Article

//www.dalmacijanews.hr/files/601fe7946f52df80c28b45d8/80
Foto: HSS

Vuco: 'Ja jedini mogu parirati Kerumu, imam viziju kako Split treba izgledati'

Kaže da zbog pandemije i izostanaka koncerata sada ima vremena te će mu stranka biti na prvom mjestu
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak boravio je u nedjelju u Splitu gdje je izabrano novo vodstvo ogranka te stranke. Beljak je na Facebook profilu ponosno objavio kako je za novog predsjednika na unutarstranačkim izborima izabran popularni pjevač i estradni zabavljač Siniša Vuco.

U razgovoru s Vucom, novinari Večernjeg lista doznali su koji su bili njegovi motivi za politički angažman ali i hoće li se kandidirati za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima. "Ja sam svoj cijeli život HSS-ovac. To je stranka starija od stotinu godina, s ogromnim političkim kapitalom i neizmjernom povijesnom važnošću. Stjepan Radić za mene je bio i ostao jedan od najvećih Hrvata ikad rođenih. Osim toga, Krešo Beljak je veseljak kao i ja. Obojica smo impulzivni i energični, a to mi se sviđa, a mislim i da smo pošteni", kazao je Vuco za Večernji list.

Kaže da zbog pandemije i izostanaka koncerata sada ima vremena te će mu stranka biti na prvom mjestu. "Naš je cilj vratiti HSS-u u Splitu i Dalmaciji na mjesto koje zaslužuje. To nije samo stranka zagrebačkog prstena već cijele Hrvatske. Moj zadatak je da konsolidiram stranku, privučem članstvo i osiguram infrastrukturu, a zatim ćemo vidjeti kako ćemo izaći na lokalne izbore - samostalno ili u koaliciji sa srodnim strankama", kaže Vuco koji je za Večernji list rekao isto što i Beljak - da se o lokalnim izborima priča i da je za kandidata za splitskog gradonačelnika u igri upravo Vuco ali da detalji još nisu dogovoreni. "Još analiziramo teren i prikupljamo rezultate anketa. Program već imamo, ali s njim još nećemo izlaziti u javnost dok stranka ne odluči tko će biti kandidat".

Upitali su ga kako komentira nikad veću gužvu na splitskoj sceni. Tu su za sada Željko Kerum, Tomislav Mamić Tommy, Vice Mihanović (HDZ), Ivica Puljak (Centar), Zdeslav Benzon (HSLS), te nezavisni kandidati Branka Ramljak i Bojan Ivošević.

"Još nam samo nedostaje da se u utrku priključe vlasnici Ribole i Studenca (veliki dalmatinski trgovački lanci op.a.)", kazao je Vuco misleći na Keruma i Mamića pa nastavio: "Ja sam jedini koji može parirati Kerumu. Obojica smo iz naroda, ljudi nas vole, volimo zabavu, hranu i piće. Ako budem kandidat za gradonačelnika jedva čekam sučeljavanje. To će biti gledanije od debate između Trumpa i Bidena", našalio se pjevač dodavši da u politici ima isključivo plemenite i poštene namjere. "Split treba biti centar Mediterana, ja sam osiguran, ali želim svojom energijom mijenjati grad na bolje. Ne samo grad već i cijelo područje otoka, priobalja i zaleđa koja gravitiraju Splitu. Uskoro će svi znati više detalja", poručio je Vuco za Večernji list.

Razgovarali su i s Krešom Beljakom te ga upitali kojom političkom analogijom je Siniša Vuco postao visokorangirani član HSS-a.  

"Vjerujem da je gospodin Siniša Vuco pravi čovjek na pravom mjestu. On nam daje vjetar u leđa koji nam je sad potreban", kazao je Krešo Beljak osvrnuvši se i na Vucinu moguću kandidaturu. "To su sada slatki problemi oko kojih vodimo pregovore i idemo u tom smjeru, ali konačne odluke još nema no znat ćete je uskoro", poručio je Beljak. Upitali smo šefa HSS-a ima li Vuco šanse na izborima. "Ne vidim zašto ne bi imao. Po čemu se to Vuco razlikuje od nekih drugih kandidata u Splitu. Narod ga voli, a svoju marljivost i poštenje je više puta dokazao. Vjerujem da ćemo uz Vucu i revitalizirati našu stranku u Splitu", kaže Beljak dodajući da se ne boji da će ga Vuco iznevjeriti ili odustati od povjerenog mu zadatka pošto smo ga podsjetili da je taj estradni pjevač više puta ulazio u projekte koje nije realizirao do kraja.

"Čujte, nas nijedan novinar 10 godina nije nazvao u vezi HSS-a i Splita. Sada je vijest o Vuci na svim portalima svega nekoliko minuta nakon moje objave na Facebooku. To nešto govori", dodaje Beljak, a piše Večernji list.


hr Sun Feb 07 2021 18:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60450b526f52dfdcf58b4682/80
Foto: HGSS

Akcija spašavanja na Biokovu: Planinar se okliznio i zadobio teške tjelesne ozljede

Prilikom planinarenja jedna osoba iz skupine se okliznula na strmoj padni sa sjeverne strane vrha sv. Jure te je tom prilikom zadobila teže ozlijede glave i prsnog koša
Danas, u 12:45 sati preko službe centra 112, na dežurni telefon HGSS stanice Makarska pristiže dojava o nesreći na Biokovu.

Naime, prilikom planinarenja jedna osoba iz skupine se okliznula na strmoj padni sa sjeverne strane vrha sv. Jure te je tom prilikom zadobila teže ozlijede glave i prsnog koša.

Odmah nakon nesreće alarmirani su svi spašavatelji HGSS stanice Makarska te je u 12:55 sati započela akcija spašavanja unesrećenog planinara. Unatoč težini pada i ozljeda unesrećeni se mogao uz pomoć spašavatelja samostalno kretati te je spušten do najbližeg mjesta gdje je moguć pristup vozilom. U 14:38 sati predan je ekipi HMP iz Šestanovca.

- Nažalost ovakve nesreće se događaju, ali moguće ih je spriječiti tako da se adekvatno pripremimo za odlazak na planinu, pogotovo u ovakvim uvjetima. Još jedan put apeliramo na sve zaljubljenike u prirodu i planine da su uvjeti na Hrvatskim planinama ekstremni te zahtijevaju posebna znanje i vještine te specijalnu alpinističku opremu. - objavio je HGSS.
hr Sun Mar 07 2021 18:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/583af84f1eea8f83f88b45ef/80
Foto: DalmacijaNews

Požar i na Braču: Vatrogasci pozivaju stanovnike na oprez!

Ranije danas, oko 14.00 sati, vatrogasci DVD-a Selce na otoku Braču dobili su poziv za ispomoć u gašenju požara otvorenog prostora, a koji su im uputili kolege iz DVD-a Pučišća

Dalmatinskim vatrogascima je ovo još jedna radna nedjelja. 

Ranije danas, oko 14.00 sati, vatrogasci DVD-a Selce na otoku Braču dobili su poziv za ispomoć u gašenju požara otvorenog prostora, a koji su im uputili kolege iz DVD-a Pučišća. 

Naime, požar je izbio u Gornjem Humcu, na lokalitetu Stari Gaj, poviše uvale Vela Farska. U gašenju sudjeluju vatrogasci DVD Pušišća, uz pomoć ovog vatrogasnog društva s jednim vozilom i tri vatrogasca.

- Kako imamo informacije s terena, požar je stavljen pod nadzor, te vjerujemo kako će uskoro biti u potpunosti ugašen. - objavili su vatrogasci te pozvali stanovnike na oprez. 

- Ovim putem pozivamo sve mještane i poljoprivrednike da prilikom spaljivanja biljnog otpada obavezno obavijeste najbližu vatrogasnu postrojbu, prate vremenske (ne)prilike i temeljito pogase sve prije napuštanja svog zemljišta. Budimo oprezni jer samo zajedno možemo zaštititi naš Brač! - zaključili su iz DVD Selca.

hr Sun Mar 07 2021 17:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6044ebb06f52dfc2f78b45c7/80

[FOTOGALERIJA] Lokaliziran požar iznad Podstrane, najveći dio posla napravio kanader!

Na teren su izašli vatrogasci iz Podstrane, Žrnovnice, Gata i Splita.
Iza 14 sati izbio je požar iznad Podstrane, a gotovo tri sata s njim su se borili vatrogasci s terena i kanader. Na brdu Perunu velikom se brzinom požar širio poviše kuća, a apokaliptično su izgledali prizori u kojem je vatrena buktinja, uz vjetar, nosila sve sa sobom.

Na teren su odmah nakon dojave izašli vatrogasci iz Podstrane, Žrnovnice, Gata i Splita, a u pomoć je stigao i kanader koji je napravio veći dio posla.

Požar je lokaliziran oko 17:30 sati.
hr Sun Mar 07 2021 16:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fbcf3076f52dff14e8b45d8/80
Foto: Pixabay

Razvoj istoka grada: Šibenik će prenamjeniti zapuštene vojne objekte u Centar za mlade

Šibenik planira prenamjeniti zapuštene vojne objekte u Centar za mlade
Grad Šibenik će u bivšoj vojarni Bribirskih knezova urediti višenamjenski kompleks Centra za mlade s koncertnom i sportsko-penjačkom dvoranom, radioničkim prostorom i skate parkom.

Sredstva će osigurati prijavom na EU fondove, a idejni projekt 
izradili su arhitekti Dario Crnogaća i Ana Selak. Procijenjena vrijednost je 30 milijuna.

Dva postojeća objekta, halu i nekadašnju kotlovnicu međusobno će povezati nadstrešnicom i formirati zajednički trg. Koncertni prostor s velikom i malom dvoranom projektirali su u danas derutnoj hali, skate park na vanjskom prostoru, dok bi stara kotlovnica na tri etaže trebala postati dvorana sa zidovima za 'lead' i 'boulder' penjanje te radioničkim prostorima i dimnjakom za vanjsko penjanje kao svojevrsnom atrakcijom u vizuri grada.

- Bivša vojarna Palacin već se prenamjenjuje u studentski kampus, izgrađen je trokut kao središte coworking prostora i inovativnih tehnologija te je u planu i prijava i izgradnja DOIT centra na području bivše vojarne Ante Jonjić", pojasnio je gradonačelnik Burić.

U blizini, u rekonstruiranim objektima bivše vojarne Bribirskih knezova, djeluju otprije nekoliko godina i Pomorski inovacijski centar iNavis, Razvojno-inovacijski centar AluTech, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu, Državni arhiv u Šibeniku i Katolička osnovna škola Šibenske biskupije.

U istoj se vojarni grade i dograđuju građevine za uspostavu Veteranskog centra koji će služiti za pružanje psihosocijalne pomoći i osnaživanje hrvatskih branitelja, dok bi novi studentski dom u bivšoj vojarni Palacin trebao biti dovršen do kraja ove godine.


hr Sun Mar 07 2021 14:27:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .