USUSRET IZBORIMA

Vlada diže plaće zaposlenima u državnom i javnom sektoru. Ministar objavio za koliko

Uredba o koeficijentima za obračun plaća u državnim i javnim službama donosi povećanje gotovo svim zaposlenicima u prosjeku za 13,5 posto, znatnije za VŠS i deficitarna zanimanja te jednake plaće za poslove iste složenosti, istaknuto je u četvrtak na njezinu predstavljanju.

Prijedloge su, uoči vladine sjednice predstavili ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Kako je rečeno, reformom sustava plaća objektivno se vrednuju radna mjesta i uspostavlja središnje tijelo za praćenje sustava plaća. Za povećanje plaća uslijed povećanja koeficijenata predviđeno je izdvojiti  880 milijuna eura, a kumulativan učinak zajedno s prošlogodišnjim povećanjima iznosi ukupno 1,5 milijardi eura, naglašeno je. Sindikati imaju 15 dana za očitovanje na predložene koeficijente.

U kontekstu bijelog štrajka u sudstvu te nezadovoljstva koje se u javnosti može čuti u sektoru zdravstva temeljem dosadašnjih informacija o koeficijentima, novinari su ministra pitali boji li se domino efekta, no Piletić poručuje da se ne boji.

Vlada je “socijalni partner osmu godinu za redom” i osnovicu državnim i javnim službama povećala je za 40 posto, podsjetio je, kao i na to da je u određenim sektorima u nekoliko navrata Vlada povećavala i same koeficijente.

Plaća liječnika rasti će za više od 600 eura

Nadam se da će se i liječnici prisjetiti korekcije njihovih koeficijenata, kao i medicinskih sestara i da će sutra svi liječnici, bez obzira na istupe pojedinih sindikalnih čelnika, moći vidjeti da će plaća liječnika, sa svim koracima koje je Vlada napravila, u neto iznosu rasti za više od 600 eura, poručio je, pojasnivši da se radi o usporedbi plaće iz ožujka 2023. i ožujka 2024.

To je poruka liječnicima i svim zaposlenima u javnim službama da će isplata plaće za ožujak u travnju povećati adekvatnost plaća u državnim i javnim službama, naglasio je Piletić.

POSLJEDNJE DODANO: