Saborska oporba: Vlada uredbama marginalizira Sabor

Oporbeni zastupnici prozvali su danas Vladu da je marginalizirala Sabor i da je na djelu kancelarski sustav u kojem Vlada uredbama mijenja važne zakone “u mrtvoj sezoni”, kako bi otupila oštricu javnosti.

Ivan Šuker (HDZ) podsjetio je da su ministri saborske zastupnike prilikom donošenja proračuna uvjeravali da je osiguran novac za prijevoz i druge naknade za prosvjetare, da bi se samo dva tjedna kasnije pokazalo kako to nije točno.

– Netko je to morao znati u vrijeme donošenja proračuna, ali nije htio reći u Saboru, nego je naknadno reagirao uredbom, između Božića i Nove godine, kada je blagdansko raspoloženje, a javnost je usmjerena na nešto drugo. Dok ta uredba dođe pred Sabor, oni koji su ostali bez sredstava već su se nekako pomirili s time i oštrica je otupljena – rekao je Šuker u raspravi o uredbama koje je Vlada donijela u vrijeme dok Sabor nije zasjedao.

Zaključio je da Vlada nema hrabrosti predložiti teške odluke u vrijeme donošenja proračuna, zbog čega Vladine uredbe naziva “marketinškima i PR-ovskima”.

– Da Vlada nema hrabrosti najbolje pokazuje jučerašnja odluka o prenamjeni službenih automobila. Ne želi priznati vlastitu grešku, luta izgubljena i ne zna što će donijeti – kazao je Šuker.

Upozorio je da se takvim uredbama značajno utječe na proračun, koji je zbog toga rebalansiran, te ustvrdio da “Bruxelles baš i nije oduševljen ni previše zadovoljan tim rebalansom”.

I Laburist Branko Vukšić smatra da se “nikad nije donosilo toliko značajnih uredbi dok Sabor ne zasjeda”.

– U zadnje vrijeme Sabor se u potpunosti preskače, gurnut je na margine, što dokazuje da je na djelu kancelarski sustav, mi smo tek smokvin list a vlada se na drugoj strani Markova trga – kazao je Vukšić, poručivši zastupnicima vladajuće koalicije da “pile granu na kojoj sjede”.

Boro Grubišić (HDSSB) kaže pak da Vlada nije takva samo prema Saboru, nego i prema građanima, “prema kojima “pokazuje odnos sofisticiranog kukavstva”.

– Sofisticirano i s predumišljajem donose se ovakve uredbe, kako bi se otupila oštrica javnosti” – ustvrdio je Grubišić.

Jozo Radoš (HNS) odgovara da je sam Sabor kriv što uredbe nije raspravio odmah nakon što ih je Vlada donijela, a ne pola godine kasnije.

– Vlada je uredno i u roku podnijela izvješće, a Sabor je propustio o tome raspravljati – rekao je Radoš.

Dodao je da se većina uredbi odnosi na nužne tehničke izmjene zakona, no suglasan je da se uskrata materijalnih prava u državnim i javnim službama u 2014. nije trebala rješavati uredbom, nego zakonom.

POSLJEDNJE DODANO: