DOSANJANI SAN

Mještani Podstrane napokon dočekali dobre vijesti: Nova osnovna škola postaje stvarnost

Načelnik Podstrane, Mijo Dropuljić, obradovao je mještane objavom na društvenim mrežama da je konačno dobivena suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za izgradnju nove osnovne škole na lokaciji Miljevac u Grljevcu.

Ova vijest predstavlja ostvarenje dugogodišnjeg sna generacija mještana, dok je trenutna škola u Strožancu suočena s poteškoćama uzrokovanima velikim brojem učenika, nedostatkom prostora i smjenskim radom.

– Izgradnja nove škole nedosanjani je san generacija mještana Podstrane, a trenutna škola u Strožancu „puca po šavovima“ što od velikog broja učenika, nedostatka prostora te smjenskog rada. Izgradnja nove škole riješila bi ove goruće probleme, a ova suglasnost je jedan od preduvjeta.

Naime, u srpnju 2023. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je natječaj, koji traje godinu dana, za izgradnju novih osnovnih škola u RH, kako bi sve škole prešle na rad u jednoj smjeni. Osim ove suglasnosti jedan od uvjeta natječaja je i vlasništvo zemljišta. S obzirom da nakon dugo vremena nismo pronašli zajednički jezik sa vlasnicima zemljišta oko otkupa istog na postojećoj lokaciji u Svetom Martinu, gdje je trebala biti nova škola i s obzirom da imamo kratak rok za prijavu na natječaj, bili smo primorani na promjenu lokacije nove osnovne škole, a to je Miljevac, gdje imamo u vlasništvu zemljište površine oko 24.000 m2.

Ono što moram naglasiti je da NISMO ODUSTALI OD STARE LOKACIJE ŠKOLE. Međutim treba iskoristiti trenutak i prijaviti se na natječaj, a na staroj lokaciji se nekada može graditi i treća škola ili neka druga zgrada društvene namjene, ako za to bude potrebe.

Nova osnovna škola na Miljevcu imala bi ukupno 21 učionicu (kapaciteta do 28 učenika). Trenutno je predviđeno 8 učionica za razrednu nastavu i 12 učionica za predmetnu nastavu od čega su neke učionice specijalizirane za pojedine predmete te prateći sadržaji (kabineti za nastavnike, školska kuhinja i blagavaonica, WC-i itd.). U sklopu škole predviđena je i dvodjelna školska dvorana sa tribinama za prihvat oko 240 gledatelja i svlačionicama, te jedna manja dvorana.

Obuhvat nove škole je oko 10.000 m2, a na preostalom dijelu zemljišta na Miljevcu u planu je izgradnja nogometnog igrališta sa pripadajućim tribinama i trenutno je u izradi idejni projekt.

Još jedan od uvjeta natječaja kojeg provodi MZO za izgradnju novih osnovnih škola u RH je i glavni projekt nove osnovne škole. Nakon ishođenja ove suglasnosti pokrenuli smo postupak javne nabave glavnog projekta nove osnovne škole na Miljevcu.

Veseli me činjenica što smo u jako kratkom vremenu uspjeli izmijeniti u prostornom planu lokaciju nove osnovne škole, izraditi idejno rješenje, ishoditi suglasnost MZO, te pokrenuti proceduru javne nabave glavnog projekta, te sam uvjeren da ćemo biti spremni, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, prijaviti se na natječaj koji traje do srpnja ove godine.
– stoji u objavi.

POSLJEDNJE DODANO: