Ministar Matić se ispričao Šerbedžiji zbog napada iz vukovarskog Stožera

Ministar branitelja Predrag Matić ispričao se danas glumcu Radi Šerbedžiji što ga je doveo u situaciju “da se mora braniti od prijetnji koje mu upućuje nepotpisani autor iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara” te ustvrdio kako je nevjerojatna i zastrašujuća lakoća s kojom se ljude u Hrvatskoj optužuje i linčuje.

– Ta lakoća linčovanja pokazuje i da je jedan manji dio hrvatskih medija, novinara i građana ostao zaglavljen u ratnohuškačkom diskursu iz ranih 90-ih godina – navodi Matić u otvorenom pismu Šerbedžiji.

– Međutim, od straha koji ta lakoća optuživanja proizvodi još je veća žalost koja nastaje kada čovjek vidi s koliko se spremnosti ta minorna skupina odriče pozitivnih, plemenitih i konstruktivnih namjera i projekata ukoliko se na bilo koji način ne uklapaju u njezinu usku i ksenofobnu viziju “pravovjernog hrvatstva i ljubljenja Hrvatske”. Ova a priori antagonistička spremnost pokazuje ne samo to da je ova skupina zaglavljena u prošlosti, nego i to da je sadašnjost i budućnost zapravo i ne zanimaju – stoji u pismu ministra Matića.

A upravo se sve ovo dogodilo, istaknuo je, velikom hrvatskom (da, gospodo, hrvatskom) glumcu Radi Šerbedžiji i mojoj namjeri da gospodin Šerbedžija bude posrednik u uspostavljanju komunikacije s Angelinom Jolie i organizaciji njezinog eventualnog dolaska u Vukovar.

Aludirajući vjerojatno na Mladena Pavkovića, ispričao se Šerbedžiji što ga je doveo u situaciju da se, ni kriv ni dužan, brani od difamacija “nekog trećerazrednog novinara minornih novina i portala te tobože publicista, koji, k tomu, s Vukovarom ima veze koliko i on s, recimo, Ludbregom”.

Pojasnio je da je prilikom nedavnog sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji posvećenoj prevenciji seksualnog nasilja koja se održala u Sarajevu imao priliku neformalno razgovarati s Angelinom Jolie, što je iskoristio da je pozove u Vukovar, a zbog kratkoće susreta, kao posrednika u nekim budućim dogovorima predložio je zajedničkog prijatelja Radu Šerbedžiju.

– Dakle, niti se Šerbedžija nudio, niti se nametao, niti je išta – nadam se ne još zadugo – dogovoreno. Međutim, niti taj takozvani novinar, a nažalost niti ta vukovarska grupa čuvara stalne ratne opasnosti nisu se udostojili ni provjeriti o čemu se točno radi, nego su odmah, ne gubeći ni trenutka, zauzeli borbeni stav i otkopali zasad samo verbalne sjekire – kaže Matić.

Ocjenjuje da je to ono što zastrašuje i žalosti: da se u Hrvatskoj 21. stoljeća, 18 godina od prestanka ratnih sukoba, nekoga može napasti samo zato što je druge nacionalnosti, ma koliko on mogao doprinijeti i ma koliko doprinosio svjetskoj promociji Hrvatske.

“Budimo iskreni, gospodo, spremni ste se odreći i Vukovara i mogućnosti da se pažnja svjetske javnosti usmjeri na vukovarsku ratnu priču i probleme s kojima Vukovar živi danas samo kako bi vaša uskogrudna i retrogradna slika „prave Hrvatske“ ostala neukaljana, a vi u njoj kao jedini „autentični hrvatski građani“, odnosno kao pripadnici prije par dana promovirane nove nacionalne skupine „Hrvatina“”, stoji u pismu.

Matić zaključuje kako povijest ipak na kraju treba pamtiti Vukovar, vukovarsku priču, “pa ako hoćete i Angelinu Jolie i Radu Šerbedžiju, a ne nekakve grupe i grupice ili skribomana koji svoju nerealiziranu ambiciju velikog novinara i pisca ostvaruju obmanama i huškanjima”.

Glumac Rade Šerbedžija na internetskoj stranici vukovarskog stožera izložen je napadima zbog navodne “šutnje o srpskoj agresiji” kao i zbog najava o njegovu mogućem dolasku u Vukovar zajedno s hollywoodskom filmskom zvijezdom Agelinom Jolie. Na internetskoj stranici Stožera objavljen je tekst “Rade, imaj na umu – Stožer je spreman!”., a u priopćenju su naveli da se Rade Šerbedžija skrio u skute Angeline Jolie i kako vjeruje da nitko ne vidi njegovo licemjerje.

Šerbedžija je najavio kako će tužiti članove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji su izrekli uvrede i optužbe na njegov račun.

POSLJEDNJE DODANO: