Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63d7d12e5d796558c98b45a8/80
Foto: UNIST

Svečano dodijeljene nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2022. godinu!

Ukupno je nagrađeno 20 znanstvenika koji su odabrani na način da je sukladno znanstvenoj produktivnosti u 2021. godini

Svečana dodjela Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2022. godinu koja se dodjeljuje nagrada se najproduktivnijim znanstvenicima čiji je rad značajno pridonio prepoznatljivosti našeg Sveučilišta u znanstvenoj izvrsnosti, održana je u ponedjeljak 30 siječnja u vijećnici Senata „Don Frane Bulić“

Ukupno je nagrađeno 20 znanstvenika koji su odabrani na način da je sukladno znanstvenoj produktivnosti u 2021. godini trenutno zaposlenih znanstvenika na Sveučilištu u Splitu, Sveučilišna knjižnica napravila rang liste sa znanstvenim radovima indeksiranim u WoSCC i Scopus bazama podataka prema znanstvenim područjima kao temelj za dodjelu Nagrade za znanost za 2022. godinu. Uzimani su u obzir radovi s afilijacijom Sveučilišta u Splitu.

Uz broj objavljenih radova, pojedina povjerenstva primijenila su i dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti poput kvalitete časopisa, doprinosa radu (glavni i dopisni autor). Za dodjelu nagrade u kategoriji znanstveni novaci, asistenti i poslijedoktorandi uzimani su u obzir kandidati s minimalno 3 objavljena rada u WoSCC ili Scopus bazi, a kao dodatni kriteriji kvaliteta časopisa i doprinos kandidata radu. Povjerenstva su predložila određeni broj kandidata za Nagradu za znanost Sveučilišta u Splitu za 2022. godinu, vodeći računa o ukupnom broju znanstvenika iz pojedinog područja. Senat Sveučilišta u Splitu usvojio je listu na sjednici održanoj 15. prosinca 2022. godine.

Svečanosti su nazočili  rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, prorektori prof.dr.sc. Zorana Đogaš, prof. dr.sc. Boris Maleš, prof. dr. sc. Igor Jerković, prof. dr. sc Nikša Jajac, gradonačelnika Grada Splita prof. dr. sc. Ivica Puljak i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, čelnici sastavnica našeg Sveučilišta, kao i obitelji i prijatelji laureata.

Današnji događaj potvrda je da splitsko sveučilišta, za kojeg znamo da grabi velikim koracima naprijed, tu dinamiku nastavlja i dalje. Vaši rezultati, priznanja i postignuća su pokazatelj da niste samo sveučilišni nastavnici i profesori, odnosno da niste zanemarili onu drugu dimenziju svog posla, a to je znanstveno-istraživački rad. Na tome iskrena čestitka – kazao je pročelnik Đonlić u pozdravnom govoru istaknuvši kako je rad nagrađenih znanstvenika potvrda da se i iz našeg grada i županije mogu ostvarivati vrhunski rezultati u znanosti, što također uvelike doprinosi našoj prepoznatljivosti.

Prema riječima pročelnika Đonlića Splitsko-dalmatinska županija i dalje će podupirati Sveučilište u njegovom razvoju, a s ciljem kako bi bili najbolje sveučilište, najbolji grad i županija.

Potporu Sveučilištu obećao je gradonačelnik Puljak, ponosan što je na  nedavnom gostovanju u jednoj od europskih prijestolnica, pri prezentiranju grada Splita, mogao istaknuti splitsko sveučilište kao najbolje u regiji.

Mi smo po relevantnim rang listama zaista najbolje sveučilište u regiji, a to je prvenstveno zbog vas i vaših vrhunskih rezultata i produktivnosti.  Pozivam sve vas da još više i još snažnije sudjelujemo u razvoju grada, da to što smo najbolji preslikamo i na naš grad, županiju i našu zemlju – poručio je gradonačelnik Puljak čestitavši laureatima i upravi Sveučilišta.

Danas je izvanredan dan kada pokazujemo našu snagu. Snagu koje smo mi svjesni, ali koju vide i drugi. Mnogi kada vide što mi imamo i kako radimo itekako žele s nama surađivati, a najbolji ambasadori našeg sveučilišta, grada, županije i Republike Hrvatske su upravo znanstvenici. Zato mi je drago što vas možemo nagraditi jer ste to ono što ste vi zaslužili vašim trudom i radom kazao je rektor Ljutić istaknuvši kako su jasna pravila i kriteriji te transparentnost u sustavu nagrađivanja upravo ono za što se Sveučilište zalaže.

Koliko je splitsko sveučilište prepoznatljivo svjedoči činjenica da nam se nudilo da budemo ne samo članovi maritimne asocijacije, već i vrlo starih uglednih sveučilišta. Mi smo se odlučili za mediteransku povezanost unutar SEA EU- alijanse. Odlično smo pozicionirani na ljestvicama, što nije uopće lako uzimajući u obzir bogatstvo, ne samo zemalja, već regija  i gradova iz kojih se sveučilišta pozicioniraju. Drugi možda imaju jaču industriju ili najnoviju tehnologiju, ali mi imamo mudrost i našu pamet koji nas plasiraju visoko na ljestvicama – istaknuo je rektor naglasivši kako je jednako važno, uz potporu Grada Splita, učiniti i naš grad prepoznatljivim sveučilišnim gradom.

U ime nagrađenih znanstvenika zahvalila se prof.dr.sc. Valerija Dunkić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Znanstvenici su timski igrači koji pridonose razvoju poticajne sredine za razvoj mladih snaga, naših studenata i asistenata, baš onako kao što su to radili naši nastavnici za nas. Hvala Sveučilištu u Splitu što je stalnim zalaganjem i stalnim radom na suradnji s drugim znanstvenim institucijama te financiranjem istraživanja doprinosi našem znanstvenom radu. Hvala predlagateljima i Senatu što nas je odabralo istaknula je profesorica Dunkić poručivši da se nada kako će dogodine nagrađeni imati još bolje znanstvene radove koji će omogućiti još bolji plasman Sveučilišta na rang ljestvicama.

Za izvrstan glazbeni intermezzo svečanosti zaslužan je trio studentica Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu u sastavu Eva Marković - flauta, Veronika Anđelić – violina i Martina Šendo -  klavir.

POPIS NAGRAĐENIH:

U PODRUČJU BIOMEDICINE I ZDRAVSTVA nagrađeni su:

prof. dr. sc. Katarina Vukojević s Medicinskog fakulteta

prof. dr. sc. Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta

izv. prof. dr. sc. Zenon Pogorelić s Medicinskog fakulteta.

 

U PODRUČJU DRUŠTVENIH ZNANOSTI nagrađeni su:

dr.sc. Šime Veršić s Kineziološkog fakulteta

doc. dr. sc. Ante Mandić s Ekonomskog fakulteta

izv. prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac s Filozofskog fakulteta

 

U PODRUČJU TEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađeni su:

doc. dr. sc. Katarina Rogulj s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije

doc. dr. sc. Luka Vukić s Pomorskog fakulteta

prof. dr. sc. Dražan Jozić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta

izv. prof. dr. sc. Josip Lorincz s Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje

 

U PODRUČJU PRIRODNIH ZNANOSTI nagrađeni su:

prof. dr. sc. Igor Jerković s Kemijsko-tehnološkog fakulteta

prof. dr. sc. Valerija Dunkić s Prirodoslovno matematičkog fakulteta

 

U PODRUČJU BIOTEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađena je :

doc. dr. sc. Željka Trumbić sa Sveučilišnog odjela za studije mora 

 

U INTERDISCIPLINARNOM PODRUČJU nagrađen je:

Prof. dr. sc. Nikša Jajac s  Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije

 

U HUMANISTIČKOM PODRUČJU nagrađena je:

prof. dr. sc. Eldi Grubišić Pulišelić  s Filozofskog fakulteta

 

U KATEGORIJI MLADI ZNANSTVENICI  nagrađeni su:

Marko Kumrić s Medicinskog fakulteta

Toni Modrić s Kineziološkog fakulteta

Marija Nazlić s Prirodoslovno matematičkog fakulteta

dr. sc. Ana Šušnjara s Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje)

Martina Čagalj sa Sveučilišnog odjela za studije mora

 

hr Mon Jan 30 2023 15:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64ca69755d796578878b46a0/80
Foto: Pixabay

Rastu kamate na štednju: Evo što planiraju banke

Vlada je s bankama u okviru mjera pomoći dogovorila da će podići kamate na štednju, a evo kakvi su planovi banaka i koliko bi kamatne stope mogle rasti
Banke su dogovorile s Vladom da će podignuti kamate na štednju, a neke s ovom mjerom koja bi trebala ublažiti negativan efekt inflacije na vrijednost novca kreću već od početka listopada.

Kamate na štednju su već godinama u silaznoj putanji pa su mnogi odustali od klasične štednje i okrenuli se drugim vidovima ulaganja ili su čak podignuli novac i spremili ga kod kuće. Prvu značajniju promjenu donijelo je izdanje narodne obveznice u ožujku kada je zabilježen snažan odljev štednje iz banaka. - piše Dnevnik Nove TV

U bankama je, međutim, građanima i dalje ostalo oko 35 milijardi eura no vrijednost tog novca prilično je nagrizla inflacija. Kako bi se koliko-toliko očuvala vrijednost onog što Hrvati drže u čarapama, Banski su dvori pritisnuli bankarski sektor da podigne kamate na štednju.   

Prva je rast kamata na depozite građana najavila državna Hrvatska poštanska banka (HPB) koja će od početka idućeg mjeseca građanima ponuditi novi štedni proizvod kojim klijenti uz oročavanje minimalno 250 eura na rok od jedne godine mogu ostvariti prinos od 3 posto. Za oročenje na devet mjeseci kamata je 2,90 posto, a na šest mjeseci 2,80 posto.

Iz Raiffeisen banke (RBA) odgovorili su na naš upit kako će od 2. listopada u ponudi oročenih depozita za potrošače imati posebnu ponudu za ugovaranje nenamjenske oročene štednje u iznosu od 3000 eura ili 3000 dolara. Na rok od dvije godine kamatna stopa bit će 2 posto, za godinu dana jedan i pol posto dok će na ročnost od šest mjeseci prinos biti jedan posto. Sada je, primjerice, kamata na isti iznos štednje, dakle 3000 eura ili dolara, jedan posto na oročenje od godinu dana.

Iz Privredne banke Zagreb (PBZ) poručuju kako su od kraja travnja započeli s podizanjem kamatnih stopa na depozite građana, dok je u kolovozu napravljen i drugi krug povećanja kamata. Tako sada kamatna stopa na štednju u eurima, ovisno o ročnosti kao i vrsti štednog proizvoda, idu do primjerice 1,50 posto na rok od 6 mjeseci ili 1,70 posto na godinu dana.

Iz Erste banke navode kako su i oni od 1. svibnja ove godine povećali kamatne stope na novougovorene depozite građana u eurima i dolarima, u prosjeku za jedan postotni bod. Ovisno o modelu i ročnosti štednje, nove kamatne stope kreću se u rasponu od 0,3 do 1,5 posto u odnosu na 0,02 posto do 0,1 posto, koliko su one iznosile prije 1. svibnja.

Iz OTP banke poručili su da intenzivno rade na analizi svih opcija te da će početkom listopada objaviti datum primjene novih, viših kamatnih stopa. - piše Dnevnik Nove TV.

Zagrebačka banka kaže da radi na postupnom povećavanju kamatnih stopa na depozite građana u nadolazećem razdoblju, ali ne otkrivaju što će im točno ponuditi.

hr Thu Sep 28 2023 21:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6515b698cc67472b168b4596/80
Foto: SDŽ, Jakov Vetma

Ursula von der Leyen u društvu Plenkovića i županijske vlasti obišla Regionalni centar za vatrogastvo u Vučevici

Von der Leyen je naglasila kako je lijepo što se na ovakvim projektima i suradnjama vidi europski duh
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban obišli su u četvrtak objekt Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici.

Von der Leyen je naglasila kako je lijepo što se na ovakvim projektima i suradnjama vidi europski duh.

- Ovo je Europa koja živi i koja djeluje. Lijepo je čuti kako su svi, od vrha do samih vatrogasaca, zapeli kako bi ovaj vatrogasni centar bio izgrađen i ustrojen te kako bi se moglo djelovati. Vi nosite izuzetnu odgovornost! Meni je potpuno jasno kako su teški vaši zadaci i kako trebate biti izuzetno osposobljeni da sutra te zadatke možete i izvršiti.  Vi ste oni koji dolazite kada su drugi u nevolji. Pomažete onima koji od drugih više ne mogu dobiti pomoć, vi ste oni koji se ističete izuzetnom profesionalnošću i koji imate izuzetno iskustvo u ovom području - izjavila je von der Leyen.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisjetio se kako je na lokaciji u Vučevici na kojoj se danas nalazi ovaj reprezentativan objekt, bio i prije tri godine, kada tamo nije bilo ništa osim kamena.

- Sada imamo ovaj centar izvrsnosti za obrazovanje vatrogasaca iz cijele Hrvatske i drugih zemalja. Želim vam iskreno čestitati na izgradnji ovoga projekta vrijednog 11 i pol milijuna eura. Lijepo je što se on realizira kroz program Interreg suradnje između Hrvatske i Italije te što je u njega uključen veliki broj partnera, od Istarske županije do drugih županija blizu Vučevice. U Hrvatskoj imamo 160 godina tradicije dobrovoljnog vatrogastva, ali i ogroman značaj profesionalnih postrojbi. S njima imamo sjajnu suradnju i razumijevanje. Zato smo u našem mandatu učinili brojne iskorake u poboljšavanju institucionalnog ustroja. Hrvatska vatrogasna zajednica je iz statusa udruge postala središnji državni ured. Konsolidirali smo i proračunske izdatke, uložili značajna sredstva u tehničku opremu kroz Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije - poručio je Plenković.

Župan Blaženko Boban zahvalio je premijeru Plenkoviću jer niz projekata na području naše županije ne bi bilo da nije njegova angažmana u privlačenju sredstava iz Europske unije, poglavito u sigurnosnim i prometnim projektima.

- Upravo smo ova dva dana svjedočili o dva iznimno važna projekta, čija je udaljenost svega stotinjak metara. Već smo potpisali ugovor za početak radova na poveznici ovoga centra odnosno autoceste na čvoru Vučevica do spoja kaštelanske ceste D8. Želimo pokazati kako ozbiljno upravljamo europskim sredstvima i kroz ovaj projekt kojega imamo u Vučevici. Dragi vatrogasci, hvala vam i dobro došli u svoju kuću! Naša agencija RERA je postala najbolja i najisplativija agencija u Hrvatskoj. Svjedoci smo sigurnosnih poteškoća na području cijele Europe, ne samo ratnih stradanja nego i poplava i požara. Mi u Hrvatskoj smo to najbolje osjetili proteklih godina. Do izgradnje ovoga centra došlo je upravo prepoznajući sredstva koja Europska unija izdvaja za sigurnost. Ovaj centar će biti jamac sigurnosti i stabilnosti od požara i poplava. Što se tiče ljudstva, već smo danas kapacitirani da možemo pomagati svim zemljama u Europi i šire. I u Izrael smo slali upravo naše ljude koji su se istaknuli svojim znanjem i sposobnošću - izjavio je župan.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković govorio je o odličnoj suradnji s mnogim vatrogasnim društvima iz zemalja Europske unije.

- Hvala Vladi i premijeru Plenkoviću na potpori vatrogastvu, a našu spremnost pomaganju ne samo pri gašenju požara, već i u pandemiji, poplavama, potresima, olujnim nevremenima, već smo dokazali. Ove godine smo tri puta u gašenju požara pomogli i Grčkoj, a prijašnjih godina i brojnim drugim zemljama. Imamo odličnu suradnji i sa svim državnim dionicima koji su akteri spasilačkih akcija. Ovaj Centar izvrsnosti služit će za edukaciju vatrogasaca. Hvala županiji i županu Bobanu, RERA-i, Tihomiru Zecu i Damiru Gabriću koji projekt prate od početka, hvala Anti Sanaderu, koji je menadžerski upravljao sustavom - poručio je Tucaković.

Obilasku su nazočili i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić te ravnatelj javne ustanove RERA Jozo Sarač.

hr Thu Sep 28 2023 19:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/65158f33cc67477b168b4573/80
Foto: Grad Kaštela

Damir Karanušić najbolji kaštelanski policajac 2023.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović čestitao je najboljem policajcu i zahvalio ne samo njemu nego i svim njegovim kolegama koji rade na očuvanju sigurnosti u Kaštelima

Povodom blagdana Svetog Mihovila, zaštitnika policije, gradonačelnik Denis Ivanović zajedno sa zamjenicom Jadrankom Matok Bosančić organizirao je prijem za najboljeg policajca 2023. iz Policijske postaje Kaštela. Riječ je o policijskom službeniku Damiru Karanušiću koji je od gradonačelnika dobio prigodan poklon i zahvalnicu.

- Kolega Damir Karanušić na radnom mjestu kontakt policajca već je dugi niz godina. Svojim radom, i ne samo u tom dijelu posla, već i sudjelovanjem i održavanjem raznih edukacijskih radionica u odgojno-obrazovnim ustanovama, ostavlja uistinu dobre rezultate – kazao je o najboljem policajcu načelnik policijske postaje Kaštela, Nediljko Gudelj.

- Ja bih se zahvalio svojim kolegama na njihovoj potpori. Ponosan sam što sam upravo ja izabran za najboljeg među njima, ali moji rezultati su rezultati svih nas u Kaštelima. Istaknuo bih i izvrsnu, gotovo svakodnevnu, suradnju s prometnim redarstvom Grada Kaštela– izjavio je Karanušić.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović čestitao je najboljem policajcu i zahvalio ne samo njemu nego i svim njegovim kolegama koji rade na očuvanju sigurnosti u Kaštelima. Ovom prilikom je istaknuo sjajnu suradnju Grada i PP Kaštela.

- Već tradicionalno organiziramo prijem najboljeg policajca s područja grada Kaštela. Suradnja policajaca s našim prometnim redarima kao i moja s načelnikom Gudeljom je na svakodnevnoj razini uistinu uspješna. Ovim putem čestitam policajcima njihov Dan, blagdan Svetog Mihovila te čestitam našem nagrađenom policajcu Damiru – kazao je gradonačelnik.

Pohvale za suradnju uputila je i zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić i naglasila da je posebno vidljiva u cijelom nizu preventivnih i edukativnih aktivnosti koje se provode na području našeg grada.

U prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je svega pet najtežih kaznenih djela. U kaznenim djelima prednjače imovinska kaznena djela, poput provala i krađa, kojih je bilo 23, a od toga su dvije provale u stanove i obiteljske kuće. Ujedno smo sudjelovali na javnim okupljanjima i tu je uglavnom sve prošlo bez većih problema – kazao je u ime PP Kaštela, načelnik Nediljko Gudelj.


hr Thu Sep 28 2023 16:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c55a5560e4938ac938b46c5/80

U Solinu muškarac poziva djecu u vozila, policija radi na slučajevima...

Društvenim mrežama širi se objava kako su dvije djevojčice imale susret s muškarcem. Obje su pobjegle su od osobe u vozilu
Policija provjera istinitost informacija koje se u desetak dana dobili službenici iz Solina, i to kako je na području Salone i Ninčevića nepoznata osoba pozivala djecu u vozila.

- U oba slučaja navedeno je kako nepoznata osoba nije izlazila iz vozila i nije bilo nasilnog pokušaja stavljanja djeteta u vozilo. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje kako bi utvrdili sve točne činjenice i okolnosti zaprimljenih informacija – kažu iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske navodeći kako, otkad su ustrojeni kao policijska uprava, nisu imali događaj otmice djeteta, ali i kako iznimno ozbiljno pristupaju dojavama iz Solina.

Društvenim mrežama širi se objava kako su dvije djevojčice imale susret s muškarcem. Obje su pobjegle su od osobe u vozilu.

- Prekjučer je prijateljičinu kćer, koja ide u 5. razred, gore gdje žive, između Salone i Ninčevića, neki luđak nagovarao da mu uđe u auto, mala se prepala, počela trčati i uspjela pobjeći, imao je kapu, sunčane naočale i medicinsku masku tako da ništa od fizionomije nije skužila, ništa, jedino je vidjela da su dubrovačke tablice, prijateljica je prijavila policiji pokušaj otmice i rekli su joj da postoji već prijava slična za dubrovačku tablicu pa razglasite okolo jer u medijima nema ništa – piše u objavi.
hr Thu Sep 28 2023 15:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .