VOZAČI PRIPAZITE

Vožnja zimi: Evo zašto je potrebno malo više napumpati gume

Gume su vrlo bitne kad dođe zima jer mogu biti od životnog značaja i to je općepoznato, no manje je poznato da se preporuča prilikom pumpanja ne odabirati nužno vrijednost navedenu u uputama, već nešto veću.

-S obzirom na to da su zimi značajne temperaturne fluktuacije, ne može škoditi ako u gumama postavite malo veći tlak nego što zahtijeva proizvođač – objašnjava Stefan Ehl, stručnjak za motorna vozila pri stručnoj organizaciji KÜS, prenosi Revija HAK.

Fluktuacije od deset stupnjeva mogle bi promijeniti tlak u gumi za 0,1 bar, prema riječima stručnjaka.

-Kad temperature padnu, pada i tlak. Budući da su vanjske temperature obično niže zimi, neće škoditi povećati vrijednost za jednu ili dvije decimale.

Ako je guma napunjena na dva bara prilikom vanjske temperature od 20 stupnjeva, mogla bi pasti na 1,8 bara na temperaturama oko točke smrzavanja. Dakle, ako je tlak prethodno povećan na 2,2 bara, one će biti idealne za vožnju.

Općenito, nema štete u dodavanju nešto više zraka u gume od onoga što je preporučeno. Malo veći tlak smanjuje kontaktnu površinu gume, a time i otpor kotrljanja. Time se smanjuje potrošnja goriva i trošenje guma.

POSLJEDNJE DODANO: