LEGENDE

Glazbene zvijezde od kojih smo se oprostili u 2023. godini

Ove godine oprostili smo se od mnogih glazbenih legendi. Neki od renomiranih stranih glazbenika napustili su nas u zlatnim godinama, drugi su podlegli bolesti, a neki su, unatoč svojoj velikoj umjetničkoj vrijednosti, došli do kraja životnog puta opterećeni teškim životnim izazovima.

Nova.rs podsjetila je koliko je duga ova tužna lista. Donosimo neke od njih:

Jeff Beck (The Yardbirds, The Jeff Beck Group)

Popularnost je stekao nakon što je preuzeo mjesto Erica Claptona u sastavu The Yardbirds tijekom šezdesetih godina. Ostavio je dubok pečat u glazbenom svijetu kao pionir psihodeličnog rocka i ranog hard rocka, a preminuo je u siječnju od meningitisa u dobi od 78 godina.

David Crosby (The Byrds, Crosby, Stills, Nash & Young)

Kao član grupa The Byrds i Crosby, Stills, Nash & Young, David Crosby je stekao prepoznatljivost ne samo po svojoj značajnoj ulozi u tim glazbenim kolektivima, već i po brojnim izazovima s ovisnostima i zakonom. Njegov doprinos folk rock glazbi ostavio je neizbrisiv trag, a posljednji album “For Free”, objavio je 2021. godine. Umro je u dobi od 81 godine.

Tom Verlaine (Television)

Osnivač grupe Television, benda koji je redovito nastupao u kultnom klubu CBGB, Verlaine je stekao priznanje albumom “Marquee Moon”, kojim je postavio ključne gitarske temelje koji su značajno utjecali na evoluciju alternativnog i indie rocka. Umro je u 73. godini od raka prostate.

Burt Bacharach

Burt Bacharach, jedan od najznačajnijih aktera glazbene scene 20. stoljeća, karijeru je obilježio pisanjem pjesama za širok spektar izvođača, uključujući Dionne WarwickToma Jonesa i Dusty Springfield. Preminuo je u dobi od 94 godine.

Harry Belafonte

Smatra se jednim od umjetnika koji su najviše doprinijeli popularizaciji Calypso glazbe. Objavio je više od 30 studijskih albuma, a umro je u dobi od 96 godina.

Tina Turner

Stekavši slavu kao dio dua Ike & Tina, gdje je dijelila pozornicu sa suprugom Ikeom, umjetnica je nakon izlaska iz sjene supruga ostvarila izniman uspon u svojoj karijeri. Postala je jedna od najuspješnijih glazbenica u povijesti, prepoznata je kao “kraljica rock ‘n’ rolla,” a preminula je u svom domu u Švicarskoj u dobi od 83 godine.

Tony Bennett

Pjevač vjeran klasičnom pop zvuku, nedavno je uspostavio značajnu suradnju s neočekivanim partnerom, poznatom pop zvijezdom današnjice, Lady Gagom. Umro je nakon sedmogodišnje borbe s Alzheimerovom bolešću u dobi od 96 godina.

Sinéad O’Connor

Irska pjevačica, brutalno iskrena u izražavanju mišljenja o socijalnim temama, postala je široko prepoznatljiva nakon što je 1992. godine uživo na televiziji poderala Papinu sliku. Umrla je u dobi od 56 godina.

Shane MacGowan (The Pogues)

Osim po iznimnom glazbenom talentu, stekao je prepoznatljivost i po svojim destruktivnim osobinama. Bio je jedan od osnivača kultnog irskog benda The Pogues, a danas ga se najviše pamti po božićnom klasiku “Fairytale of New York”, koji je izvodio u duetu s Kristy MacColl. Napustio nas je u 65. godini nakon duge i teške bolesti.

POSLJEDNJE DODANO: