KAKO SPRIJEČITI ŠTETU

Vozači u Primoštenu tankali dizel umjesto benzina zbog greške na crpki, evo što napraviti ako vi pogriješite

Vijest kako je nekoliko desetaka vozača u svoja vozila umjesto benzina ulilo dizel, radi pogreške djelatnika na benzinskoj crpki Ine u Primoštenu gdje je očigledno krivo gorivo uskladišteno u krivi spremnik, aktualizirala je pitanje što napraviti u takvom slučaju.

Naime, korištenje krivog goriva može motoru vašeg automobila napraviti veliku štetu. Podsjetimo se kakva je razlika između dvije najčešće vrste goriva. -piše Index.

Nije se lako prevariti

Dizel je mnogo gušća tvar od tradicionalnog benzina i pali se pritiskom, a ne iskrom. Zbog svoje gustoće čak i mala količina dizelskog goriva u vozilu na benzin može začepiti mlaznice za gorivo, filtre i cijevi unutar motora.

Osim u današnjem slučaju, gdje se dogodila očigledna pogreška djelatnika, nije baš lako pogriješiti i uliti krivo gorivo. Naime, mlaznica na “pištoljima” kroz koje se toči dizel obično je veća, tako da neće ni stati u rupu za ulijevanje spremnika benzinskog goriva.

Također, ručka pištolja kroz koji se toči dizel je crna, a ona za benzin zelena, dok je vrsta goriva uvijek jasno označena na pumpi. Također, kakvo gorivo ide u automobil uvijek piše na naljepnici odmah uz rupu za utakanje.

Nipošto ne pokrećite motor

U malo vjerojatnom slučaju da ste nalili dizel u svoj automobil ili motocikl s benzinskim motorom te primijetite grešku prije nego što počnete voziti, nemojte nipošto pokretati motor.

Odmah odvucite vozilo u radionicu, ili pozovite mobilni servis, kako bi oni mogli ispumpati dizel i isprazniti spremnik, isprati sustav goriva i zamijeniti filtre goriva.

Zapamtite: vrijeme je ključno! Čak i ako ne vozite vozilo, dizelsko gorivo u spremniku i dalje će začepiti sustav goriva, motor i mlaznice, a tako nastala šteta koštat će vas nekoliko stotina eura. 

A ako počnete voziti svoj automobil s dizelom, nećete daleko stići. Benzinski motor ne može sagorjeti dizelsko gorivo, pa će se vaš automobil pomaknuti nekoliko kilometara, ispuštati čudne zvukove i onda se zaustaviti.

To bi moglo uzrokovati veliku štetu, odnosno doslovno uništenje motora koji će onda trebati “generalku”.

Stoga, odmah čim primijetite da nešto nije kako bi trebalo biti – bilo riječ o tome da motor “ne vuče” ili se čuju neki čudni zvukovi – odmah stanite i potražite pomoć – piše Index.

POSLJEDNJE DODANO: