broj dostići. Ovisi i o zdravstvenom sustavu koji pokušava dati svoj maksimum u brzini cijepljenja", naglasila je

Svi se trebaju cijepiti čim prije mogu

Komentirala je i potrebu dodatne kampanja za cijepljenje, usmjerene prema onima koji su sada neodlučni ili čekaju jesen da se cijepe.

"Već sada je jasno da cjepivo štiti do 6 mjeseci, sigurno će to biti i do godine dana. Čekati jesen znači izlagati i sebe i one oko sebe riziku od obolijevanja, pa taman to bio i blaži oblik bolesti. Čak i nakon blažih imamo ozbiljne nuspojave, a da ne govorimo o mogućnosti povratka u normalan život. Pred nama je turistička sezona, ne bi se smjela ponoviti prošla godina, da ta turistička sezona završi 15. kolovoza, kada smo bili na vrhuncu. O nama ovisi kako ćemo proći ove godine", kazala je Markotić , zaključivši: "Svi se trebaju cijepiti čim prije mogu".

Na pitanje hoće li nakon 1. lipnja doći do ukidanja nekih mjera, rekla je kako to nije u njezinoj nadležnosti, ali ići će se vjerojatno na mogućnost okupljanja većeg broja ljudi. "Vidjet ćemo koliko će biti mogućnosti okupljanja u zatvorenom. Trebamo biti doista jako oprezni da ne pokvarimo ovaj dobar trend", kazala je.

Markotić je sigurna da će oni koji su cijepljeni opuštenije provesti nadolazeće ljeto.

Napominje da istraživanja pokazuju kako je visoka zaštićenost nakon cijepljenja, mali postotak ljudi nakon toga bude inficiran, najčešće s blažim oblicima bolesti, a iznimno rijetko s težim oblicima, i to je onda obično vezano za neke kronične bolesti i imunosupresiju.

Na pitanje prijeti li nam na jesen četvrti val epidemije, procjenjuje kako je to moguće.

"Sigurno će sa sezonom zime i pojavom drugih respiratornih infekcija biti i povećan broj Covida. Može se očekivati ove godine da će se pojaviti i gripa, ali ako se svi na vrijeme cijepimo, a vidimo da je odobrenje došlo za Pfizerovo cjepivo i za djecu od 12 do 15 godina, to sve ohrabruje da će se sve veći broj populacije u Hrvatskoj i izvan Hrvatske cijepiti, što garantira sigurno bolju situaciju", rekla je.

Na pitanje kada očekuje da će pandemija završiti Markotić kaže kako svi kojima je to struka očekuju da bi do idućeg proljeća mogli staviti pod kontrolu ovu bolest, naravno pod uvjetom da se veliki postotak svijeta cijepi.
hr Sat May 15 2021 21:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f01986edaf72d65278b4569/80
Foto: Canva

Evo što sve trebate znati prije nego izađete na lokalne izbore

Listići dolaze u četiri boje, a glasači sa sobom trebaju ponijeti važeće osobne dokumente i kemijske olovke. Nošenje maski je obavezno
Na lokalnim izborima u nedjelju 16. svibnja biramo gradonačelnike, općinske načelnike, župane i njihove zamjenike te članove općinskih i gradskih vijeća i županijskih skupština, a sve pod strogim epidemiološkim mjerama. U Gradu Zagrebu biraju se i članovi vijeća gradskih četvrti te članovi vijeća mjesnih odbora. Drugi krug izbora u onim sredinama gdje kandidati ne prijeđu 50 posto održat će se za dva tjedna, 30. svibnja na Dan državnosti.

Birači prije dolaska na biralište moraju izmjeriti temperaturu, ako je veća od 37,2 °C i/ili ako imaju respiratorne ili druge simptome covida-19, moraju se javiti svom liječniku. Nošenje maski obvezno je za sve koji ulaze na biračko mjesto, ali i na otvorenom ako se čeka u redu gdje se ne može držati razmak od dva metra, piše Jutarnji list.

Na ulazu u prostor treba dezinficirati ruke i držati razmak od dva metra. Birač nakratko skida masku samo pri identifikaciji. Preporučuje se nošenje svoje kemijske olovke, ali nije obvezno. Kad birač ne može doći na biračko mjesto zbog teže bolesti, nemoći, invaliditeta ili je u samoizolaciji, njemu članovi biračkih odbora dolaze ispred vrata. Svi pritom nose maske, članovi biračkih odbora i rukavice, te nazuvke na cipelama ako moraju ipak ući u dom birača. Oni koji su zaraženi covidom-19 glasaju uz pomoć druge povjerljive osobe koja će prema njihovoj ovlasti ispuniti listić, a sve se obavlja ispred ulaznih vrata doma birača.

U petak je 7214 osoba bilo zaraženo koronavirusom, a 22.530 osoba bilo je u samoizolaciji.

Glasanje

Pravo glasa imaju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina te punoljetni građani drugih država članica EU koji imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj, a koji su se registrirali prethodno. Glasati se može samo u mjestu prebivališta u Hrvatskoj, ne kao na parlamentarnim izborima u drugom mjestu u Hrvatskoj ili inozemstvu. Pripadnici manjina imaju pravo birati zamjenike gradonačelnika, načelnika i župana. Ako netko nije upisan u popis birača, moći će dobiti potvrdu za glasanje nadležnog ureda državne uprave na sam dan izbora. Ako se birač zatekne na biračkom mjestu u 19 sati, omogućit će mu se glasovanje i nakon toga. Ako je birač zaražen ili u samoizolaciji, može o tome obavijesti nadležno lokalno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora, ili birački odbor na dan izbora do 12 sati te zatražiti glasanje od kuće.

Što ponijeti na biralište?

Osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu ili drugu javnu ispravu s fotografijom, na osnovi koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača. Osobne iskaznice koje su istekle nakon 11. ožujka 2020., kad je proglašena epidemija, vrijede sve do šest mjeseci nakon što se proglasi kraj epidemije te se s njima može glasati na nedjeljnim izborima. Preporučuje se da birači ponesu svoju kemijsku olovku, ali nije obvezno, no nošenje maski za lice je obvezno. Ako nemate svoju masku, dobit ćete je na ulazu na biračko mjesto.

Izborna šutnja

Izborna šutnja na lokalnim izborima počela je u subotu 15. svibnja u ponoć, a završava u nedjelju 16. svibnja u 19 sati nakon zatvaranja birališta. Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Pripadnici manjina

Birači pripadnici nacionalnih manjina glasaju za iste liste i kandidate kao i svi ostali, ali imaju pravo birati i zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, u onim jedinicama u kojima pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje pet posto.

Pravo glasa imaju samo birači pripadnici manjina koji imaju prebivalište u toj jedinici.

Isto vrijedi i za pripadnike hrvatskog naroda u predstavničkom tijelu jedinice u kojoj pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva, piše Jutarnji list.
hr Sat May 15 2021 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051da476f52dfd5078b457d/80
Foto: DalmacijaNews

Karin: Broj novozaraženih se smanjuje, ali još nismo mirni

Karin je istaknula kako je 52 novooboljelih u subotu u Splitsko-dalmatinskoj županiji nešto više od sedam posto ukupno testiranih osoba
Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin u subotu je rekla da se broj novozaraženih koronavirusom procentualno smanjuje, ali da još uvijek ne mogu biti mirni.

Karin je istaknula kako je 52 novooboljelih u subotu u Splitsko-dalmatinskoj županiji nešto više od sedam posto ukupno testiranih osoba te da se broj novooboljelih procentualno smanjuje.

"Vjerujemo kako je to smanjenje novooboljelih zbog povećanja procijepljenosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali nas niti ove brojke ne zadovoljavaju i još nismo mirni," poručila je.
hr Sat May 15 2021 16:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .