Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63d7d12e5d796558c98b45a8/80
Foto: UNIST

Svečano dodijeljene nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2022. godinu!

Ukupno je nagrađeno 20 znanstvenika koji su odabrani na način da je sukladno znanstvenoj produktivnosti u 2021. godini

Svečana dodjela Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2022. godinu koja se dodjeljuje nagrada se najproduktivnijim znanstvenicima čiji je rad značajno pridonio prepoznatljivosti našeg Sveučilišta u znanstvenoj izvrsnosti, održana je u ponedjeljak 30 siječnja u vijećnici Senata „Don Frane Bulić“

Ukupno je nagrađeno 20 znanstvenika koji su odabrani na način da je sukladno znanstvenoj produktivnosti u 2021. godini trenutno zaposlenih znanstvenika na Sveučilištu u Splitu, Sveučilišna knjižnica napravila rang liste sa znanstvenim radovima indeksiranim u WoSCC i Scopus bazama podataka prema znanstvenim područjima kao temelj za dodjelu Nagrade za znanost za 2022. godinu. Uzimani su u obzir radovi s afilijacijom Sveučilišta u Splitu.

Uz broj objavljenih radova, pojedina povjerenstva primijenila su i dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti poput kvalitete časopisa, doprinosa radu (glavni i dopisni autor). Za dodjelu nagrade u kategoriji znanstveni novaci, asistenti i poslijedoktorandi uzimani su u obzir kandidati s minimalno 3 objavljena rada u WoSCC ili Scopus bazi, a kao dodatni kriteriji kvaliteta časopisa i doprinos kandidata radu. Povjerenstva su predložila određeni broj kandidata za Nagradu za znanost Sveučilišta u Splitu za 2022. godinu, vodeći računa o ukupnom broju znanstvenika iz pojedinog područja. Senat Sveučilišta u Splitu usvojio je listu na sjednici održanoj 15. prosinca 2022. godine.

Svečanosti su nazočili  rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, prorektori prof.dr.sc. Zorana Đogaš, prof. dr.sc. Boris Maleš, prof. dr. sc. Igor Jerković, prof. dr. sc Nikša Jajac, gradonačelnika Grada Splita prof. dr. sc. Ivica Puljak i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, čelnici sastavnica našeg Sveučilišta, kao i obitelji i prijatelji laureata.

Današnji događaj potvrda je da splitsko sveučilišta, za kojeg znamo da grabi velikim koracima naprijed, tu dinamiku nastavlja i dalje. Vaši rezultati, priznanja i postignuća su pokazatelj da niste samo sveučilišni nastavnici i profesori, odnosno da niste zanemarili onu drugu dimenziju svog posla, a to je znanstveno-istraživački rad. Na tome iskrena čestitka – kazao je pročelnik Đonlić u pozdravnom govoru istaknuvši kako je rad nagrađenih znanstvenika potvrda da se i iz našeg grada i županije mogu ostvarivati vrhunski rezultati u znanosti, što također uvelike doprinosi našoj prepoznatljivosti.

Prema riječima pročelnika Đonlića Splitsko-dalmatinska županija i dalje će podupirati Sveučilište u njegovom razvoju, a s ciljem kako bi bili najbolje sveučilište, najbolji grad i županija.

Potporu Sveučilištu obećao je gradonačelnik Puljak, ponosan što je na  nedavnom gostovanju u jednoj od europskih prijestolnica, pri prezentiranju grada Splita, mogao istaknuti splitsko sveučilište kao najbolje u regiji.

Mi smo po relevantnim rang listama zaista najbolje sveučilište u regiji, a to je prvenstveno zbog vas i vaših vrhunskih rezultata i produktivnosti.  Pozivam sve vas da još više i još snažnije sudjelujemo u razvoju grada, da to što smo najbolji preslikamo i na naš grad, županiju i našu zemlju – poručio je gradonačelnik Puljak čestitavši laureatima i upravi Sveučilišta.

Danas je izvanredan dan kada pokazujemo našu snagu. Snagu koje smo mi svjesni, ali koju vide i drugi. Mnogi kada vide što mi imamo i kako radimo itekako žele s nama surađivati, a najbolji ambasadori našeg sveučilišta, grada, županije i Republike Hrvatske su upravo znanstvenici. Zato mi je drago što vas možemo nagraditi jer ste to ono što ste vi zaslužili vašim trudom i radom kazao je rektor Ljutić istaknuvši kako su jasna pravila i kriteriji te transparentnost u sustavu nagrađivanja upravo ono za što se Sveučilište zalaže.

Koliko je splitsko sveučilište prepoznatljivo svjedoči činjenica da nam se nudilo da budemo ne samo članovi maritimne asocijacije, već i vrlo starih uglednih sveučilišta. Mi smo se odlučili za mediteransku povezanost unutar SEA EU- alijanse. Odlično smo pozicionirani na ljestvicama, što nije uopće lako uzimajući u obzir bogatstvo, ne samo zemalja, već regija  i gradova iz kojih se sveučilišta pozicioniraju. Drugi možda imaju jaču industriju ili najnoviju tehnologiju, ali mi imamo mudrost i našu pamet koji nas plasiraju visoko na ljestvicama – istaknuo je rektor naglasivši kako je jednako važno, uz potporu Grada Splita, učiniti i naš grad prepoznatljivim sveučilišnim gradom.

U ime nagrađenih znanstvenika zahvalila se prof.dr.sc. Valerija Dunkić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Znanstvenici su timski igrači koji pridonose razvoju poticajne sredine za razvoj mladih snaga, naših studenata i asistenata, baš onako kao što su to radili naši nastavnici za nas. Hvala Sveučilištu u Splitu što je stalnim zalaganjem i stalnim radom na suradnji s drugim znanstvenim institucijama te financiranjem istraživanja doprinosi našem znanstvenom radu. Hvala predlagateljima i Senatu što nas je odabralo istaknula je profesorica Dunkić poručivši da se nada kako će dogodine nagrađeni imati još bolje znanstvene radove koji će omogućiti još bolji plasman Sveučilišta na rang ljestvicama.

Za izvrstan glazbeni intermezzo svečanosti zaslužan je trio studentica Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu u sastavu Eva Marković - flauta, Veronika Anđelić – violina i Martina Šendo -  klavir.

POPIS NAGRAĐENIH:

U PODRUČJU BIOMEDICINE I ZDRAVSTVA nagrađeni su:

prof. dr. sc. Katarina Vukojević s Medicinskog fakulteta

prof. dr. sc. Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta

izv. prof. dr. sc. Zenon Pogorelić s Medicinskog fakulteta.

 

U PODRUČJU DRUŠTVENIH ZNANOSTI nagrađeni su:

dr.sc. Šime Veršić s Kineziološkog fakulteta

doc. dr. sc. Ante Mandić s Ekonomskog fakulteta

izv. prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac s Filozofskog fakulteta

 

U PODRUČJU TEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađeni su:

doc. dr. sc. Katarina Rogulj s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije

doc. dr. sc. Luka Vukić s Pomorskog fakulteta

prof. dr. sc. Dražan Jozić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta

izv. prof. dr. sc. Josip Lorincz s Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje

 

U PODRUČJU PRIRODNIH ZNANOSTI nagrađeni su:

prof. dr. sc. Igor Jerković s Kemijsko-tehnološkog fakulteta

prof. dr. sc. Valerija Dunkić s Prirodoslovno matematičkog fakulteta

 

U PODRUČJU BIOTEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađena je :

doc. dr. sc. Željka Trumbić sa Sveučilišnog odjela za studije mora 

 

U INTERDISCIPLINARNOM PODRUČJU nagrađen je:

Prof. dr. sc. Nikša Jajac s  Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije

 

U HUMANISTIČKOM PODRUČJU nagrađena je:

prof. dr. sc. Eldi Grubišić Pulišelić  s Filozofskog fakulteta

 

U KATEGORIJI MLADI ZNANSTVENICI  nagrađeni su:

Marko Kumrić s Medicinskog fakulteta

Toni Modrić s Kineziološkog fakulteta

Marija Nazlić s Prirodoslovno matematičkog fakulteta

dr. sc. Ana Šušnjara s Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje)

Martina Čagalj sa Sveučilišnog odjela za studije mora

 

hr Mon Jan 30 2023 15:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6332ab6d18d1cb6cf18b45d6/80
Foto: Ivana Ivanović

Pronađen 12-godišnjak koji je nestao danas u Splitu

U potrazi su sudjelovale brojne hitne službe, HGSS, potražni pas i policija

Policijska uprava Splitsko-dalmatinska poslala je obavijest da je pronađen nestali dječak, Luka Moskatelo, koji je tijekom današnjeg dana nestao na području Spinuta. 

Naime, u potrazi na splitskom Marjanu bile su brojne hitne službe, članovi HGSS-a, potražni pas i policijski službenici.

Podsjetimo, riječ je dječaku starom 12 godina. Visok je 150 cm, ima ravnu, svijetloplavu kosu i kestenjaste oči. U trenutku nestanka bio je odjeven u tamnu majicu s kapuljačom i sive hlače te obučen u bijele tenisice.

hr Wed Mar 29 2023 20:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/642464fd5d796532938b4762/80
Foto: Press

[FOTO] Ministar Banožić u službenom posjetu Ukrajini

Poručio im da i dalje mogu računati na pomoć Vlade Republike Hrvatske

Ministar Banožić kao simbol razumijevanja ratnih strahota poklonio je ukrajinskom ministru obrane Reznikovu repliku Vukovarskog vodotornja simbol stradanja, patnje i slobode hrvatskog naroda

Ministar obrane Mario Banožić boravio je u srijedu 29. ožujka 2023. godine u jednodnevnom službenom posjetu Ukrajini u sklopu kojeg se u Odesi sastao s ukrajinskim ministrom obrane Oleksijem Reznikovim.

Na sastanku se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini koja već više od godinu dana pruža snažan otpor ruskom agresoru te o pomoći koju Hrvatska upućuje Ukrajini od početka sukoba kako bilateralno tako i kroz multilateralne okvire.

Potvrđeni su prijateljski i partnerski odnosi dviju zemalja te je istaknuto kako je ovaj posjet ministra obrane još jedna potvrda podrške Republike Hrvatske Ukrajini.

-S obzirom na iskustva u Domovinskom ratu hrvatski narod dobro razumije i može se poistovjetiti s patnjom ukrajinskog naroda, sa željom i borbom za slobodu i cjelovitost teritorija. Ovim posjetom želim potvrditi da Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu koja zahvaljujući sjajnom vodstvu predsjednika Zelenskog, ministra Reznikova i drugih lidera opstaje i uspijeva u svojoj borbi, rekao je ministar Banožić.

Ministar Banožić poručio je ukrajinskoj strani da i dalje mogu računati na Vladu Republike Hrvatske koja od samog početka ruske agresije pruža sveobuhvatnu pomoć Ukrajini: diplomatsku, političku, financijsku, tehničku i humanitarnu, uključujući i zbrinjavanje izbjeglica, kao i usvajanje svih sankcija Rusiji i Bjelorusiji.

-Trebamo biti svjesni da rat koji se vodi na ukrajinskom teritoriju nije daleko i da se agresija s ovog područja snažno odražava na sve sfere života u cijeloj Europi, a posebice u državama u okruženju Republike Hrvatske u jugoistočnoj Europi. Zato je značaj podrške Ukrajini i osude ruske agresije iznimno važan jer ta podrška ujedno označava želju za mirom i stabilnosti u cijeloj Europi, poručio je Banožić.

Istaknuvši važnost nastavka podrške međunarodne zajednice Ukrajini, ministar Banožić je naglasio da su neprihvatljivi zločini kojima svjedočimo u Ukrajini te da Hrvatska podržava rad Međunarodnog suda pravde i pozdravlja ukrajinski Plan od deset točaka za postizanje pravednog mira pri čemu je kao područje buduće suradnje istaknuto razminiranje, poslijeratni oporavak i rehabilitacija vojnika.


Ukrajinski ministar Oleksij Reznikov zahvalio je ministru Banožiću na posjetu i na potpori koju Hrvatska pruža Ukrajini na njezinom putu za slobodu i neovisnost.

Kao simbol razumijevanja strahota koje proživljava ukrajinski narod, a ujedno i kao podsjetnik na Domovinski rat, ministar Banožić poklonio je ukrajinskom ministru obrane repliku Vukovarskog vodotornja simbol stradanja, patnje i slobode hrvatskog naroda kao i tijelo neaktivirane granate 120 mm koja je za vrijeme Domovinskog rata ispaljena na ministrove rodne Vinkovce. Ministar Reznikov ministru Banožiću darovao je geler i ukrajinsku tradicionalnu košulju.

Također, izražavajući nadu u što skorije smirivanje ratnih sukoba i slobodu Ukrajine ministri su razmijenili navijački šal nogometnog kluba HNK Cibalia i dres s brojem 10 ukrajinskog nogometnog kluba „Čornomorec“ iz Odese gdje je prikazan i prigodni film.


-Posebno me se dojmio ovaj kratki film koji jasno prikazuje, ali i šalje poruku o povezanosti i razumijevanju između Hrvatske i Ukrajine. Prikazana je snaga,volja i jedinstvo ukrajinskog naroda te se šalje poruka da unatoč ratu, moramo učiniti sve da život nastavi ići dalje, poručio je ministar Banožić.

U sklopu posjeta Ukrajini, ministar Banožić položio je cvijeće i zapalio svijeće na spomen obilježju hrvatskim vojnicima poginulim u 1. svjetskom ratu. Posjetio je i školu ronioca gdje je s ministrom obrane Oleksijem Reznikovim položio vijenac i zapalio svijeće kod spomenika poginulim vojnicima ukrajinske mornarice te je posjetio brod ukrajinske mornarice i susreo se s mornarima.


hr Wed Mar 29 2023 18:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64245e8f5d7965189c8b4591/80
Foto: Crveni križ Split

Održana obuka novih članova Interventnog tima Crvenog križa

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 24 volontera, a edukatori su bili djelatnici Crvenog križa Split

Na lokaciji ljetnog kampa Volak na Čiovu u Okrugu Gornjem kojim upravlja Gradsko društvo Crvenog križa Solin od 24. do 26. ožujka održana je edukacija novih članova za osnovnu jedinicu Interventnog tima u organizaciji Društva Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije, na kojem su kao edukatori sudjelovali djelatnici Crvenog križa Split.

Andrej Kovač, voditelj Interventnog tima GD Crvenog križa Split, održao je edukaciju na temu “Logistika u krizama” gdje je putem prezentacije s detaljnom razradom logističkog djelovanja na terenu od logističke pripravnosti, prikupljanja humanitarne pomoći, odabira skladišta i upravljanja istim, organizacije skadištne dokumentacije, do distribucije humanitarne pomoći, edukacije volontera itd. U iscrpnom izlaganju iznio je i osobno terensko iskustvo djelovanja u krizama i podijelio najvažnije informacije o ovoj temi.

Tanja Marinković, voditeljica i koordinatorica kriznih situacija GD Crvenog križa Split, održala je edukacija na teme “Radiokomunikaija” i “Proces procjene situacije i analize stanja nakon katastrofa i izvanrednih situacija”.

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 24 volontera iz gradskih društava Crvenog križa Trogir, Solin Omiš i Makarska.

hr Wed Mar 29 2023 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6311f74b18d1cb0ea58b45f9/80

Promet Split objavio novi interaktivni prikaz autobusa u stvarnom vremenu

U svakom trenutku možete vidjeti gdje se nalazi autobus koji vam treba

Promet Split uveo je još jednu novinu u sklopu projekta modernizacije prometa.

Klikom na poveznicu u svakom trenutku možete pogledati gdje se u stvarnom vremenu nalazi određeni autobus koji prometuje na autobusnoj liniji od vašeg interesa.

Do spomenute poveznice možete doći i putem web stranice Promet Split i to odabirom padajućeg izbornika linije te odabirom kategorije Interaktivni prikaz autobusa na linijama.  

hr Wed Mar 29 2023 16:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .