“U rebalanasu nismo smanjivali potpore poljoprivrednicima”

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je danas u Slavonskome Brodu komentirajući rebalans proračuna kako je proračunom za ovu godinu za potpore poljoprivrednicima bilo predviđeno 500 milijuna kuna više i da se na tome ostalo u rebalansu.

“U izvornom proračunu predvidjeli smo gotovo 500 milijuna kuna više za potpore poljoprivrednicima. Pri tome smo i ostali. To što smo u rebalansu određeni dio smanjili ne odnosi se na potpore poljoprivrednicima”, rekao je Jakovina.

“Zbog svih otegotnih okolnosti koje prate hrvatsku primarnu poljoprivrednu proizvodnju, vodili smo računa da poticaji budu u maksimalnom iznosu u kojem su planirani. Krajem siječnja i početkom veljače isplatili smo milijardu i dvadeset milijuna kuna, još 1,4 milijarde kuna isplatit ćemo do 30. lipnja”, dodao je.

Budući da uskoro počinje sezona obrane od tuče i da je u tijeku natječaj za kupnju protugradnih raketa, novinari su ministra Jakovinu pitali za stajalište Ministarstva poljoprivrede s tim u vezi.

“Prošlih nekoliko godina na netransparentan i vrlo problematičan način nabavljale su se nekvalitetne rakete iz Makedonije, Srbije i Crne Gore”, odgovorio je ministar. Dodao je kako ove godine natječaj za kupnju raketa za protugradnu obranu u vrijednosti 4,75 milijuna kuna provodi Državni hidrometeorološki zavod.

Novinari su ministra pitali i što misli o učinkovitosti raketne obrane od tuče.

“Mislim da se može napraviti jedan paket učinkovitih mjera unutar kojeg je jedna od vodećih mjera zaštita protugradnim raketama”, odgovorio je ministar Tihomir Jakovina.

POSLJEDNJE DODANO: